Zašto 0,75?

Zašto 0,75?

Q: Interesuje me zašto se vino pakuje u flaše od 0,75 l i ko je to smislio?
Dragana Aleksić, Novi Beograd

A: Sve je zapravo počelo u SAD. Krajem 19. veka destilovana pića su se uglavnom punila u tzv. petine, što je iznosilo petinu jednog galona (1 galon = 3,79 lit odnosno 1/5 = 0,758 lit).

U Evropi su se do tada proizvodile boce različitih oblika i veličina, zbog starog i nepreciznog načina proizvodnje. Tek u 19. veku su nađeni načini da se to promeni i da se počnu proizvoditi flaše tačnih mera.Vek kasnije, tačnije tokom 70-tih godina 20. veka, američka vlada je zatražila da se mere standardizuju kako bi sve bilo uređenije i jednostavnije. Tada su predložene i usvojene određene zapremine, između ostalog i 750 ml, što je skoro tzv. petina.

U vinskim zemljama Evrope se u to vreme uglavnom koristila boca od 700 i 800 ml, gde su šampanjci najčešće bili u bocama od 800 ml, što se i danas može videti ukoliko neko poseduje takav raritet. Ubrzo nakon američke standardizacije i Evropska unija je zatražila da se standardizuju određene veličine. Većina država je usvojila 750 ml kao standardnu veličinu za vina zbog lakšeg izvoza u SAD. Tako je zapremina 0,75 ml postala standradna vinska boca.

nazad na vrh

Srodni tekstovi