Zajedno smo slabiji

pomiriti-male-i-velikeKad se ovih dana Interfest razmileo centralnim vojvođanskim slobodarskim trgom, jedna je činjenica postala očigledna: granice Srbije su tamo gde ih Srbi postave. I druga, u zemlji paralelnih života, shvatanja pravde, aršina ponašanja, moguća je pojava paralelne tehnologije unutar jedne iste vinarije. A onda, neka nas Bog sačuva.

Nije lako postati član proširene porodice Evropske Unije. Nimalo, a to najbolje znaju oni kojima je to tek nedavno pošlo za rukom. Hrvati, recimo. Svašta su morali da urade, pa čak i preko leđa svih nas iz šezdeset i neke, što bi rek'o panonski mornar.

Direktive, uputstva, usklađivanja, insinuacije i sasvim jasne pretnje, sigurnom rukom krmane svaki zalutali brod ka još jednoj zvezdici na plavoj pozadini evropskog stega. Članstvo se ne dobija, još manje zaslužuje. Ono se osvaja, ma kakvi osvaja, porađa i to teškom mukom.

A do tog srećnog događaja nama je daleko, predaleko. Kako stvari stoje, Mama Evropa još nam nije dala dozvolu ni za izlazak na matine, a kamoli za stupanje u seksualni odnos koji će posle mnogo meseci i godina uroditi toliko željenim plodom - pristupu EU. Čemu ova priča?

Na Trgu Slobode, u centru Novog Sada, od 20. do 22. juna uz učešće osamdesetak vinarija iz devet zemalja, jubilarni deseti Interfest obzanio je jednu, gotovo nevidljivu činjenicu, da: bezuslovno slušamo šta nam se kaže i vredno radimo na ispunjenju svih uslova i obaveza.

Posmatrajući spisak vinarija, učesnika fešte, lako se mogao izvesti zaključak koliko smo dosledni u sprovođenju preporuka i direktiva kakva je i ona najglobalnija, a vezana za geografsko poreklo i marketinške potencijale: „budućnost bazirajte na usklađivanju i regionalnom udruživanju, na zajedničkom nastupu”. Naši vinari su to izgleda doslovno shvatili i toliko se udružili i regionalno zbili da ćemo uskoro imati Župski vinski festival župskih vinarija. Srpski vinski udruženi festival vinarija iz Lazarevca. Oplenačku jesen vinarija sa Oplenca. Ili Interfest, skup vojvođanskih vinarija do paralele Beograda sa retkim izuzecima.

Druga velika podela, umesto na dobra i loša vina, je ona na „velike” i „male” vinare.

Na Interfestu nije bilo velikih vinara. Neće ih verovatno biti ni na jednom značajnom srpskom vinskom okupljanju. Ili će ih biti sve manje. Što ih je, hvala Bogu i klimatskim promenama, sve više. Vina im se dobro prodaju po difoltu, a publika se prosto utrkuje da iskapi što više besplatnih čaša domaće Prve vinske lige. Na kraju to (prevršila dara meru) postaje evidentan utrošak pored već preskupih zakupa izložbenih sajamskih mesta. Dođoh, videh, popih, deviza je koja odbija srpski vinarski krem od ovakvih manifestacija. A „mali”, čini se da nemaju alternativu. Zakupe štand, otvore flaše i zažmure, ne dišu. Dok gungula ne prođe i krenu u sabiranje gubitaka. Jedino što mogu je da na pult iznesu neke „slabije” boce, koje se dosta razlikuju od onoga što se može probati direktno kod vinara u podrumu. Prosto se plašim da kao što domaća ekonomija počiva na dve noge, onoj velikoj sivoj i drugoj, regularnoj ali sve više imaginarnoj, tako i srpski vinari paralelno razvijaju dve tehnologije: jednu za široke narodne mase, a drugu za slanje na međunarodne vinske konkurse u grozničavoj nadi da će se proslaviti i prodati negde „napolju” za skupe pare. Pa se tako događa da dva kartona istog vina, iste berbe, istog inoxa jedne vinarije imaju potpuno različit kvalitet, od pljeska do pljuvanja. Ako je to istina, a bojim se da jeste, sva ova udruživanja i grupisanja dovešće do samo jednog rezultata - da postane zagušljivo. A Evropa će već da ode negde, u Bordeaux ili Kinu, svejedno.

nazad na vrh

Srodni tekstovi