Vino u oblacima!

Vino u oblacima!

Q: Može li neko da mi kaže zašto se u avionu brže oseti efekat čaše vina? Ima li to neke veze s vazdušnim pritiskom?
Miloš Kovač, Beograd

A: Vožnja avionom za mnoge predstavlja strah, pa tu bojazan često ublaže nekom čašom vina ni ne sluteći da će ih ona opustiti i pre nego što su mislili. Tzv.efekat čaše vina ili nekog drugog alkoholnog pića je drugačiji kod svake osobe. Pod tim podrazumevam osećaj opijenosti i vreme kad ono nastupa što je stvar fizilogije osobe, navike, sitost i slično, ali i vazdušnog pritiska.

Brzina opijenosti je narocito izražena u avionu tokom leta jer je pritisak u njemu niži u odnosu na bilo koje mesto na zemlji. Smanjen pritisak utiče i na smanjenu absorpciju kiseonika od strane ljudskog organizma, što kod pojedinaca može da izazove blagu glavobolju, a kod onih koji konzumiraju alkoholo tokom leta, i opijenost i nakon  male količine. Dakle, ono što važi na zemlji, u vazduhu ne važi! Iako je količina alkohola u krvi koju ste uneli ista i na zemlji i u avionu, osećaj će biti drugačiji.

Tačnije, zbog smanjene količine kiseonika u krvi, efekat će biti jači. Takođe, vazduh u avionu je suv, pa može doći do brže dehidratacije organizma, pa će i koncentracija alkohola biti nešto veća, ukoliko ga kozumirate u avionu. Stoga se preporučuje da, ukoliko se odlučite za uživanje u čaši vina tokom leta, uvek pijete i vodu. Ukoliko vaš let ne traje dugo, preporuka je da uživanje u čaši vina ostavite za neko mirnije, lepše mesto.

nazad na vrh

Srodni tekstovi