Srpski sovinjon bolji od šardonea

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Srpski sovinjon bolji od šardonea

Sa ovogodišnjeg izbora za najbolji šardone sveta Chardonnay du Monde 2017 stigli su pomalo neočekivani rezultati. Naime, nijedan šardone iz našeg regiona, osim bugarskog Targovishte Chardonnay 2015 vinarije LVK-Vinprom, nije na ovom takmičenju zavredeo zlatnu medalju!

Možda je žiri bio surov, možda je imao specijalan filter za vina istočnije od Beča, možda se nisu prijavili oni najbolji ili je šardone podbacio na ovim prostorima, tek srebrom, i samo srebrom, jer na ovom nadmetanju bronze više nema od 2016. godine, okitila su se od bivših jugoslovenskih republika samo vina iz Makedonije (Chardonnay 2015 Stobi i Special Selection Chardonnay 2016 Tikveš) i po jedno za Hrvatsku (Vrhunsko Vino Chardonnay 2006 Belje) i Sloveniju (Quercus Chardonnay Dry 2016 Simčič).

Srpski proizvođači izgleda da nisu učestvovali u značajnijem broju, ali je evidentno da nisu osvojili ništa, za razliku od nadmetanja najboljih sovinjona Concours Mondial du Sauvignon 2017, gde je vino Arno 2015, vinarije Aleksić, osvojilo zlato.

nazad na vrh

Srodni tekstovi