Zlatni presek vinarije Eden

Zlatni presek vinarije Eden

U restoranu Tisa New Balkan Cuisine, novom gastronomskom središtu Beograda, otkrivena su neka nova vina ali i promene u vinariji Eden iz Ranilovića.

Specijalitete rađene prema projektu Vanje Puškara a u izvođenju Aleksandra Kocića, perfektno je sa vinima upario Damir Bajram, menadžer Tise, dok je Ana Stojisavljević u ime vinarije Eden prisutnim zvanicama iznela presek onoga šta je do sad urađeno i šta se tek planira. Sve su to ispratila neka nova i poznata vina u okviru šest sledova.

Eden Tisa 04

- U našem timu došlo je do promena – otkriva Ana Stojisavljević, vlasnica vinarije. – Od septembra prošle godine sa nama je Maja Jovović Garašanin, inače jedan od tehnologa u vinariji Matijašević koja već duži niz godina radi sa Mladenom Dragojlovićem, enologom koji je od samog početka bio sa nama u Edenu. Dok trenutno lagano završavamo neka započeta vina, završavamo istovremeno i saradnju sa Mladenom a danas promovišemo Vivid 2022, lagani sovinjon blan iz inoksa, novitet Rose 2022 od sorte merlo, barikirane varijante vina Sauvignon Blanc 2020 i Chardonnay 2020, te našu perjanicu iz berbe 2019 Genesis.

Eden Tisa 08

Sauvignon Blanc Vivid 2022 je izuzetno lagano i osvežavajuće vino visokih kiselina za sovinjon blan. Snažni tonovi zelenih jabuka igraju se na nosu u kombinaciji sa đubekom, otopljenim punomasnim pirotskim kačkavaljem „posoljenom“ čvarcima. Pena od pečene jabuke i hrskavi domaći hleb čine da par bude perfektan.

Eden Tisa 09

Možda još zanimljiviji utisak ostavlja kombinacija dva namaza sa vinom Chardonnay 2020. Jedan je od belih bubrega a drugi blend pečene šargarepe, jabuke i dimljene slanine. Šest meseci odležavanja u bariku taman je zaokružilo telo ovog vina da elegantno ukrsti zrele arome voća sa teksturom namaza.

Eden Tisa 10

Lepe, sočne kiseline u vinu Sauvignon Blanc Barrique 2020 potaknule su kuvare da stvore krokete od svinjskih nogica kombinovane sa dimljenim sirom i dresingom od jogurta. Kroketi iako hrskavi bukvalno se tope u ustima pod talasima vina koje je provelo pola godine u bariku i velikoj bačvi.

Eden Tisa 11

Pravo iznenađenje je Rose 2022 novi proizvod vinarije Eden. Nežno ružičasti merlo sa čak 13,5% alkohola zapravo je elegantno, ali „muško“ piće koje će jasno definisanim voćnim mirisom i ukusom čvrsto prigrliti nežni ženski motiv utkan u korpice od heljde ispunjene sotiranom jabukom i raguom od brizli preko kojih ide pokrivka od telećeg mozga. Zbog čega u ponudi nisu vina od autohtonih sorti, zapitao je neko?

Eden Tisa 14

- Mlada smo vinarija i pošto nemamo tradiciju ne planiramo da radimo vina od lokalnih sorti već držimo pravac koji smo odabrali od početka. Ali zato sve više i pažljivije osluškujemo tržište i konzumente. I već se vide rezultati jer je novi, lagani i sveži Vivid namah postao naše najprodavanije vino u ovom trenutku. Takođe, i u portfoliju je značajan i Velvet kao svežije crveno vino na bazi merloa uz dodatak kabernea i nešto kaberne frana ali ga danas nećemo predstaviti. No zato je tu novi Genesis 2019 gde je dominantan kaberne sovinjon što je put kojim nameravamo najozbiljnije da idemo.

Eden Tisa 16

I zaista, Genesis 2019 pokazuje jasne znake da će daljim sazrevanjem vinograda ići u pravcu velikog crvenog vina. Već sad su tu ozbiljno izrađeni tanini, zavodljive arome voća i začina, kako na nosu tako i na nepcu, struktura koja iskazuje slojevitost i evidentna završnica. Čak 14,5% alkohola je posle godinu dana odležavanja u vrhunskom bariku dobro uklopljeno.

Eden Tisa 18

Vino zahteva duže dekantiranje mada se uz prvi zalogaj lako pečenog bifteka i ta neophodnost gubi u igri ukusa i tekstura, i sve se pretvara u najfiniji doživljaj gastronomske svile. Istina za to su zaslužni i kuvari koji su uz vrhunski mesni zalogaj dodali tortice od krompira, listić paljene tikvice, pire od celera i espumu od istog ovog vina za eksperimntisanje sa aromama u tanjiru.

Eden Tisa 20

A umesto pozdravnog govora, usledilo je vrhunsko ledeno vino Semillon 2018 proglašeno najboljim slatkim vinom Srbije 2021. godine.

Eden Tisa 22

Ovaj prirodni desert kombinovan je uz kolač od sira sa kompotom od kruške preko čega su pažljivo prosute mrvice od žira i sos od čokolade i čaja.

Eden Tisa 24

Kome se apetit otvorio, sve ovo može pronaći u restoranu Tisa New Balkan Cuisine otvorenom kraj beogradske pijace Đeram u jesen 2022. godine iz koje su i nova sveža vina vinarije Eden.  |

Foto: Slobodan Vidović 
nazad na vrh

Srodni tekstovi