Još starija od najstarijih vina?

  • Objavljeno u Info
Foto: Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority Foto: Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority

Na dnu Sredozemnog mora pronađen je najstariji potopljeni brod sa kompletnim tovarom iz bronzanog doba, a vađenje velikih urni ili amfora je u toku.

Naučnici kažu da će otkriće broda potonulog pre oko 3.300 godina promeniti brojna saznanja po pitanju plovidbe i trgovačkih ruta dok postoji nada da će se u zapečaćenim sudovima, koji će uskoro biti predstavljeni javnosti, pronaći i ostaci vina i ulja koji su u to doba očigledno bili glavni aduti trgovine. Toliko da gusarki napad uopšte nije bio neočekivan.

Potonuli brod pronađen je inače na nekih 90 kilometara od obala Izraela na dubini od oko 2.000 metara a nekoliko stotina amfora je samo ono što je za sada vidljivo kao gornji sloj u mulju ispod kog se verovatno nalazi drveni kostur plovila. Za sad su izvađena dva velika suda sa prednjeg i zadnjeg dela broda kako se tovar i mulj koji ga prekriva ne bi previše uznemirio.

najstarije tecno vino1

Istraživači i naučnici svakodnevno dolaze do nekog novog, neverovatnog otkrića. Bilo da je reč o grobnicama faraona ili pronalasku najstarijeg vina na svetu sredinom juna u Andaluziji. U dotle zapećaćenoj grobnici pronađeno je vino u tečnom agregatnom stanju. T

okom dva milenijuma belo vino je u pogrebnom sudu donekle promenilo boju a oko 300 godina je starije od do sad najstarijeg (Spejer) vina otkrivenog 1867. godine i datiranog na IV vek. U vinu su bili i posmrtni ostaci pokojnika što ukazuje da je reč o njegovom omiljenom vinu kao i da je bio muškog pola. Razumljivo jer je ženama u rimsko doba bilo zabrenjeno da konzumiraju vino, kažu naučnici.   |

nazad na vrh