Koje vino za vitku liniju?

Koje vino za vitku liniju?

Ljubitelji vina koji se dijetama bore protiv viška kilograma imaju problem sa sagorevanjem masnih naslaga, pritiskom, na najvećim su mukama oko praznika kad se na sto iznesu razne đakonije. Ponekog kaloričnog zalogaja još je lako odreći se, ali omiljene čaše vina!

Svi znamo da čaša-dve dnevno verovatno koriste zdravlju, posebno ako je reč o crvenom vinu. Resveratrol sa svojim zaštitinim faktorima za srce i krvne sudove, te kao preventiva za moždani udar, već je dobro znana priča. O efektima belog vina daleko se manje govori i zna, ali ono izgleda da podiže nivo zdravog holesterola. I zato vino treba piti.

A kako bi vam olakšali i eventualno otvorili put ka ipak nekom gutljaju uživanja, evo poređenja koje vino manje goji, kroz jednostavan sistem izračunavanja.

Grubo posmatrano, 30 ml crvenog vina vredi oko 25 kalorija. Taj broj se odnosi kako na kaberne i merlo, tako i na mlado vino tipa božole. Ali određeni broj kalorija možete uštedeti ukoliko konzumirate pino noar! Deci ipo ovog vina ima manje kalorija od limenke osvežavajućeg gaziranog pića, a donosi daleko veći benefit!

Belo vino je tek nešto dijetalnije, pa sovinjon blan, rizling ili šabli na 30 ml donosi približno 24 kalorije. No, slatko belo vino tipa sotern nosi bar četiri kalorije više.

A sad dolazi ono pravo! Roze vino bi sa svega 20 kalorija za istu zapreminu tečnosti bilo ubedljivi „šampion mršavosti“ da nije penušavaca. I nije ni čudo što se roze odlično komponuje sa mnogim jelima, pošto pijući roze, možete mnogo više da pojedete. Ali penušavci nose svega 19 kalorija! Verovatno se zato i piju na venčanjima, da mlada zadrži savršeni struk, barem dok gosti ne odu. Šalimo se, ali svakako da ova činjenica utiče da se penušavci sve više piju širom sveta koji sve više pazi na globalni unos kalorija.

Nasuprot ovome su pojačana i slatka desertna vina kao pravi rušitelji vitke linije sa celih 46 kalorija na 30 ml. Ali, potrebno je samo setiti se da se ove kalorijske bombe obično pakuju u malim bocama, što je negde i naznaka kako ih treba piti. Ako u čašicu ne uspete više od 90 ml, rezultat će biti gotovo u dlaku isti kao da ste popili poštenu čašu crvenog vina. I dijeta će biti spasena...

nazad na vrh

Srodni tekstovi