Vinarija Aleksić: Duh Dalmacije u Vranju

Vinarija Aleksić: Duh Dalmacije u Vranju

Prema maltene nepodeljenom mišljenju ovdašnjih ljubitelja vina, Vinarija Aleksić je najprijatnije vinsko iznenađenje prošle godine. Krenuli smo zato put Vranja kako bi na licu mesta videli gde nastaju ova sve popularnija vina.

Sestre Aleksić, Dragana i Maja, te još mlađana Marija, uz veliku stručnu pomoć tehnologa Jelene Živanović, čine trenutno najpoznatiji ženski tim u srpskom vinarstvu. Njihova vina, što kvalitetom, što veštim marketinškim nastupom, osvojila su u svega nekoliko godina dobar deo vinarija-aleksic-Dragana-Janjicovdašnjeg tržišta, pa je i dosadašnja proizvodnja od 150.000 litara podignuta ove godine za čitavih 30.000 litara!

Dragana Janjić

Iako je to još daleko od kapaciteta vinarije, koji iznosi nekih 300.000 litara, devojke sasvim ozbiljno razmišljaju da će im uskoro trebati mesta za – pola miliona!

Porodična vinarija Aleksić nalazi se nedaleko od glavnog puta kojim se ulazi u Vranje. Projektovana je na tri nivoa i to tako da spolja i nema praktično šta de se vidi. Mali ulaz vas uvodi u jednostavnu ali prostranu degustacionu salu, a u obližnjim prostorijama su još i hladnjače za pristiglo grožđe, deo za preradu, punionica, magacin u kojem flaširana vina odležavaju na kontrolisanoj temperaturi... Ono glavno je ukopano u dva nivoa pod zemlju, gde se nalazi barik sala, te svojevrsna banka vina u kojoj se čuvaju vina sa najvećim potencijalom za odležavanje. Neka tu leže već 15, pa i 20 godina...

Prvo svetsko priznanje za smedervku!

Vest da je vino Sevdah na IWSC nadmetanju u Londonu 2014. godine osvojilo bronzanu medalju, na prvi pogled nije izazvala previše pažnje. Uostalom, vina vinarije Aleksić su do sad, od svog prvog izlaska na svetsku vinsku scenu, postizala stoprocentan uspeh kad su medalje u pitanju.
Ipak, u slučaju Sevdaha, kupaže smederevke 85% i 15% sovinjona, primetne su veoma ohrabrujuće činjenice za savremeno vinarstvo Srbije. Kao prvo, ovo je jedinstveno značajan uspeh autohtone sorte smederevka na velikoj sceni, sorte za koju je važilo dosta duboko uvreženo uverenje da je dobra samo za pristojna stona vina i njena prva međunarodna medalja. Kao drugo, reč je o vinu koje u prodaji staje oko tri evra, čime se stiče utisak da konačno i u toj cenovnoj kategoriji možemo da se merimo sa velikim svetskim vinarijama.
Sve u svemu, ovaj uspeh je značajan kako za vinariju Aleksić, pošto jeto njihovo prvo pojavljivanje na ovom ocenjivanju, tako i za sortu smederevka koja pokazuje da je došlo vreme da ponovo bude u modi.

akeksic-41Inače, vinarija je tek od 2005. krenula sa registrovanom proizvodnjom. Pre toga proizvodili su, onako, više za sebe. Vinogradi su u kooperaciji iz Vlasotinca i okoline Vranja, ukupno oko 14 hektara (četiri pod zasadima sovinjona, sedam sa kaberneom i tri hektara vranca), a nešto malo sirovine dolazi i iz Makedonije.

Jelena Živanović

- Osnovno strateško opredeljenje je da sva naša vina imaju odgovarajući odnos cene i kvaliteta, da ono što platite stvarno i dobijete – objašnjavaju sestre Aleksić, dok nas provode kroz podrum.

Kardaš

Kardaš (cabernet sauvignon) je vino koje odlikuju punoća, jak karakter, rubin crvena boja s aromama crnih ribizli i borovnica. Harmonično i pitko vino, koje se najbolje slaže sa crvenim mesom i mesom divljači.

Idealno ga je služiti na temperaturi od 16 do 18˚C.

akeksic-40Tu se krije bitan deo odgovora na pitanje o tajni relativno brzog uspeha ove vinarije na tržištu, u državi gde je vino i dalje getoizirano i gde je konkurencija, kako domaća, tako i ona iz uvoza, iz dana u dana sve zaoštrenija.

Maja Aleksić

Dobar odnos cene i kvaliteta poduprt je poslednjih godina i sa više značajnih priznanja. Tu su pre svega dve bronze sa prošlogodišnjeg Decantera, srebro na Velikom testu najboljih vina Srbije 2014 za kaberne Kardaš i bronza na istom ocenjivanju za šardone Bonaca Limited, zlato sa AWC u Beču za istu tu Bonacu... Nedavno su i tri njihova vina – Kardaš, Amanet i Žuti cvet – dobila preporuku na IWC (International Wine Challenge) u Londonu, pa je usledila još jedna bronza u Londonu na International Wine and Spirit Competition (IWSC) za belu kupažu smederevke Sevdah, a najnovija priznanja stigla su iz Sofije, sa The Balkans International Wine Competition, gde je Vinarija Aleksić dobila zlato za Amanet 2011, srebro za Arno 2013 i bronzu za Kardaš Limited 2011.

Arno

- Ovo je sovinjon blan koji preslikava podneblje iz kojeg dolazi. Ceo svet se danas podelio na tzv. dva stila sovinjona, novog i starog sveta. Mi kao podneblje ne pripadamo ni jednoj ni drugoj opciji i verujemo da ne treba da kopiramo ni jedan od tih stilova, već da gradimo svoj. Želele smo da pokažemo kakav sovinjon daje Srbija. Nakon niza mikrovinifikacija stvorili smo Arno, sovinjon za koji verujemo da je začetnik novog autentičnog i originalnog stila po kojem će ovo podneblje biti prepoznato i koji jasno pokazuje pravac u kojem sovinjoni sa ovih prostora treba da idu - kaže Dragana Janjić.
Arno je vino laganog tela, slamnato žute boje, sa herbalnim i citrusnim aromama. Odlično se slaže sa belim mesom, laganim belim i kremastim sosovima i testeninama.

Idealno ga je služiti na temperaturi između 8 i 10˚C

- Tek prošle godine smo prvi put slali vina na ocenjivanje i veoma smo zadovoljni činjenicom da su na svim takmičenjima dobila neku od nagrada – kaže Dragana, udata Janjić, koja sa mužem i ćerkom živi u Beogradu, ali dobar deo vremena provede na putu do Vranja i nazad. – Ljubav prema vinu je donela naša majka Nada, poreklom iz Dalmacije. Za njih je tamo neshvatljivo da nemaju svoje domaće vino, makar jedno burence. Tako su, posle dolaska majčinog oca Ilije u Vranje, počeli i ovde sa „garažnom” proizvodnjom vina. Vremenom, počelo je da se proizvodi sve više, da bismo, na nagovor prijatelja, konačno i osnovali porodičnu vinariju.

vinarija-aleksic-Marija-Aleksic
Marija Aleksić

Upravo tim prijateljima, koji su im bili najveća podrška, posvetile su vino Kardaš, prvo koje je izašlo iz njihove vinarije. Inače, „kardaš” je reč turskog porekla i znači prijatelj, drug, pobratim.

Nagrada za enterijer

Glasovima publike, projekat enterijera vinarije Aleksić pobedio je na takmičenju Egger kompanije iz Austrije kao najbolji za srednju i istočnu Evropu. Ni malo slučajno, i to je delo još jedne žene, Jovane Živković, arhitekte iz Vranja.

akeksic-42

I baš tako se oseća svaki vinski putnik namernik koji svrati u Vranje i u Vinariju Aleksić. Grad mnogima poznat po piscu Bori Stankoviću i trubaču Bakiji Bakiću, zahvaljujući preduzimljivim sestrama Aleksić sada je upisan krupnim slovima i na vinskoj mapi Srbije

Vina iz Vinarije Aleksić možete kupiti ovde!
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po dostavi.

 Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi