Kako to rade Italijani

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

Italie04

Prema najsvežijim podacima, proizvodnja vina u Italiji ove godine pokazuje evidentan rast u odnosu na prethodnu sezonu, punih 15 procenata. Oko 66 miliona tona grožđa dobijeno je iz 14 vodećih regiona te pretvoreno u 47 miliona hektolitara vina, plus još oko milion hektolitara iz drugih manjih regija. Napredak u kvantitetu, između 5%  i 30%, prikazan je u gotovo svim regionima izuzev Južnoj Toskani i Lacio-Umbriji koje imaju tendenciju pada proizvodnje.

Najveći porast od 30% zabeležen je u regionima Pulja i Sicilija gde je rano grožđe brano tokom prvih deset dana avgusta meseca. Inače vrhunac berbe u Italiji odvija se poslednje nedelje septembra i prve nedelje oktobra dok je novembar rezervisan za sorte nebiolo u Valtelini, kaberne u Alto Adiđe, i aglianiko u Kampanji. Maturacija ove godine nije vremenski forsirana kako bi se dobio kvalitet vina po najboljim standardima. Time se postiže bolja koncentracija aromatskih komponenti u belim vinima i polifenola u crvenim čime se bolje i preciznije iskazuju odlike određenog teroara. Ukupno gledano, očekuju se sjajna bela vina, i jedino pomalo strepi za cvrena vina od grožđa branog u prvoj polovini oktobra.

U poređenju sa drugim vodećim evropskim proizvođačima vina, Italija je u samom vrhu. Španci zaostaju u foto-finišu za nepunih milion hektolitara, ali je rast u nekim regionima Španije punih 50% u odnosu na 2012. godinu, dok je ukupni porast 38% u poslednjih pet godina. 

U Francuskoj se očekuje rod od oko 44,5 miliona hektolitara što je porast od 7% u odnosu na lane, ali uz naznaku da kvalitet vina varira: u dolini Loare i Bordou kvantitet je okej, ali kvalitet nije zadovoljavajući, za razliku od Langedoka i Côtes du Rhône gde su i kvantitet i kvalitet izuzetni.

I pored dobrih rezultata berbe u Italiji, potrošnja vina po glavi opada pa je ona ove godine oko 40 litara po stanovniku u odnosu na 45 litara u 2007. godini ili gotovo neverovatnih 110 litara početkom sedamdesetih godina. Uostalom, poređenja radi, Italija je 1980. godine proizvela 86,5 miliona hektolitara, gotovo dvostruko više nego što proizvodi danas.

Zato, cena vina lagano raste, tokom prvih šest meseci ove godine primećen je porast prosečne cene italijanskog vina od 12% na 2,38 evra po litru.

Pa i nije mnogo.

Italian-Wines

nazad na vrh

Srodni tekstovi