Cilićev Homo Zero uz čorbu od tikvica

Cilićev Homo Zero uz čorbu od tikvica

Svi koji su barem jednom dolazili u Novi Sad čuli su priču o Ulici Laze Telečkog, prepunoj barova i klubova u kojima vlada opuštena atmosfera i gde je provod zagrantovan. Nažalost to je bilo nekada. Sa zatvaranjem kultnih mesta „Divan Dućan“ i „Kuća Mala“, te dolaskom novokomponovane muzike u ulicu Laze Telečkog, to je sada postalo mesto gde izlaze oni kojima je najbitnije da se pokažu izgledom, novcem i drugačijim ponašanjem.

Berberaj

Na sreću, nije sve tako crno. Postoji i dalje jedan bastion s parolom „No pasaran“, tu negde na sredini, gde Ulica Laze Telečkog preseca Ulicu Mite Ružića. Baš tu ćete naći mesto koje pruža otpor lošim stvarima. U epicentru navale kiča i šunda, na prvim barikadama stoje ljudi čija srca kucaju jako, najače ritmom pravog pravcijatog andergrounda Novog Sada. To su momci i cure okupljeni oko projekta „PUBeraj & Berberaj“. Pub i frizerski salon, dva lokala u jednom, koja dele samo jedna staklena vrata, kuća dobre muzike, lepih frizura, brada i cuge.

Vlasnik je Andrija, alias Brica, generator ideja i pobunjenik. Čovek koji preko dana šiša i sređuje brade u „Berberaju“ uz odlične zvuke trip-hopa, repa i drum and bass, a koji tokom večeri svoje radno mesto ustupa bendovima. Tada se pod njegovog salona pretvara u binu sa sve muzičkim instrumentima. Primetio sam ta crno bela polja na podu „Berberaja“, koja su me podsetila na spot za pesmu „Crno bijeli svet“ grupe „Prljavo kazalište“. Po istim takvim poljima Davorin Bogović je igrao pre tačno trideset i pet godina i širio neverovatnu energiju. Tako i sada kroz vrata „Berberaja“ neki novi klinci (a bogami i starija ekipa) prže hard core, punk, rock i jazz svirke u pravcu „PUBeraja“, pa dalje niz Ulicu Laze Telečkog, na čitav grad, šireći duh pobune i pozitivni vajb.

Andrija i Rade

Pogađate da je ovo mesto gde se i ja šišam, uz čašu dobrog burbona, jer vino tek treba da bude u ponudi. Dok čekam svoj red, znam da Brici pričam o vinima i hrani i o mojoj potrazi za njihovim savršenim parom.

Slušajući me tako poslednjih godina, odlučio je da mu nešto tako napravim. Ali pod uslovom da savršeni par vina i hrane probamo tu kod njega. Naravno da sam prihvatio. Pošto „PUBeraj“ nije imao kuhinju, jelo sam pripremio kod kuće. Odabrao sam lepu ukusnu kremastu čorbicu od tikvica i pinjola sa dodatkom rendanog parmezana. Čorbica je bila jednostavna za spremanje, a obična ringla u „PUBeraju“ bila je dovoljna da je zagreje pred posluženje. Nekako mi je ovo jelo skroz išlo uz ovu priču. 

Kod izbora vina vodio sam se Bricinom željom da to bude roze. Odlučio sam se za Homo Zero 2013 gazdinstva Cilić iz Lozovika, pored Jagodine. Čist merlo i to sve sa jedne parcele. Ideja vinarije bila je da proizvede suvi roze za aperitiv, ali sa snagom da isprati različite delove obeda.

Xomo Zero 2013

Dogovorili smo se da me prvo ošiša i sredi bradu, taman da prekratimo vreme dok se vino lepo ohladi. Nakon pola sata bio sam gotov. Seli smo za sto u „PUBeraju“, poslužio sam čorbicu uz  tanko sečeno parče hleba i sipao rashlađeni roze intezivno crvene boje. Iz češe se širio dopadljiv voćkast miris umerenog inteziteta. U ustima osvežavajuće… Brica je rekao da mu je ovo dopadljivo i lagano vino. S voćnim ukusima jagoda, prijatne slasti i dobrih kiselina, bilo je savršen pratilac slasti tikvica, blagih kiselina paradajza, orašastog ukusa pinjola i slanoće rendanog parmezana.

Video sam odmah da se ovaj roze zanimljivog imena i etikete baš dopao Brici, a uparen sa čorbicom bio je savrešn tandem! Samo mu nije bilo jasno zašto baš ovo ime za roze? Rekao sam mu da sam zahvaljući vlasniku vinarije i čoveku koji je napravio ovo vino, gospodinu Miši Ciliću, saznao pravo značenje – ZERO je šatrovački od roze, HOMO od HOMO SAPIENS, dakle HOMO ZERO možemo da shvatimo i kao roze za – ljudsku upotrebu!

Nastavili smo da uživamo u ostatku večeri uz vino. Iz razgovora koji smo vodili, zaključili smo da za sada čorbe u „PUBeraj & Berberaj“ neće biti, ali da je Homo Zero kao stvoren to mesto i da ću već sledeći put kada budem čekao red za šišanje moći burbon da zamenim čašom vina. Pozdravljajući se sa Bricom na odlasku iz zvučnika se začula stvar „Disciplin A Kitschme“ – „Neukusu treba reći NE, bilo kada i bilo gde“! Pogledali smo se i rekli: „To je to, No pasaran!“

Živeli!

ČORBA OD TIKVICA I PINJOLA

(za 4 osobe)

Sastojci:
- 500 g tikvica
- 30 ml maslinovog ulja
- 1 veliki crni luk
- 2 velika paradajza
- 2 čena belog luka
- 50 g pinjola
- 800 ml bujona od povrća
- biber
- vezica svežeg peršuna
- suvi origano
- suvi bosiljak
- 2 velike kašike hlebnih mrvica
- 2 kašike narendanog parmezana

Priprema:

1. U dubljoj šerpi pržite na maslinovom ulju sitno seckani crni luk dok ne postane zlatno žut. Dodajte paradajz narezan na kockice, koji ste prethodno oljuštili, i dinstajte još oko 10 minuta stalno mešajući. Dodajte sitno seckani beli luk, pinjole i biber i dinstajte još oko pet minuta.

2.Ubacite tikvice narezane na kockice i kuvajte još oko 10 minuta. U šerpu ulijte otprilike oko 800 ml bujona od povrća pa dodajte peršun, origano i bosiljak. Supu kuvajte oko 15 minuta.

3. Čorbu zgusnite dodavanjem hlebnih mrvica i na kraju dodajte narendani parmezan.

nazad na vrh

Srodni tekstovi