Prvo srpsko vino sa preko 90 Parkerovih poena!

  • Objavljeno u Vesti

vino-budimir-svb-rosa-

Vino Sub Rosa 2007, perjanica Vinarije Budimir iz Župe, prvo je srpsko vino ocenjeno u časopisu Wine Advocate sa više od 90 poena. Štaviše, ovo i još neka vina iz istog podruma, ali i Portugizer 2013 Mačkovog podruma, te Morava 2011 vinarije Jelić, našli su se na web adresi www.erobertparker.com 29. avgusta, čime je potvrđeno da je prvi put u istoriji neko od ocenjivača čuvenog „vinskog nosa” Roberta Parkera dodelio konkretne ocene srpskim vinima.

Ukratko, jedan od najpoverljivijih Parkerovih saradnika Mark Skvajers, zadužen da drži na oku vina ovog dela Balkana, u svojim objavljenim zabeleškama pored 91 poena za vino Sub Rosa, dodelio je i po 89 poena vinima iz iste vinarije Margus Margi 2009 i Tamjanika župska 2011, a samo ocenu niže za vino Crvena Triada.

Jelićeva Morava 2011 ocenjena je sa 86 poena, a Portugizer iz Mačkovog podruma sa 84, što se smatra veoma dobrim ocenama.

Skvajersov „prvi pogled na Srbiju” rezultat je analiza obavljenih tokom leta, a najava novih ocenjivanja je očigledna.

Mark-Squires-Wine-AdvocateOtkrivanje srpskih vina: Mark Skvajers

„Istraživanja će se nastaviti jer, kako kaže Alek Krsmanović iz Balkan Wine Projecta, u Srbiji je vinski bum očigledno u toku. Istovremeno je veoma malo vina uvezeno (ova ocenjena su samo iz Winebow portfolia), a kako čujem čak polovina od 150 srpskih vinarija su se tek pojavile u poslednjoj deceniji”, piše Skvajers i zaključuje: „Čini se da danas nije pitanje ko sve pravi interesantna vina, već ko ih ne pravi!”

Posebnu zanimljivost čini podatak da su visoko ocenjena vina dobijena od sorti koje se vezuju za srpsko tlo, kao što su prokupac, tamjanika, morava. Pa je i portugizer, iako imenom podseća na Portugal, ipak deklarisan kao grožđe iz provincije Vojvodina. 

parker-91-svb-rosa-vino-budimirZa vino Sub Rosa 2007, pored svih važnih analitičkih podataka, autor teksta podseća da je dobijeno iz 115 godina starog vinograda, kao i da se može konzumirati barem do 2023. godine. Opisuje ga kao snažno i intenzivno sa lepim voćkama i dobrom završnicom i daje gotovo preporuku da bi sa manjim uticajem barika bilo još savršenije.

Za tamjaniku tvrdi da je pomislio kako je reč o suvom muskatnom vinu, koje ga je svojom živahnoću, prepoznatljivim aromama i šarmom potpuno osvojilo i postalo mu jedno od omiljneih belih vina. Konačno, rizling Margus Margi 2009, rađen starim tradicionalnim metodama, odležao tri godine u starim buradima od srpskog hrasta, ocenjuje kao vino puno voća, ali je jako daleko od lakih voćkastih vina. Pijte ga uz hranu i ovo će vino zapevati, tvrdi „vinski advokat”, uz podatak da će, iako već kao petogodišnje vino, ovaj rizling lako dočekati 2020. godinu.

Svakako, veliku zaslugu da se fokus ocenjivanja konačno okrene i ka Srbiji, zaslužuje kompanija Winebow zadužena za distribuciju pomenutih vina u SAD, kao i Balkan Wine Project koji je vina za Winebow selektirao. Posebnu počast vinu Sub Rosa odao je i Majk Espozito, jedan od vodećih ljudi kompanije Winebow, podsećajući na pažnju i uspeh koje je ovo vino postiglo na velikom njujorškom sajmu vina Vintner’s Harvest.

Reportažu o Vinariji Budumir možete pogledati ovde:
Vinski Budafest

Vino Sub Rosa vinarije Budimir možete kupiti ovde.
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po isporuci.

nazad na vrh