Sartorius vinski dan 2022

Sartorius vinski dan 2022

Seminar u vinariji Deurić o savremenim tehnologijama i rešenjima za filtraciju vina organizovala je za veliki broj vinskih stručnjaka i predstavnika vinarija firma Biotest u saradnji sa nemačkom firmom Sartorius koja je svetski lider u biotehnološkim rešenjima a proizvođač je i vinskog segmenta uređaja koji smo imali priliku da upoznamo. Ovim uređajima, uz zalaganje Biotesta,Sartorius ulazi na velika vrata Food & Beverage scene Srbije

potpis
Sartorius i Biotest kod Deurića u vinogradu: Valerio Ferone, dr.Franco Golin, Alexandra Ivanovsky, Zoran Radoičić (direktor Biotest), Elena Terzić (menadžer prodaje), Miloš Sarić (menadžer prodaje), Snežana Kvrgić (suvlasnik Biotest), Nataša Mitić (šef industrijske mikrobiologije), Stephane Baud

Već duži niz godina vinarija Deurić koristi Sartorius tehnologiju koja neizostavno utiče na nagli uspon kvaliteta Deurić vina, pogotovo belih pa čak i onih iz mladih zasada. Očigledna očuvana svežina uz ozbiljnost tela i visok nivo koncentrovanih aroma uočljiva je pri prvom susretu. Moguće je da su ti rezultati i privukli pažnju stručnjaka koji su ispunili salu ove vinarije da veoma pažljivo isprate oba segmenta dvočasovnog susreta sa predavačima, Sartorius timom iz Italije i Francuske nakon čega je usledila i praktična demostracija rada uređaja donesenog i montiranog posebno za ovu priliku.

biotest deuric 71

O principu rada ovih sistema smo već pisali ali ono što smo čuli u teoretskom delu nije bilo samo puko ponavljanje tehničko-tehnoloških prednosti nad drugim sistemima za filtraciju i iznošenje relevantnih dokaza, već ozbiljno upoznavanje sa procesima koji se odvijaju unutar cilindara sa filterima i u samom vinu.

Dr. Franko (Franco) Golin je prezentovao portfolio kompanije Sartorius a u drugom delu predavanja detaljno pojasnio primenu Jumbo sistema, Aleksandra Ivanovski (Alexandra Ivanovsky) se fokusirala na značaj mikrofiltracije u proizvodnji vina, o mikrobiološkoj stabilizaciji Essential sistemima za filtraciju govorio je Stefan (Stephane) Baud dok je Valerio Ferone za temu predavanja imao bistrenje.

biotest deuric 140
Detaljno i jasno odgovorio na svako pitanje, dr. Franco Golin

Konkretni primeri gigantskih potpuno automatizovanih sistema u italijanskim vinarijama kao što je Caviro, najveća italijanska vinska kooperativa i ujedno najveći proizvođač vina u tetrapak ambalaži, ili kod proizvođača penušavaca gde je za proizvodnju koja se meri milionima litara neophodan protok filtriranja od nekih 20.000 boca na sat, evidentno su otkrili potencijal Sartorius uređaja.

Korišćenje azota, potpuno zatvorena konfiguracija gde ne dolazi do oksigenacije a samim tim ni do gubitka aromatskih svojstava vina, ograničen gubitak vode tokom postupka sterilizacije sa recirkulacijom te veoma jednostavan i brz način čišćenja filtera pri čemu se osim vremena štedi voda, električna energija ali i radna snaga jer praktično jedan radnik može da obavi čitav proces čak i kada je reč o manuelnim sistemima, to je savremena slika vinarije budućnosti.

biotest deuric 63

Posebna pogodnost je što se sastavni delovi uređaja, kućišta koji sadrže filter-sveće mogu kombinovati prema potrebama, vezivati redno i paralelno pa je moguće ostvariti neprekidan rad uređaja 0-24 sata dok god je potrebno što je jako važno kod pomenutih velikih proizvođača uz samo jedno propuštanje agenasa za čišćenje filtera nedeljno.

Odstranjivanje kristalizacije, olakšana stabilizacija tartarata iz vina uz pomenute uštede posebno su važni vinarijama kao što je pomenuta Caviro jer je margina zarade kod vina u tetrapaku koje prosečno staje oko 1,60 evra veoma mala i na svaki cent se gleda sa velikim odobravanjem a tu Jumbo sistemi igraju značajnu ulogu.

tehnolozi
Oni koji prave vina: Biljana Paunov (Soul Wine), Jelena Petrović Borišić (Fruškogorski vinogradi), Tanja Đuričić (Erdevik), Darko Bogdanović (Radovanović), Mirko Niškanović (Deurić), Aleksandar Ivkov (Drašković)

- Zbog korone pune dve godine nismo imali ovakvih susreta i predavanja – kaže Darko Bogdanović tehnolog u vinariji Radovanović – A ovo je bilo jako zanimljivo. Prvi put se susrećem sa kompanijom Sartorius i čini se da su njihova rešenja za filtriranje jako interesantna pa mislim da bi ih mogli koristiti u našoj vinariji u smislu poboljšanja filtracije. Posebno mi se dopalo upoređivanje ovog sistema sa ustaljenom cross-flow i plavnom filtracijom oko uštede energije, potrošnje vode. Videćemo, održivost je danas dobar mamac za tehnologe ali i značajna stavka za vlasnike vinarije.

Nakon odmora i ukusnog predaha u bašti ispod vinograda vinarije svi su bili nestrpljivi da vide Sartorius na delu. Mirko Niškanović, enolog i direktor vinarije Deurić već godinama s uspehom koristi konfiguraciju sa jednim Jumbo i jednim klasičnim kućištem, dok je Biotest tim za ovu priliku doneo dvostepeni manuelni sistem sa dva Jumbo filtera, pumpom i rezervoarom za vodu gde je protok vina bio oko 40 hektolitara na sat.

biotest deuric 31

Nakon sterilizacije filtera i upotrebe gasa kako bi se u potpunosti odstranila voda da ne dođe u dodir sa vinom, krenulo je punjenje cilindričnih Jumbo kućišta iz jednog od Deurić tankova. Glavnu ulogu je za ovu priliku dobio slatki traminac a korišćeno je vino iz sredine tanka. Ako se uzima sa dna, tu je više taloga i potrebno je češće pročistiti filtere, dok je na površinskom delu najmanje nepotrebnih čestica.

biotest deuric 11

Iako je vino samo po sebi, kako su primetili demonstratori već prilično bistro i kako bi bilo bolje da je nešto mutnije, posle nekoliko desetina sekundi kada se uzburkana tečnost u zlatno-žutom mirisnom vinu smirila, razlika je ipak bila lako uočljiva. Proces čišćenja filtera kada je pumpa krenula da vraća vodu kroz kućišta izazvao je dosta uzbuđenja nakon molbe prisutnima da se malo odmaknu kako se noge ne bi okvasile.

Samo za trenutak je ka podu krenula bujica vode ali se ubrzo pretvorila u tanak mlaz što je bio očigledan dokaz da je svega nekoliko litara utrošeno za kompletnu regeneraciju cilindara dok je postupak uz pomoć ventila i signalnih uređaja trajao nepun minut. Na kraju, upitali smo Zorana Radoičića, direktora firme Biotest kako je zadovoljan čitavim događajem?

zoran radoicic
Direktor Biotest-a Zoran Radoičić najavljuje slična druženja češće pa čak i u inostranstvu u vinarijama koja koriste Sartorius opremu

- Događaj je bio planiran za kraj aprila 2020. godine kao prva ovakva značajna demonstracija. Jako smo srećni što tad zbog kovida nismo odustali od organizacije već je samo odložili, pogotovo sad kad sam video odziv svih ovih ljudi. Došlo je patnaestak proizvođača s kojima se prvi put susrećemo a uveren sam da su i oni videli nešto što ih je zainteresovalo. Ovakvih događaja će biti još, plan je da se odigravaju periodično jer kompanija kao što je Sartorius koja neprestano ulaže u inovacije daće nam priliku da uvek prikažemo nešto novo.
Danas smo praktično imali prikaz Sartorius portfolija u oblasti vinarstva gde je ideja, s obzirom na to da svaki proizvođač ima svoje specifičnosti u procesu, da ubuduće radimo posete i sastanke on site, kod svakog proizvođača koji je pojedinačno zainteresovan. Ili pak organizujemo referentnu posetu proizvođaču u inostranstvu koji koristi ovu opremu i gde na licu mesta može da se vidi ono što je već instalirano i radi. Ekipa Sartoriusa je pozvala okupljene da se organizuju takvi dolasci u Italiju ukoliko postoji interesovanje što inače jeste praksa.
Takođe, razgovarao sam sa Frankom koji mi je ukazao na to da su ga u Italiji i Francuskoj gde postoji veliki broj Sartorius sistema, već pitali, a pošto je prošla korona, da li je moguće krenuti sa sastancima na različitim mestima van granica Srbije gde bi doveli krajnje korisnike, videli se, upoznali, razmenili iskustva. Današnji, prvi takav susret sa potencijalnim korisnicima je predstavio mogućnosti tehnologije iz svakog ugla zbog čega smo i doneli čitav ovaj sistem, i biće tih susreta još, biće i objava na našem sajtu, ovo je tek početak.

biotest deuric 2

I dok je tim Sartorius vredno radio na rastavljanju segmenata blistavih inoks uređaja, pitali smo za mišljenje o onome što je videla i čula Tatjana Tanja Đuričić, enolog vinarije Erdevik koja je Srbiji donela prvu platinastu medalju sa Decantera.

- Sistem mi se jako dopada, toliko da bih predložila vinariji da se kupi. Pogotovo je pogodan za one koji imaju veći kapacitet. A rad u inertnom prostoru čuva arome u svakom segmentu, od prerade grožđa, proizvodnje šire, pa do dobijanja vina. U svakoj vinariji se trude da imaju što inertniju atmosferu jer se time dobija ne samo kvalitet, nego i dugovečnost vina.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi