Chateau Shiraz 2021, Chateau Prince

Chateau Shiraz 2021, Chateau Prince

Pojedini vinari se hvale kako je berba 2021 bila izvanredna, ali puna snaga te godine kao da se sublimirala u svakom atomu šumadijskog širaza Chateau Shiraz, prvog crvenog vina vinarije Chateau Prince iz Lipovca.

Opojnog mirisa na podrum pun bačvi i vina što budi asocijacije na vinsku tradiciju u pozitivnom smislu, ovo suvo sunčano i toplo vino sa 14,5 % alkohola do poslednje kapi opravdava razlog uzgoja širaz sorte u ovdašnjem krajoliku.

Gusto i veoma tamno crveno obojeno, snažnim ali umirenim kiselinama i ekstraktom steglo je kragnu moćnim, još donekle zelenim taninima da se ne otrgnu na dugogodišnjem putu koji ih čeka a pred svakom je bocom. Za dobrim konjem prašina se diže, no kod ovog širaza bi tu izreku mogli primeniti u vidu konstatacije da će svaka naredna godina dodatno iscediti po trunčicu slasti čineći ga sve zamamnijim, iako i sad bez greške otme uzdah iznenađenja onome ko ga prvi put proba. Pa i kasnije dok stajanjem u čaši atomski energetski naboj krene da se transformiše u složenu igru crvenog voća i ponešto suve šljive a sve jako prožeto začinima i slatkim biberom.

U boci sa etiketom koja podseća na fine bordoške vizije, bogat južnjački stil vina nije zasluga isključivo vinograda u najboljim godinama (12) već jednog od vodećih makedonskih enologa Lazara Ristova, koji je očigledno punim srcem stavio svoj potpis na svaki barik. Barik? Za neverovati je, ali ovo vino nije dotaklo drvo.

Rađeno je isključivo u tanku tako da je pred konzumentom iskonska snaga grožđa i moćna slika sorte. No porodica Blagojević, u čijem vlasništvu je vinarija, ima ozbiljan problem da i za svoja bela vina ubedi ljude da nisu bila u drvetu, pa što ne bi i za širaz.

Gastronomska preporuka za Chateau Shiraz? Šaka oraha, srpskog ili brazilskog i dobra cigara zaokružiće hedonističku fantaziju uz veliku čašu. I šta još? Jedva taknuti grilom biftek bogato ukrašen džemom od šumskih plodova i par lista potočarke, dovoljno da se kruniše „princ“ Chateau Shiraz od Šumadije.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi