Vino Budimir: Ljubičasta vertikala

Vino Budimir: Ljubičasta vertikala

Degustirajući vertikalu vina Prokupac boje lila u veoma vinskom ambijentu beogradskog restorana Hrastovina pokušali smo da na ovom primeru otkrijemo tajnu ove sorte, vinarije Vino Budimir, pa i same Župe.

Nažalost u Srbiji i dalje nema dovoljno čistog prokupca u buteljkama i magnumima, a još manje onog sa sto i kusur letnih gidža. Zato smo pred malu ali odabranu družinu izneli četiri berbe etikete Prokupac boje lila Vino Budimir iz 2009, 2011, 2012. i 2013. godine.

Medijatori ove nesvakidašnje degustacije bili su naš domaćin Marko Marjanović, somelijer restorana Hrastovina, i vinski promoter Vladan Stanojlović Kika koji dugo godina blisko sarađuje s vinarijom Vino Budimir. Uz njih su tu još bili Emil Papić iz distributerske firme Supernova, kao predstavnik trgovaca vinima, te Saša Filić, menadžer kultnog beogradskog  restorana Madera. Kada smo se dva sata kasnije rastali, mnogo je toga došlo na svoje mesto!

Budimir Prokupac Lila @ Hrastovina 2022 (4)

Ne ulazeći u raspravu da li je Prokupac boje lila „najsrpskije srpsko vino“, kako smo ga pre nekih sedam godina krstili, odmah zaključujemo kako je tržišno aktuelna berba iz 2012. godine ovog vina sama po sebi izuzetak jer se pojavila pred publikom tek posle desetak godina, što nikako nije praksa ovdašnjih vinarija. Zašto vina Budimir odležavaju toliko dugo pre izlaska na scenu ako se zna da prosečno crveno srpsko vino ostaje u podrumu maksimalno tri-četiri godine?

- Vlasnik vinarije se od samog starta opredelio za filozofiju odležalih vina – kaže Vladan Stanojlović Kika. – Njihovo prvo vino koje su izneli na tržište bila je Trijada 2006 koja je u to vreme bila pet godina stara kupaža prokupca i merloa. I odmah je zadobila gotovo kultni status. Ali, tek dolazak vina Lila verujem da je potpuno promenio dotadašnju percepciju prokupca u Župi.

U degustaciji smo krenuli od najmlađeg (2013) a završili najstarijim (2009) vinom uz opšti zaključak kako je ono prvo sjajno ali i dalje isuviše mlado, te da je pred njim budućnost svetla i veoma dugotrajna.

Budimir Prokupac Lila @ Hrastovina 2022 (6)

Prokupac boje lila 2012 koji je danas svima dostupan otkrio je idealnu formu dobro formiranog i zrelog prokupca.

- Veoma je postojane i dobro izbalansirane strukture čiju osnovu čine sočne kiseline kao i uglačani tanini koji kvalitetno podržavaju koncentrat ukusa sa lepo integrisanim alkoholom. Svi zajedno u finoj harmoniji grade srednje puno telo, dok je finiš voćan i srednje dug. Vino iskazuje potencijal za unapređivanje u kontinuitetu narednih četiri do šest godina - u najkraćim crtama formira Marjanović portret „dvanaestice" u čaši.

Ali kako objasniti slabije upućenom gostu restorana zbog čega je u vinskoj karti preporučeno srpsko vino čitavu deceniju staro?

- Uloga koju Prokupac boje lila najefektnije igra je kada gost, pogotovo stranac, želi da proba autohtono i specifično a uz to spremno i odležalo vino – tvrdi Saša Filić. - Ova Lila 2012 je najbolji pokazatelj šta prokupac iz veoma zrelog vinograda može da iznese u smislu bogate sortne ekspresije i potencijala za starenje.

Budimir Prokupac Lila @ Hrastovina 2022 (19)

Upravo ta stilska slika potpuno razvijenog i zrelog prokupca u kojem je drvo precizno uklopljeno otkriva ono osnovno što Lilu i ostala vina iz vinarije Budimir izdvaja u odnosu na druge prokupce.

- Tajna je u tome što kod Budimira uvek možeš da očekuješ neku stariju berbu, zdravo, spremno i odležalo vino u boci. Popiti vino na vrhuncu razvoja koje se samo ili upareno sa jelima podjednako dobro iskazuje i jeste poenta - zaključuje Filić.

Iz ugla trgovca, Emil Papić daje svoje mišljenje:

- Nisam apsolutni ljubitelj fame koja se stvara oko prokupca, ali u ovakvom jednom krajnje autentičnom vinu očituje se znatan potencijal koji je lako prepoznati. Ipak, moram da primetim kada je prodaja u pitanju da prokupac daleko zaostaje za tamjanikom. No, dobra je stvar što se svest ovdašnjih ljubitelja vina polako menja. Tržište pokazuje povećano interesovanje za elagantnim vinima, gde svakako spada i prokupac. Lično, izuzetno sam srećan što sam ovde probao prokupac za koji mi se garantuje da je 100% čist, da je star koliko je star i sada znam da to vino može da stoji duži period vremena.

Budimir Prokupac Lila @ Hrastovina 2022 (44)

I dok čekamo da se najmlađe vino (2013) veoma dugim i upornim dekantiranjem (najmanje sat vremena) otvori, nestrpljivo ga povremeno pijuckamo iz čaše. Odličan potencijal je u ovom trenutku veličanstveno veliki bilbord, ali idealna slika može se dobiti tek u dekanteru, a to su jasne arome crnog bobičastog voća dok se u pozadini već lagano naziru nadolazeće sekundarne note, tonovi pečenog badema i muskatnog oraha.

Pravi je srećnik onaj ko je ranije pazario Lila prokupac iz berbe 2011. Silaskom u prošlost uspinjemo se linijom aromatskih strasti i perfektne harmonije ka vrhovima kompleksnosti. Ovo vino sada nudi sinergiju divne voćnosti i sekundarnih aroma uz jasne naznake tercijarnih tonova koji se pojavljuju u aromatskom profilu vina koje je upravo sada na vrhuncima razvoja.

- Pojavljuju se i nestaju u tragovima tonovi sušenog paradajza. Slasni dašak dimljenog mesa perfektno pleše sa mirisima prezrelih pa i šumskih jagoda, crne i crvene ribizle, kupine, gnjile mušmule... - crta slobodnom ali nadahnutom rukom po portretu ove predivne Lile Marko Marjanović. - Nakon lascivnog aromatskog upoznavanja finiš koji stiže je perzistentan i dug, praćen prijatnim uticajem tanina na desni. Egzaktni dokaz kako prokupac može biti prilično slojevito i kompleksno vino.

Budimir Prokupac Lila @ Hrastovina 2022 (35)

I baš kad smo pomislili kako je linija funkcije u koordinantom sistemu uživanja dostigla plafon, Prokupac boje Lila 2009 mahnuo je čarobnim štapićem. I nebo se otvorilo... To može da ponudi samo jedan od najstarijih srpskih vinograda još u komercijalnoj upotrebi. Iako na etiketi ove berbe nije naznačeno VIEILLES VIGNES, kao na onim kasnijim, radi se o sirovini iz vekovnog vinograda Gubovac. Aromatski posmatrano profil je zreo i dominantno obeležen tonovima ruže, mušmule, prezrele višnje, gotovo renesansan. Na ukusu je vino somotaste i mekane teksture, srednje punog tela, sočno, skladno, neopterećujuće. No, onda proradi „godište“, razviju se uplivi nota katrana, drveta cimeta, kedrovine, suve smokve, plemenitog mirisa štale. Svi oni začini po kojima je idealno spremljeni i zreli prokupac tako drugačiji od drugih sorti, pa i pino noara sa kojim ga često porede. Ovaj prokupac je ezoterično vino koje podstiče čudan osećaj satisfakcije uslovljen dugotrajnim finišom, završnicom koja se neminivno dugo pamti. Čist afrodizijak, uz klimanje glavom potvrđujemo.

Kakav je zaključak? Što se vina jedne od najstarijih župskih vinarija Vino Budimir tiče, jasno je da je gotovo vek i po tradicije i iskustva očuvanih od strane deda Bude, Budimira Zdravkovića u korelaciji sa najsavremenijom tehnologijom današnjih vlasnika dovelo do toga da se na policama nađu etikete koje su dva puta kod Roberta Parkera osvojile izuzetnih i do tada za Srbiju nedostignutih 91 poena. Kombinacija barika, srpskog, francuskog, džinovskih bačvi, pa i amfora, uz sinergiju deda Bude i mladih tehnologa koji priču šire, korak je dalje u razumevanju zbog čega bi prokupac, možda baš Lila bio svetionik naše crvene vinske autohtonosti.

Budimir Prokupac Lila @ Hrastovina 2022 (30)

- U gastronomskom smislu, mislim da su generalno idealan par za prokupac neka laganija mesa, teletina recimo, možda skalopine od teletine sa suvim šljivama... U svakom slučaju prostor za kulinarsko-vinsku igru je ogroman - zaključuje Filić.

Što se nas tiče, verujemo da ste razumeli koja je tajna bila sakrivena u ove četiri čaše: Za vrhunsko crveno vino od grožđa iz sjajnog vinograda, uz pravilnu upotrebu sudova, drveta posebno, moguće je pa i normalno dobiti izuzetan prokupac koji može rame uz rame da stane sa mnogim izvikanim belosvetskim vedetama!

Jer, Župa je klimatski idealna, veličanstvena vinogradarska regija koja će uz stručnjake koji kombinuju iskustvo i savremenu tehnologiju prosto eksplodirati kvalitetom u godinama koje predstoje. A u njoj će Prokupac boje lila, iz bilo koje davne berbe, biti veliki ljubičasti svetionik.   |

Prokupac boje lila na Grand Tastingu

Na predstojećem Grand Tastingu 26. marta u beogradskom Hotelu Metropol Palace 26. marta u beogradskom Hotelu Metropol Palace publika će ovaj izuzetni župski prokupac moća da proba iz berbi 2009 i 2011 koje dolaze u magnum pakovanju!

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi