Regionala 2022: Kad lokalno postane globalno

Regionala 2022: Kad lokalno postane globalno

U pojedinim segmentima drugo izdanje Regionale, salona vina od autohtonih sorti s prostora nekadašnje Jugoslavije, održano 5. novembra u beogradskom hotelu Metropol Palace, prevazišlo je prošlogodišnje. To je svakako značajno budući da je prošlogodišnja Regionala sa više strana proglašena za najbolju vinsku manifestaciju Srbije u 2021. godini!

Ne samo da je bilo više izlagača, sorti i publike, već je uz brojne novitete premijerno predstavljeno i nekoliko vina koja su ove godine osvojila platinaste medalje na Decater World Wine Awards, najznačajnijem svetskom ocenjivanju vina.

REGIONALA 2022 73

Bila je prisutna ukupno 61 vinarija iz regiona, uz specijalne goste iz Turske i Portugala koji su takođe pokazali vina od tamošnjih lokalnih sorti. Sve u svemu predstavljeno je više od 40 sorti čiji se nastanak vezuje za region Evrope od Slovenije do Severene Makedonije.

Tokom sedam sati, koliko je ova uzbudljiva vinska manifestacija trajala, odvijala se svojevrsna bitka na dva fronta. S jedne strane izlagači razapeti između sopstvenih štandova i želje da i oni probaju što više toga od kolega, te publike u nastojanju da degustira barem po jedno vino od trećine prisutnih vinarija! Zbilja obiman zadatak i za one sa mnogo vinskog iskustva i „treninga“.

REGIONALA 2022 400

- Za mene ovo je neverovatan doživljaj. Malo je reći da sam iznenađen prijemom publike i toliko dobre energije, radosti i želje da se upoznaju naša vina. Mislim da to nisam doživeo do sada. Takođe, probao sam i nekoliko meni apsolutno nepoznatih srpskih sorti gde su poseban utisak ostavile župljanka vinarije Aleksandar Todorović, tri različita vina od morave vinarije Despotika i slankamenka vinarije Stojanović – kaže Frano Baničević iz porodične vinarije Toreta s Korčule koja se na Regionali po prvi put predstavila u Srbiji.

REGIONALA 2022 216

Inače, Toreta se nalazi u malom pitoresknom selu Smokvica u čijoj blizni je negde u drugoj polovini 19. veka otkriven prvi čokot pošipa, danas jedne od najprepoznatljivijih belih vinskih sorti regiona. Nastavljajući tu dugu tradiciju, Baničević je u Beograd doneo nekoliko različitih stilova vina od pošipa, među kojima i Pošip Sur Lie iz berbi 2019 i 2020, etiketu koja važi za jednu od najcenjenijih među savremenim pošipima. Uz to vino koje je zaštitni znak Korčule, tu su bile i dve berbe izrazito elegantnog plavca malog čije se poreklo vezuje za obližnje poluostrvo Pelješac.

REGIONALA 2022 124

Kada smo kod pošipa, prvog belog vina sa zaštićenim geografskim poreklom u Hrvatskoj (1967), na Regionali su mogla da se probaju i odlična vina te sorte kao što je Merga Victa vinarije Black Island Winery, takođe iz Smokvice, zatim pošip vinarije Testament iz okoline Šibenika, te uzbudljivi organski pošip vinarije Jokić nadomak Benkovca.

REGIONALA 2022 385

Iz južnih delova Dalmacije, s ostrva Hvar takođe prvi put u Srbiji predstavljena su i vina vinarije Braća Plančić koja su izazvala oduševljenje u delu profesionalne publike koja se prvi put susrela s vinima od tamošnjih lokalnih sorti bogdanuša i drnekuša, a ne manje pažnje privukao je i njihov izuzetni vrhunski plavac mali pod etiketom Pharos Grand Cru.

REGIONALA 2022 247

Debitant pred srpskom publikom bila je i danas jedna od najpopularnijih istarskih vinarija Fakin iz Motovuna, čija je vina predstavio mladi vinar Marko Fakin. Njegove malvazije su poslednjih godina izbile u sam vrh na brojnim ocenjivanjima, a prisutna su bila i četiri vina od sorte teran na čelu sa Teran Il Primo 2018 koje je poznata Džensis Robinson (Jancis Robinson) nedavno svrstala među najimpresivnija crvena vina Istre.

REGIONALA 2022 394

Među najcenjenija istarska vina u svetu spadaju i ona iz vinarije Veralda, čiji se vinogradi nalaze na potezu između Buja i Brtonigle, a koja su u Srbiji prvi put sada predstavljena na Regionali. Vlasnik vinarije Luciano Visintin doneo je u Beograd pravu riznicu stilski raznovrsnih vina od malvazije, refoška i terana. Njihovo vino Istrian, refošk koji je 2016. godine dobio najznačajnije priznanje Best of Show na Decanter Wine World Awards, prvo takvo priznanje za neku vinariju iz Hrvatske, sada pod etiketom Xtrian iz berbe 2020 nastaje samo u posebnim godinama od probranog grožđa i predstavljeno je premijerno u Beogradu. Baš kao i fantastični penušavci Blanc od malvazije, zatim Xtrian Brut od terana, te Blanc de Noir, beli organski penušavac od crnog grožđa iste sorte. Ne malo iznenađenje bio je i uzbudljivi roze Pét-Nat Limited Edition, organsko penušavo vino iz 2021. godine, a prema mišljenju dobrog dela profesionalne publike, sveža malvazija Xtriana 2021 i Ambra 2019 predstavljaju najekspresivnije primere ove sorte.

REGIONALA 2022 298

Kvalitetni vrh malvazije danas je nezamisliv bez vina poznate vinarije Kozlović, a tu je u žiži interesovanja bila Santa Lucia 2017 kojoj je ove godine pripala platina na Decanteru. Ipak, možda i najprijatnije iznenađenje čitave Regionale bilo je vino Santa Lucia 2018 Teran koje je praktično iz bureta pretpremijerno predstavljeno prvo na Vinistri, gde je osvojilo naziv šampiona među zrelim teranima, da bi sada bilo predstavljeno i u Beogradu.

Posebno je bio zanimljiv susret vlasnika vinarije Đanfranka Kozlovića s jedinom srpskom malvazijom, onom iz vinarije Verkat na Fruškoj gori. Čovek koji je svoje ime ugradio u brend malvazije bio je ne malo iznenađen kvalitetom fruškogorske malvazije, istakavši preciznu izbalansiranost vina, njegovu prijatnu svežinu i eleganciju.

REGIONALA 2022 433

Od hrvatskih vinarija na Regionali pažnju je i te kako zavredila i privukla vinarija Štampar iz Međimurja s fantastičnim penušavim vinom od sorte pušipel (u srpskim okvirima poznate kao furmint); zatim vinarija Bibich iz Skradina nadomak Šibenika, dvostruki učesnik Grand Tastinga u Beogradu i jedna od najcenjenijih vinarija regiona posvećena gotovo isključivo vinima od loklanih sorti debit, babič, plavina, lasin, maraština i pošip; dve vinarije s Krka, Katunar Wine Estate i Šipun koje su publici ponudile vina od žlahtine, sansigota i trojiščine, a kao kuriozitet i Plavac mali Katunar Wine Estate koji dolazi iz najsevernijieg vinograda te poznate dalmatinske sorte; zatim vina jednog od najcenjenijih vinara regiona Ive Enjingija, pa Zigante, Feravino...

REGIONALA 2022 156

Izuzetan doživljaj da probamo divno izbrušene teksture i kompleksnost većine vina na štandu Tikveš, gde su premijum etikete Bela Voda i Barovo po ko zna koji put ukazale na veliki potencijal makedonskih vina od autohtonih sorti, začinilo je šest etiketa napravljenih specijalno za tržište Velike Britanije među kojima je bilo i vino Merak 2021, blend merloa, vranca i plavca malog s potpisom enologa Marka Stojakovića, još jedna platina s ovogodišnjeg Decanterovog ocenjivanja na Regionali 2022!

Veliki potencijal, svežinu i težnju ka neprestanom ispijanju iskazala je kratošija Nalej 2020 takođe makedonske vinarije Chateau Sopot, baš kao i njihova tamjanika Ubava 2021 koja bi verovatno lako našla mesto i na tržištu Srbije preplavljenom brojnim vinima od te sorte.

REGIONALA 2022 210

Autentično vinsko bogatstvo regiona dopunila su i slovenačka vina od refoška, rebule i malvazije na štandovima vinarija Movia i Vinokoper, zatim strukturni, moćni i kompleksni vranci crnogorskih Plantaža, među kojima je bilo i pravih arhivskih bisera, pa tri hercegovačke vinarije Podrumi Vukoje 1982, Nuić i Carko vino Grgo Vasilj, praktično hercegovačka vinska elita koja je pred beogradsku publiku iznela opojno zavodljiva vina od žilavke, blatine, vranca, trnjaka, dubrovačke malvasije...

REGIONALA 2022 3

Kao što je i moglo da se pretpostavi, domaći srpski vinari su po broju učesnika ipak vodili glavnu reč i na ovoj Regionali. Ukupno je iz Srbije poziv za učestvovanje dobila 31 vinarija na čijim su štandovima glavnu reč imali prokupac, tamjanika i grašac. Ali bilo je tu i dosta vina od manje poznatih sorti kao što su župljanka, morava, sila, probus, slankamenka, neoplanta, smederevka, kadarka, furmint, lipolist, krokan... Pravo je uživanje otkrivati iznenađenja među svim tim vinima koja daju novi impuls srpskoj vinskoj sceni. Naravno, nemoguće je ovom prilikom dotaći se baš svakoga, ali evo nekoliko utisaka koji su nam obeležili Regionalu.

REGIONALA 2022 180

Na štandu jedne od najboljih srpskih vinarija Sagmeister vladalo je praktično sve vreme pravo opsadno stanje dok su znatiželjni ljubitelji vina pokušavali da probaju pojedine novitete među kojima je pažnju posebno privlačio Kanias furmint 2019, još bez etikete.

- Vino ovih dana kreće u izvoz, za Berlin, ali videvši ovu reakciju publike ostaviću dovoljno i za domaće tržište, to je sad definitivno – poverava nam zadovoljno vinar Erne Sagmajster.

U neposrednoj blizini miriše frankovka Vinum, ali i ona vinarije Ilić-Nijemčević, tek flaširana iz berbe 2020 koja je sada prvi put izašla pred publiku.

REGIONALA 2022 361

Grašac svež i odležao dominira na Vinčić štandu i u Patkovom vinogradu, a Podrum Malča iz Niša izneo je uz grašac i „tri boje crne tamjanike“: crvenu, roze i premijerno belu!

Sa štanda vinarije Ivanović stiže prava poslastica – probni oranž od tamjanike izuzetno lep i pitak, macerirao petnaestak dana. Ima ga ukupno 40 litara pa ponuda važi samo za profesionalce!

REGIONALA 2022 34

Majstor autohtonih oranža Aleksandar Todorović iz Ražnja, uz poznate etikete doneo je i novitete, nešto tamniji Prokupac 2021, te Tamjaniku 2021, zavodljivo oranž vino sa četiri dana maceracije.

- Ove godine uradili smo više vina nego ikad, završavam podrum, a ova „bejbi“ oranž tamjanika najvećim delom ide pravo u Nemačku, a zatim i u Dansku, možda Holandiju... Naravno, ako uopšte nešto preostane posle Regionale – kaže uz osmeh Todorović!

REGIONALA 2022 91

Sledi juriš kroz poznate i proverene teme: Severna Morava Deurić i njihov već izuzetno cenjeni probus, zatim sigurno jedan od najboljih probusa u Srbiji vinarije Đurđić iz Sremskih Karlovaca gde su još i lepršava Neoplanta i raskošan na mirisu traminac, Temet s modernom interpretacijom autohtonog nasleđa u vinima iz linija Tri Morave i Tri Morave Rezerva od tamjanike, prokupca, morave i smederevke, najpoznatija župska vinarija Vino Budimir s odležalim prokupcima Sub Rosa i Prokupac boje Lila za koja su posebno interesovanje iskazali pojedini somelijeri i ugostitelji s Kvarnera ovde na Regionali, pa Probus i Sila vinarije Milanović, vrhunski oranž i kasna berba morave Despotika uz klasu rozea od prokupca...

REGIONALA 2022 159

Čuvena Kameničanka iz Vinarije Milijan Jelić pravi je mamac za publiku, baš kao i njihova morava svojevremeno proglašena za najbolje belo vino Srbije. Makedonski vinski edukator Zvonko Herceg skreće nam pažnju na tu Jelićevu dugo maceriranu varijantu morave Moranž za koju kao da ne može da pronađe dovoljno dobre reči hvale i želi da je predstavi makedonskoj publici na specijalnoj degustaciji u Skoplju koja će obuhvatiti vinske bisere Regionale!

REGIONALA 2022 240

Tu su zatim Potrkanjski vranac vinarije Jović; tamjanika i prokupac mlade župske vinarije Tri Planine; smederevka i prokupac sve uspešnije vinarije Matijašević koja beleži ozbiljne rezultate i na inostranim ocenjivanjima; već čuvene tamjanike i prokupci vinarije Doja iz Toplice; mlada vinarija Veličković koja uz Tamjaniku 2021 i zavodljivi roze Kiss što miriše na jagode nudi premijerno i prokupac Marbel 2021; raznovrsne etikete privlače pažnju na štandu subotičke vinarije DiBonis gde nalazimo vina od ovde nedovoljno poznatih sorti generoza i nero; takođe iz Subotice stiže vatromet kadarki različitih stilova i boja iz vinarije Tonković...

REGIONALA 2022 128

Šumadijska vinarija Blagojević vinima od sorti probus, morava i prokupac, te njihova nova akvizicija Chateau Prince u selu Lipovac beleže snažan uspon na vinskoj sceni Srbije a posebnu pažnju zavredile su etikete Velika Morava 2021 i CharM 2021 kao blend morave i šardonea.

REGIONALA 2022 193

Vremena je sve manje. Prolazimo pored negotinskih vinarija Matalj, Novak i potpuno nove organske vinarije Podrum Mirjana. Za publiku je tu glavni izazov bagrina čija popularnost posle TV serije „Tajna vinove loze“ ne jenjava.

Već pomenuta vinarija Verkat, čija su malvazije privukle pažnju i jednog Kozlovića, uz premijeru Malvazija Barrique 2021 s ponosom nudi Grašac 4.0 2021 kojeg su mnogi već ocenili kao najbolji grašac ove godine.

REGIONALA-2022-94.jpg

Vinarija Stojanović iz Slankamena pravi je trezor malo poznatih srpskih i regionalnih sorti koje i izazivaju posebno veliku pažnju vinara iz regiona, baš kao što je slučaj i sa mladim vinarom Stefanom Karićem koji je u svojoj vinariji napravio jedinstvenu regionalnu kupažu tri popularne bele sorte – malvazija, tamjanika i vugava – i brendirao je pod nazivom Adria!

REGIONALA 2022 167

Manastir Koporin prvi put je predstavio vino Prokupac Ambelos 2020 odležao dve godine u drvetu, a tu su i vina manastira Studenica s potpisom eminentnog enologa dr. Radovana Đorđevića, vlasnika župske vinarije Podrum Čokot.

Vinarija Lutak iz Sremskih Karlovaca donela je eksperiment, vino S-Kvark, zbunjujuću dugomacerinu čistu župljanku bogatu taninima do te mere da je vino astrigentno, te Manhattan 22 u kojem su župljanka i grašac obojeni u roze hamburgom.

REGIONALA 2022 235

U blizini još jedna mini-vinarija Ana Naglich. Oranž grašac je macerirao 50 dana, drugi samo četiri i potom sedam meseci ležao na kvascima da bi imao beskrajni finiš. Uzdahe izaziva i Muskat Hamburg u dekanteru koji nimalo ne podseća na poznato grožđe, naprotiv, a tek Vranac koji je 318 dana radio na pokožici!

Nema šta, region je izuzetno bogato područje za sve koji su spremni da istražuju vrhunska i originalna vina s otiskom lokalnog teroara. „Pijmo lokalno, razmišljajmo globalno“, ne bez razloga poručuje slogan ovogodišnje Regionale!

REGIONALA 2022 166

Hercegovina u srcu Beograda

REGIONALA 2022 339

Odmah po završetku Regionale hercegovačke vinarije Nuić, Podrumi Vukoje 1982 i Carsko vino Grgo Vasilj predstavili su svoja vina i u Vinskom klubu Vukoje u Beogradu.

U intimnoj atmosferi i društvu pojedinih ovdašnjih vinara, vinskih profesionalaca i radoznalih posetilaca predstavljena su vina od četiri najpoznatije autohtone sorte Hercegovine: žilavka, vranac, blatina i trnjak.

Turski prokupac

REGIONALA 2022 44

Poznata turska vinarija Chamlija Şaraplari donela je na Regionalu vina od popularne tamošnje sorte papaskarası za koju nam je vlasnik vinarije Mustafa Čamlidža rekao da je direktni potomak prokupca. Grozd i list loze su takoreći identični, a sličnost je očigledna i u vinu: umereno telo, nežni tanini, aromatika... Čak je nekolicina ovdašnjih vinskih stručnjaka stekla utisak da se u suštini radi samo o drugačijem klonu prokupca koji se u Turskoj odomaćio pod drugim imenom.

Foto: Ivana Čutura 

nazad na vrh