Bojan Gašović: Nova vina Plantaža na pomolu

Bojan Gašović: Nova vina Plantaža na pomolu

Najveća crnogorska vinarija Plantaže bliži se proslavi dva velika jubileja, 60 godina od osnivanja i tri decenije prisustva na sceni njihovog najpoznatijeg vina Vranac Pro Corde, a već obimni portfolio otežao od značajnih svetskih priznanja uskoro će biti dopunjen novim etiketama, otkriva direktor proizvodnje Plantaže Bojan Gašović.

Kao vođa tima od, kako sam kaže, sedam-osam kolega, Bojan već dugi niz godina stvara i brine o milionima boca vina koja osvajaju svet i kojima se svakako veruje bilo da iz tanka, ili džinovskih barik podruma, donose etikete dostupne svakom džepu. Pa čak i vina iz premijum kategorije.

Vranac je zasigurno brend Plantaža, ali brojni eksperimenti u najvećem evropskom monolitnom vinogradu Ćemovsko polje iznesu s vremena na vreme novo vino, a svako takvo vino ujedno je nov izazov. Tako se ovoga leta na tržištu Crne gore pojavila bela kupaža Nota 2021 koja se odmah okitila zlatnom medaljom na balkanskom šampionatu BIWC 2022 u Grčkoj

Bojan Gasovic Plantaze 07

- Nota je kupaža 80% sorte pino blan uz ostatak sovinjon blana. Posle fermentacije u tanku, par puta se pretoči i ide na pola godine u barik kome je to drugo punjenje, pa u burgundsku bocu – kaže Gašović.

Zbog čega ste napravili ovu kupažu kad već imate izvanredni pino blan u etiketi Pro Anima?
- Nota zbilja odskače od drugih naših vina. Ali takva je bila godina, grožđe sjajno, sve se pogodilo. I već u fermentaciji se videlo da će biti nešto drugačije jer je čitav podrum divno mirisao. Izuzetno je aromatično vino, izražajno, ko zna naša druga bela vina jednostavno ne očekuje u čaši nešto takvo što  je odmah zaslužilo da uđe u barik.

> Mene raduju jaka Srbija, jaka Hrvatska, Slovenija, S. Makedonija. Bosanci napreduju, Hercegovci su veoma dobri. Kad nas budu prepoznali kao vinski region, svi ćemo imati benefit od toga

Dosta se dugo čekalo na premijeru?
- Kada su videli šta smo dobili, iz prodaje su stalno navaljivali da krenemo na tržište. Predložio sam da čekamo bar do marta jer sam hteo da vidim kako će se mirisne note razvijati. Kasnije su pripreme, zbog objektivnih okolnosti, malo potrajale ali  kada su se posložile sve kockice Nota se pojavila na tržištu pred kraj avgusta. Radi se o ograničenoj seriji od 4.800 boca  u kojoj pre svega mogu uživati ljubitelji vina na crnogorskom tržištu, ali se može naći u prodaji i u pojednim beogradskim vinotekama i restoranima.

Vranac Plantaze 07

Kako je primljena na tržištu?
- Iako ljubitelji nisu očekivali takvo vino, vrlo brzo su Notu prihvatili jer im je interesantna pa je odmah više od polovine rasprodata. Možda zato što smo već od januara krenuli da se novitetom hvalimo, nosimo ga po sajmovima. Bio je na Open Balkan Wine Vision manifestaciji, do štanda je došao Predsednik Vučić, probao, oduševio se vinom, a posle toga su svi došli da pitaju: Gde vam je ono vino? (smeh)

Hoće li ga iz berbe 2022 biti više, da i mi probamo?
- Neću da dam definitivano odgovor pre januara meseca ali fermentacija je završena i mislim da vino ima dobar potencijal.

> Po prvi put spremamo tamjaniku rađenu u tanku

Da li se konačno dešava nešto sa sortom žižak?
- To je bilo poslednje belo grožđe ubrano pre kiša koje su navalile. Vino smo radili u tanku kao što radimo Chardonnay i biće spremno u podrumu. Hoće li se pojaviti ne znam, videćemo, sve zavisi od dogovora sa sektorom za prodaju i marketing. Takođe, po prvi put biće i tamjanike rađene u tanku. Manje su količine, oko 10.000 litara. 

Bojan Gasovic Plantaze 01

Tamjanika iz Plantaža! Da li je možda i nešto duže macerirala?
- Tek nam je prva godina, čekajte da se izvežbamo (smeh).

Na čiju inicijativu je rađena tamjanika, koliki su zasadi i odakle je uzet sadni materijal?
- Dogovor je bio između Sektora za razvoj, tehnologa i vinogradara. Kolege iz Razvoja probaju, eksperimetnišu, ali potom prvo gledaju kako se grožđe razvija u vinogradu, pa ako dobro krene pođu sa manjim zasadima. Konačno, ako se vino pokaže komercijalno uspešno onda se površine pod lozom dalje šire. A materijal je uzet iz italijanskog Raušeda.

> Sada već možemo reći da je berba 2022. za Plantaže bila dobra i da smo zadovoljni uprkos komplikovanoj i teškoj godini

Pomenuli ste kiše, kakva je bila berba Plantaža 2022?
- Sada, kada znamo šta smo dobili i sa kojim potencijalom raspolažemo, možemo reći da je berba 2022. za Plantaže bila dobra i da smo zadovoljni uprkos komplikovanoj i teškoj godini. Naime, udario je veliki grad taman u fazi šarka crnog grožđa. Bude grada svake godine, padne po obodima ali mi imamo 2.310 hektara vinograda pa zahvati malo, međutim sad je pao na čitavo Ćemovsko polje. I nikad nije bio takav. Kad smo na kraju berbe sabrali videli smo da četvrtina planiranog prinosa nedostaje, a to isto nam je tačno tako nagovestio vinogradar odmah posle padavina. Srećom je grožđe ostalo zdravo i nije bilo botritisa kao ni problema sve do poslednjih dana berbe kada su udarile kiše. U tom momentu je ostalo možda 10 procenata grožđa da se obere, među kojima i nekih stranih sorti za koje sam bio ubeđen da će izdržati kišu.

Bojan Gasovic Plantaze 04

Pa jesu li izdržale?
- Nisu, pogotovu marselan. No dešavalo se da odjednom padne 100 litara po kvadratnom metru i onda nastavi da pada još sedam dana. Na svu sreću smo pre toga već obrali sve potrebno za vrhunsku kategoriju vina.

Koja je najbolja berba Plantaža u 21. veku po vašem mišljenju?
- Izvanredne su bile berbe 2000, 2005, 2007 i 2008, potom svakako 2011, 2013 i 2018 koja je dala divna voćna vina za razliku od 2017. koja je bila ekstremno topla i više istakla taninsku strukturu vina.

Kakva je trenutna situacija u vinariji Plantaže, kako ide prodaja?
- Ide dobro. Nakon dve godine koje je obeležio Covid 19 i drastičan pad prodaje, može se reći da je u 2022. došlo do stabilizacije tržišta i vraćanja na nivo iz 2019. Domaće i tržište regiona su u potpunosti vratili pređašnje vrednosti, kao i strukturu prodaje jer su se tokom pandemije više prodavala jeftinija vina, dok je na stranim tržištima situacija nešto drugačija. Naime tu realizacija doživljava novo usporavanje poslednjih meseci uslovljeno inflacijom i ekonomskom krizom što je posledica trenutnih geopolitičkih dešavanja. Sa druge strane, prodaja u Kini trpi zbog još uvek strogih kovid mera,  posebno u najmnogoljudnijim regijama, te je došlo do velikog pada u ukupnoj potrošnji i uvozu vina. U svakom slučaju, imajući u vidu opšte trendove na svim tržištima, očekujemo pozitivan rezultat na kraju godine koji će biti na nivou 2019.

Vranac Plantaze 05

Da li se dalje tehnološki opremate?
- Kako je korona krenula smanjile su se investicije i uglavnom se radi ono što se mora.

Postoji li neko vino koje sanjate da napravite?
- Svaki tehnolog sanja da iz aktuelne berbe napravi nešto novo, posebno i drugačije. U mom slučaju najviše se obradujem kad dobijem pohvale za bela vina. Za crvena ne brinem, znate kako kažu, vranac ko vranac uvijek je dobar. Zato pomaci u kvalitetu kod naših belih vina, koji su poslednjih godina evidentni, su posebno zadovoljstvo. Jednako kao što me obraduje činjenica kada se u Srbiji ili recimo Sloveniji oduševim dobrim crvenim vinom.

:> Svaki tehnolog sanja da iz aktuelne berbe napravi nešto novo, posebno i drugačije. U mom slučaju najviše se obradujem kad dobijem pohvale za bela vina

Kad bi imali svoj vinograd u Ćemovskom polju šta bi posadili osim vranca?
- Kako vidim u Crnoj Gori prodaja traži baš bela vina, trenutno preko 50 procenata. To jeste trend, ali hoće li biti isti za pet ili 10 godina? Stvarno se ne zna, pa ti budi pametan šta da posadiš. No generalno bih sadio crne sorte i nešto malo belog.

Bojan Gasovic Plantaze 06

Koje će vino Plantaža na sledećem Decanteru osvojiti zlato ili još neku vredniju medalju?
- Kako primećujem sudije u Londonu traže nekakav drugačiji stil vina, sa manje alkohola, manje tela. U redu je da ocenjivači to vole, sutra će možda malo uticati na publiku da i ona to zavoli, ali gledam ove godine, za neka vina sam bio ubeđen da će odlično proći a ona možda baš i nisu. Potom probam neka visoko ocenjena i to su vina lagana, za svaki dan kojima ja medalju nikada ne bih dao. Postavlja se dilema u startu: da li da radiš takva vina kako bi ih neko od sudija dobro ocenio? Recept za pobedu je čini se lak. Stavi vino u bure tako da se ne oseća drvo, izvadi ga ranije nego što si imao običaj i ranije prebaci u bocu. Možda se ljubitelji vina i naviknu za nekoliko godina da baš to cene, ali sad… Ne znam.

Imaju li Plantaže saradnju sa manjim vinarijama u Crnoj Gori?
- Kao nosilac kompletnog vinskog sektora u Crnoj Gori Plantaže su oduvek pomagale a i sada, na razne načine, podstiču i pomažu razvoj crnogorskog vinogradarsko-vinskog sektora u smislu prodaje, pomoći oko sadnog materijala i slično. Vinogradari iz Plantaža su druge učili kako da sade, tehnolozi da proizvode vino. Pomogli smo dosta i sad gledamo kako delimo tržište. Ali to nema veze jer mi, Crna Gora, moramo prvo da se definišemo kao vinska zemlja. I to ne mogu biti samo Plantaže, a drugo, čitav region i Balkan mora takođe biti prepoznat kao vinska zemlja. Mene raduju jaka Srbija, jaka Hrvatska, Slovenija, S. Makedonija. Bosanci napreduju, Hercegovci su veoma dobri. Kad nas tako budu prepoznali, svi ćemo imati benefit od toga.

Imate li svoj vinograd?
- Ne. (smeh)    |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi