Najava gastronomske budućnosti

Najava gastronomske budućnosti

U prestižnom Radisson Blue Hotelu, tačnije njegovom OMB (Old Mill Belgrade) restoranu, sestre Aleksić iz istoimene vranjanske vinarije rešile su da, onako nonšalantno, hrabro, devojački, sruše neke dugo održavane hedonističke tabue. 


vinarija aleksic 16

Mali tim, Maja Aleksić i Dragana Janjić u ime vinarije, Zoran Prtenjak, menadžer u hotelu, Đurđa Katić, tehnolog i somelijer koja nas je vodila kroz svet vina, te jedan od najboljih svetskih poslastičara Milan Lekić, ovog puta u ulozi OMB šefa kuhinje, u svega pet lakih koraka, sledova vina i hrane, raspametili su sve prisutne.

Ovim je otvorena ovogodišnja sezona ovakvih večeri na kojima će se prikazati veći broj domaćih i vinarija iz regiona, uz maštovite i vrhunske specijalitete projektovane i izvedene u OMB kuhinji.

1 dimljena svinjska butkica

A druženje s vinima vinarije Aleksić, od kojih su baš sva višestruko nagrađivana, otpočelo je „venčanjem” dimljene svinjske butkice i tamjanike Žuti cvet 2014. Tamjanika iz ove godine velikih izazova, sa limunastim, iskričavim kiselinama, baš je izazovno vino. A kada se malo duže zadrži u ustima pojavi se magična slast koja se kao magnetom prisloni uz sporo kuvanu dimljenu svinjsku butkicu prezentiranu u pratnji sveže salate od jabuka i kupusa i takođe hrskave prašine od čvaraka. Zanimljivo je da se u svakom od prikazanih jela nalazio po neki cvetić, biljčica, svež začin. Ko voli, mogao je da ih pojede u slast ili da žuti cvetić pusti da pliva po istoimenom vinu. Voila! I još za trenutak da se vratimo sledu za upoznavanje. Žuti cvet bukvalno je srastao za hranu, ako zatvorite oči, nije bilo moguće razlikovati gutljaje od zalogaja, gde se jedni prekidaju a drugi nastavljaju. Savršena harmonija po sličnosti strukture.

2 rizoto 1

Šardone Bonaca Limited 2013 iz srpskog barika, koja pomalo, gotovo molekularno podseća na vrhunski konjak uparena je sa rižotom. Berba 2013 vinski je viđena kao solidna godina u Srbiji, a ovaj zreli barikirani šardone na najbolji mogući način popunio je jednu sitnu prazninu namerno ostavljenu u krematoznom i velemajstorski skuvanom pirinču. 

- Ovaj rižoto nema mnogo dodataka osim malo parmezana i prstohvat kardamoma i bukvalno doziva savršeno vino koje će ga ispratiti i upotpuniti – pojasnio je šef kuhinje osnovnu ideju.

vinarija aleksic 76

Jenostavan zalogaj i kompleksno vino, izvanredna kombinacija. Inače, proučavajući program ove degustacije, mnogi su s nevericom čitali poslednji sled, krem brule u kombinaciji sa perjanicom kuće Aleksić, „gustim” kaberneom Kardaš Limited. Jaja i tanini, pa to stvarno ne ide! Ali ova pomalo zabrinjavajuća razmišljanja potpuno je odagnao roze Barbara 2014 i ono što je doneto u pravougaonim tanjirićima, a nalikovalo je na pravo umetničko delo, po sentimentu negde između japanskih akvarela i Van Gogove „Zvezdane večeri”. 

vinarija aleksic 86

- Žene su kreirale i osmislile celu večerašnju priču, a upravo je njima posvećeno roze vino za koje se često kaže da je džoker među vinima – rekla je Đurđa Katić. – Kad imate dilemu oko slaganja vina i hrane, onda je roze najčešće džoker. Ali, da bi ste napravili ozbiljnu kombinaciju morate se dobro pozabaviti. Barbara 2014 je polusuvi roze, skladno, dovoljno aromatično, a opet lepo zaokruženo vino.  I sad ovde imamo roze i užasno zahtevni zalogaj, zahtevan zato što sadrži cveklu čije zemljane tonove teško podržava bilo koje vino. 

3 njoke sa cveklom

Njoke sa cveklom, uz autohtoni prizvuk, krem od pirotskog sira, oduševio je ne samo izgledom, već i kompletnom izvedbom, pogotovo u saglasju sa divnim ružičastim tonovima nara i šipka koji su se vrtložno vijorili iznad čaša i nežnih, topljivih zalogaja. Neko reče da je u toku uparivanje hrane po suprotnim ukusima, ali mi smo osetili samo blaženstvo.

4 kuvana jagnjetina

Apsolutna zvezda slow food koncepta ovog restorana, posebno odgajana i kuvana jagnjetina, savršeno je oblikovana i korigovanog ukusa uz pomoć pavlake. Ovaj potpis restorana nosi ključ u sporom kuvanju, baš kao što se i vina lagano rađaju u podrumu i ta je harmonija gotovo osetljiva, a sljubljivanje je rađeno sa vrancem Amanet. Berba 2011. odškolovana je godinu dana u sprskom hrastu sa idejom da se prikaže regionalno podneblje i kroz grožđe i kroz drvo. U njemu voćnost ide ispred drveta, kiseline, svežine, a ima dovoljno potencijala da sa i dalje razvija. 

5 desert vinarija aleksic 16

Kratku pauzu pred dezert i veliko iščekivanje ispunila je nagradna igra. Neki su dobili specijalne tretmane, vikend u hotelu, a i mi ostali nismo bili nezadovoljni jer smo uživali u svakom momentu, a i u internoj igri otkrivanja koje biljke servirane u tanjirima su nam dodatno aromatski oraspoložile veče. Međutim, prvi zalogaj žutog krema sa filigranski tankim listićima čokolade, presečen tamnim i mirisnim kaberneom, namah je ućutkao one koji nisu verovali da se ovaj dezert može upariti sa snažnim vinom.

- To da se jedino slatka vina slažu sa slatkišima, ideja je koja samo u Srbiji egzistira, pa je iz predostrožnosti krem brule obogaćen crnom čokoladom i složen sa verovatno najsnažnijim i najsuvljim vinom, kaberneom Kardaš Limited 2011. Ovo je vino obeležilo postanak, opstanak i budućnost vinarije Aleksić, dalo pečat filozofiji kreiranja vina ove devojačke vinarije – rekla je Đurđa.

U iščekivanju Aleksić šampanjca

- Nama početkom marta stiže cela nova berba, a u vinariji se famozni šampanjac, koga mnogi već najavljuju, i dalje lagano krčka. I zato, očekujte još mnogo iznenađenja od sestara Aleksić – kaže Dragana Janjić.

Pojašnjenje je dao i Milan Lekić:

- Prilagodili smo dezert klasik više nego odličnom vinu tako što smo dodali čokoladu. Zato mora da se zagrabi skroz do dna gde je čokolada. Klasičan krem brule se inače spali od gore, čime se poremeti struktura. Mi jednostavno nismo hteli da pravimo kajganu ispod šećera, nego smo šećer naknadno karamelizovali, samleli i posuli odozgo.

Uz glasno odobravanje večera je privedena kraju, uz želje za što skorije ponovno viđanje i dalje uživanje u spoju mašte i veštine vrhunskih umetnika kad su hrana i gastronomija u pitanju.

Pola pije, pola hrani daje

Milanu Lekiću su specijalnost slatkiši. Završio je školu za kuvara u Somboru, ali se u Beogradu brzo prešaltovao na slatkiše u starom Interkontinental hotelu, potom u Hyattu. U OMB-u je od otvaranja i kaže da je ovde dobio priliku da se malo poigra sa raznoraznim sastojcima. Već deset godina je u poslu, sebi nikada ne pravi kolače, a o vinu misli neprestano u poslednje tri godine.

antrfile pola pije

- Kao mlađi retko sam posećivao restorane, ali mi se svidelo što tu ugostitelji uvek ponude neko vino uz jelo. Počeo sam tako i ja da razmišljam u tom pravcu. Sada čak i kod kuće kad kuvam, uvek idem u smeru „vino i ja“,odnosno: Pola pijem, pola hrani dajem!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi