Da li vinski bonton guši uživanje u vinu?

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: Pexels Foto: Pexels

Šta mislite o tome što 40 procenata ljubitelja vina u Americi stavljaju led u vino pri konzumaciji?

Pravilno temperiranje vina jedan je od bitnih saveta koji daju proizvođači, ali i oni koji vina služe. Iako postoje ustaljene tabele za bela, roze, crvena, penušava i vina drugih stilova gde se idealna temperatura uglavnom smešta u dva ili tri stepena Celzijusa, stvar uopšte nije tako prosta. Jednostavno, ima vina koja se opiru normativima, neka vole da budu hladnija, druga toplija nego što je preporučeno kako bi iskazala pun potencijal.

Konačno, sve se to i radi radi utiska na krajnjeg potrošača i pogađanja njegovog ukusa. Pa zar onda možemo kritikovati "glupu" i sve popularniju naviku Amerikanaca da vino razređuju i rashlađuju ledom?

iceinwine social
Foto: Facebook

Da se vinska kultura svakodnevno razvija i menja a ustaljena pravila gube na značaju pokazuju najnovija istraživanja u SAD prema kojima čak tri četvrtine ispitanika sve manje mari za tradicionalni vinski bonton jer takozvana vinska pravila postaju pomalo opterećujuća.

Iako i dalje velika većina (67%) ispitanika priznaje da postoje ispravni i pogrešni načini pijenja vina, a još uvek nekih 22% veruje da utvrđena pravila bontona kvalitativno ipak znače i popravljaju opšti utisak pri konzumaciji, čak polovina njih priznaje da belo vino povremeno pije na sobnoj temperaturi bez rashlađivanja dok druga polovina (43%) napominje da bez pardona ubaci kockice leda u vino ako im to prija u trenutku.

pexels wine party celebration people 2101186
Foto: Pexels 

Čini se da Amerika i američki način života ipak postavljaju neke nove standarde koji se verovatno neće ubrzo primiti u tradicionalnijim vinskim sredinama. Naime, 40% američkih vinoljubaca često napuni čašu do vrha iako zna da je to pogrešno, ali je i sasvim razumljivo ako znamo da 52% poklanja više pažnje tome gde vino pije, nego iz kakve ga čaše pije (42%), dok svega 43% razmišlja na temu odnosa kvaliteta i cene vina.

Iako se američki stručnjaci slažu da u vinu treba uživati onako kako vama najviše odgovara, rezultati ispitivanja ukazuju na to da se tamošnji način života sve više implementira u vinsku kulturu. Tako svaki peti ljubitelj vina otkriva da se sve manje drži tradicionalnih pravila uparivanja vina i zalogaja a svaki četvrti priznaje da jednostavno na brzinu proguta svoju dozu vina.

Šteta.   | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi