Oranž, nova boja srpskih vina!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Oranž, nova boja srpskih vina!

Italijanski restoran i vinoteka Saporibelli pokazao se kao dobar domaćin ljubiteljima oranž i prirodnih vina koja su se našla protekle subote na Wine Jam – Natural & Orange Wines skupu u Beogradu.

Vinarije Dukay-Sagmeister, Maurer, Imperator, Jelić, McC, Bikicki, Tri međe i oblak, Stojanović, Madžić, Baša, Malča, Kovačević, Lipovac, Tošić, Jovanović i specijalno punjenje pod nazivom „Deda Buda“ iz vinarije Budimir pružili su konkretan dokaz da do juče u Srbiji neobična oranž i prirodna vina iz dana u dan kvalitetom i raznolikošću zavređuju sve više pažnje. Istovremeno, italijanski vinski autori koje je predstavio domaćin Saporibelli postavili su ekstremno visoku letvicu kojoj mora težiti svako ko se ovde sličnim vinom bavi!

wine jam orange 1

Zaista je bilo zadovoljstvo probati neke novitete i brojna predstavljena vina koja su se iz dekantera najčešće presijavala bojom starog zlata, pa čak i pomalo fosforescentno, kakva je već poznata Nesanica vinarije Tošić. I  svako je bio oduševljen nečim. U prvom redu tu su već prepoznati majstori prirodnog vinarenja, Dukay-Sagmeister sa četiri varijante furminta, Maurer sa beskompromisnim autohtonim sortama, te ovdašnji škotski vinar Don Makalok čiji je Rajnski Riesling 2012 bio među najboljim izloženim vinima. Iskreno oduševljenje izazvala je i kupaža iz amfore vinarije Lipovac, blend autohtone sorte žižak i srpske morave, nastao tako što se vlasniku vinarije veoma dopala uloga sorte morava u vinu Morange vinarije Jelić, kao i njihov sasvim mlad vranac iz 2015. godine.

wine jam orange 31

I nakon što bi probali šardone, sovinjon ili vino iz amfore Kovačevića, ili takođe fruškogorsku kupažu krokana i tamjanike Ivice Stojanovića, u  suštini, najveći problem ove večeri bio je, šta ostaviti za kraj? Novi Traminac iz kasne berbe vinarije Imperator ili već omiljeni merlo Izba Jovanović?

wine jam orange 37

Iako smo naravno „navijali“ za domaće etikete, ipak je vrhunac oduševljenja izazvala italijanska vinska selekcija. U etiketama Bressan Verduzzo 2013 i Ribolla Gravner Amfora kao da se sublimiralo vekovno iskustvo i tradicija najboljih apeninskih vina i vinarija. Čudesna Amfora iz berbe 2004 na poleđini nosi podatak da je reč o stonom vinu! A tu je bio i treći favorit, nova etiketa Veto vinarije Sare Meneguz, oranž od sorte manzoni čiju je upotrebu specijalno za ovu priliku odobrila vlasnica vinarije po čijem mišljenju vino još nije spremno za prikazivanje posle samo mesec dana u boci. A tako zanosno!

wine jam orange 66

I onda na polasku, naiđe iznenađenje. Specijalno punjenje boca za ovu priliku čuvenog deda Bude, osnivača vinarije Budimir iz Aleksandrovca. Za nepoverovati, Rizling iz 2004. godine ili još bolje, Roze od „sveg redom grožđa u vinogradu“, berba 2001. a sve rađeno bez sumpora! Utisak? Apsolutno svež, kiseline u prvoj mladosti, ukus... Pa jedan od najboljih domaćih suvih rozea.

Štamparska greška kod upisivanja berbe? Ili velika deda Budina tajna prirodno proizvedenog vina?

Don Makalok:
Srpska organska vina sa škotskim potpisom

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama