Da komšiji poživi krava!

red-wine-cow

Hajde malo da sumiram stvari na kraju godine. Nešto više od mesec dana po završetku trećeg Velikog testa najboljih vina Srbije, kada se prašina malo slegla, u stanju sam da zaključim: vino se u Srbiji pravi od grožđa. I to sve više!

Osim ovog ključnog zaključka, mogu da primetim da, uz proverene veličine, vinarska iznenađenja niču kao pečurke posle kiše, a nova vina, VTV-14prvi put na tržištu, pa i „anprimer” etikete, čak i fotokopirane za ovu priliku, nose potencijal velikih zlata. Naravno, ako ih mi sami ne potamnimo pre toga...

Ovo je ocenjivanje po mnogo čemu bilo jedinstveno. Istina, dolazile su i ranije strane sudije ovamo, ali nikada u ovolikom broju odjednom i takvog renomea. Pa ipak, uvek ima onih koji će pronaći dlaku u jajetu, baš kao i onih koji više vole da čuju dobru laž političkog miljenika, nego istinu o uspehu komšije. E, zbog njih je važno ovo napisati:

 1. Veliki test najboljih vina Srbije osmišljen je kao kantar na kome će svaki domaći vinar moći da odvaga svoje „janje” pre nego i pomisli da ga šalje preko granice…
 2. I osmišljen je kao putokaz domaćem vinoljupcu, kako da se snađe u sve bogatijoj srpskoj vinskoj karti.
 3. Konačno, prvi put kod nas slanje etiketa na ocenjivanje plaćalo se „pošteno”. Uprkos tome i opštoj nemaštini, prijavilo se 36 vinarija. Znači, postoji želja da se odrede tačne pozicije na tržištu, ili zacrtaju smernice daljeg razvoja.

Pre nego vidimo kako je ko od takmičara prošao na testu, hoću da primetim kako je u Srbiji stvoren jak i širok vinski front kvaliteta, u gotovo svim vinskim regionima.

VTV-18Zašto je ovo ocenjivanje presedan na srpskoj vinskoj sceni i kakav je to rad po panelima? 
Mi smo na Velikom testu najboljih vina Srbije uveli sistem ocenjivanja po panelima, sa medijacijom donošenja ocena predsednika panela. Sudije, nakon što daju ocenu vinu koje se nalazi u čaši samo pod oznakom šifre, obrazlažu i sumiraju svoje utiske kroz razgovor sa ostalim sudijama iz tog panela i, uz medijaciju predsednika panela dolazi se do konačne ocene. Znači, sve je maksimalno transparentno! I to je nešto što se primenjuje na većini velikih svetskih degustacija takmičarskog tipa, poput Decanterovog ocenjivanja, ocenjivanja u Sofiiji, IWC u Londonu... 

Samoubistvo iz zasede

Uz izuzetnu čast da nosim kutije sa vinima (preko 100 komada) pišem, lepim šifre na flaše, brinem se da neko nepozvan ne uđe u prostoriju sa vinima i kompjuterima, pa i lično otvorim baš sva crvena vina (bela su otvarali somelijei u kuhinji gde su frižideri hotela Falkensteiner, u kojem se ocenjivanje odigralo), imao sam i tu priliku da u onih nekoliko sekundi međuprostora bacim pogled preko ramena IT stručnjaka koji je sa bodovnih lista izvlačio siže žiriranja u svoj virtuelni svet. Na moje veliko iznenađenje, u nekoliko navrata sam primetio kako su ocene inostranih ocenjivača i po nekoliko poena više od onih koje su davali troje naših, domaćih sudija. 
Pitao sam posle predsednika žirija Velikog testa, Igora Lukovića, da li je i on to primetio i, ako jeste tako, kako to objašnjava?
- Imao sam i ranije iskustvo sa tim. Naime, iako se očekuje da domaće sudije imaju blaži kriterijum prema svojima, dešava se upravo suprotno! Jednostavno, mislim da se plaše da ih ne ponese to što su domaći, što poznaju vinare, situaciju, vina, imaju predubeđenja i predrasude. Dok sudije iz inostranstva dolaze bez tih opterećenja…

Osnovni razlog što smo se opredelili za ovaj sistem ocenjivanja je situacija u koju bismo došli kada bi se sve svelo na prosto svođenje aritmetičke sredine. Jer, kad trojica sudija, recimo, daju 89 poena, a dvojica 82, krajnja ocena je negde oko 84-85 poena. I to se često jamie-goode-pivodogađa na ocenjivanjanjima, zbog čega većina vina ulazi u neki bezlični prosek koji nema veze sa pravom slikom kakvo je neko vino u odnosu na drugo!

I šta se dogodilo? Ponovo se našlo nekoliko vinara koji su svoj plasman protumačili, onako srpski, kao – nameštanje! Jeste, došlo deset sudija iz razlilčitih zemalja kako bi namestilo ocenu nekom vinu za koje do tada nisu čuli i tako naškodile drugom vinaru za kojeg takođe nisu čuli! I onda su, naravno, otišli bogati kući jer je za tu nameštaljku neko morao debelo da ih plati…
E, to se zove srpska posla!
Ali, ostavimo pojedince s ovdašnje vinske scene da nastave sa valjanjem u sopstvenom vinskom talogu, gde se tradicionalno najbolje snalaze. Ko bi se pametan više njima i bavio! Takvih je uvek bilo i biće ih... Bitno je samo staviti ih tamo gde im je mesto. A to je, zahvaljujući i Velikom testu najboljih vina Srbije 2013, danas mnogo jasnije nego ranije.

vtv-finale-crvena-1

 

Vinarije iz kojih su došla najbolja vina Srbije 2013.

ALEKSANDROVIĆ, ALEKSIĆ, BELO BRDO, BJELICA, ČOKOT, DESPOTIKA, DIBONIS, DO KRAJA SVETA, DUŠA METOHIJE, ĐURĐIĆ, IMPERATOR, IVANOVIĆ, JAGODINSKA VINARIJA, JANKO, JEREMIĆ, KIŠ, KOVAČEVIĆ, MAČKOV PODRUM, MATALJ, MILANOVIĆ exRITTIUM, MILISAVLJEVIC, MILOSAVLJEVIĆ, MINIĆ, MOLOVIN, FRUŠKOGORSKI VINOGRADI QUETT, RADOVANOVIĆ, SPASIĆ, STEMINA, TEMET, TONKOVIĆ, VINDULO, VINUM, ZVONKO BOGDAN, ŽIVANOVIĆ, POZNANIĆ exŽIVAČ, VINARIJA DUMO

vtv-crveni-finalisti-02

Zanimao nas je zato generalni utisak koji je sa Velikog testa najboljih vina poneo predsednik žirija Igor Luković.
- Postfestum posmatrano, slika je bila realna, ali sam ja u tom trenutku ocenjivanja bio iskreno iznenađen visokim prosečnim kvalitetom, kao i visokim ocenama, dobrim utiscima koje su vina ostavila na sudije. Nemam nikakvog razloga da preterujem u toj vrsti ocene i procene. Ne postoji nijedan sudija koji je došao iz inostranstva i da je očekivao više, a dobio manje. Naprotiv, svi su dobili daleko više i to pokazuje sve ono što je uloženo u srpsko vinarstvo: novac, znanje, puno novog truda i pojavu novih faca na vinskoj sceni.
Nismo ni svesni koliko se stvari brzo razvijaju u Srbiji. Već etablirane privatne vinarije dobile su očigledno veoma ozbiljnu konkurenciju. Ono što se dogodilo na Velikom testu najboljih vina Srbije, ono što je sa VTV-16sobom kao utisak poneo Robert Gorjak, koji će sutra da ocenjuje za Decanter, ili što su poneli Džejmi Gud ili Saša Špiranec, nesumnjivi autoriteti u svetu vina, apsolutno je jako važno.
Za mene, tekst o ovom takmičenju objavljen u zagrebačkom „Jutarnjem listu”, preko cele strane, učinio je više za srpska vina u regionu nego bilo koji prethodni sajam vina, turizma, bilo čega... Pritom, ne potcenjujem sajmove, ali ovakva vrsta promocije je mnogo važnija!

Pojedine vinarije, bez obzira na ocene, značaj osvojenih medalja ili kvalitet vina, zaslužile su naziv pravih heroja ovog vinskog nadmetanja: Aleksandrović, Belo Brdo, Dibonis, Janko, Kiš, Kovačević, Milisavljević, Molovin i Zvonko Bogdan su velikim brojem etiketa, između 6 i 16, dali do znanja koliko im znači da se jedno ovakvo takmičenje konačno VTV-19organizuje u Srbiji. I pružili su na taj način pravi podstrek da ubuduće nastavimo u istom smeru.

Naravno, nemaju sve vinarije toliki izbor etiketa. Neki su vinari takođe poslali sve što imaju u ovom trenutku, a vredno je nadmetanja. I njima posebno hvala. Hvala i onima koji su poslali samo jedno vino, pa se pozlatilo, kao vinarija Ivanović, na primer.
A, koliko je samo priča o župskom prokupcu obojila u vedre boje vinsku sliku Srbije!

Ali ima i onih, koji su blistali na VTV-u iz nekih drugih razloga:

 • Vinarija Aleksandrović – 16 etiketa, 50 % medalja
 • Vinarija Aleksić – prema ocenama sva četiri njihova vina, u proseku ima bronzu
 • Belo brdo – zasigurno oduševljava vinima Alma Mons i Marselan
 • Bjelica – ultimativni hit: ničim izazvana nova vinarija, sva tri vina, tri medalje!
 • Eksperiment iz Čokota nije više samo eksperiment, već odlikovano vino
 • Despotika je vinom Dokaz dokazala da je zrela za medalje
 • Dibonis – tri veoma jaka srebra
 • Do kraja sveta – novi šardone za velike domete, ispred merloa i kabernea
 • Sa dve medalje Imperator je pokazao da se biodinamička vina mogu ravnopravno nositi sa tradicionalnim
 • Janko – dašak vetra je nedostajao da se okiti barem sa tri zlata
 • Jeremić je dokazao izuzetnu ujednačenost etiketa, solidna i identična ocena za belo i crveno vino
 • Kiš – šest etiketa. 50 % medalja
 • Kovačevićevo mlado belo vino, najavljeno kao izuzetno pristupačno po ceni, odmah je zakačilo srebrnu medalju!
 • Matalj – tri vina, tri medalje, dva zlata. Trijumfalno!
 • Milanović – apsolutni beli vinski hit iz Surduka. Sila i neoplanta umalo da izmene sortnu sliku laureata Srbije!
 • Milisavljević – tri medalje i izvanredan bodovni prosek svih vina
 • Milosavljević – još jedna medalja za prokupac ali i za cabernet barrique
 • Minić – jedina 100% tamjanika sa medaljom!
 • Molovin je uz tri medalje zabeležio prilično ujednačen bodovni nastup čak šest etiketa
 • Radovanović je ustalasao interesovanje u čitavom regionu sa zlatnim Franc Cabernetom. Uostalom, tri medalje za četiri vina, malo li je?
 • Spasić – Dar medaljom nadmašio tamjaniku
 • Prema broju medalja u odnosu na broj vina (4:5) i proseku ocena,Temet je odmah iza Matalja
 • Tonković – jedna etiketa, jedna medalja
 • Vinum – u samom vrhu belih i roze vina
 • Bez trijumfa ove godine, veliki favorit od lane, Zvonko Bogdan, ipak je osvojio šest medalja sa veoma uravnoteženim ocenama
 • Živanović – za Ausbruch se čulo nadaleko
 • Poznanić (ex Živač) – dva vina, dve medalje. Bravo!

Opštem dobrom utisku pridružile su se i vinarije koje nisu osvojile priznanja, ali u većini slučajeva ujednačenost etiketa i približan broj bodova govore o stilskom usmerenju i ukusu žirija, a ne manjku kvaliteta.

Konačno, mnogima nije ostalo jasno zašto smo mi iz Vino.rs, u ovom malom srpskom vinskom medijskom podrumu punom vinskih mušica i muva bez glave, izabrali da najvažniju kariku na Velikom testu najboljih vina Srbije dodelimo konkurentskom „gloduru” iz magazina Vino & Fino, Igoru Lukoviću! Mogu samo da potvrdim da je ta odluka bila web-kviz-jednoglasna, jer smo se rukovodili time da je došlo vreme da svi koji mogu nešto da pomognu, udruže snage na projektima od zajedničkog interesa za uspon vinske scene Srbije.
Eto, ja sam kod Lukovića u magazinu (No.9) iz teksta o Evropskom nadmetanju najboljih sommeliera u San Remu saznao kako sam lično, uz Đurđu Katić, bio učesnik finala za dodelu Emozioni nagrade, novog priznanja koje se dodeljuje novinarima, autorima knjiga i sommelierima u oblasti elektronskih medija. A u vili Nobel, predstavljao me je Igor i bio spreman da, ukoliko budem laureat, on primi nagradu u moje ime!
Pa što da ne, nek komšiji poživi krava!

Analiza & sinteza

Crvena vina
Među crvenim vinima, od preko osamdeset prijavljenih etiketa, na samom vrhu našli su se:
- Matalj, Kremen Kamen 2011
- Ivanović, Prokupac 2011
- Temet, Ergo crveni 2011
- Radovanović, Franc Cabernet 2011
- Aleksandrović, Regent 2009
- Janko, Crveni Zapis 2008
- Bjelica, Graffiti crveno 2012

Nakon ovih sledi čitava skupina identično ocenjenih vina u kojoj su: Dicabernet 2007 Dibonis, Merlot 2012 Milisavljević, Alma Mons 2011 Belo Brdo, Marselan 2011 Belo Brdo i Quintilvs 2012 Imperator.

Bela vina
Od ukupno 56 prijavljenih belih vina, prva tri mesta zauzeli su:
- Trijumf Barrique 2012 Aleksandrović
- Sila 2012 Milanović (Rittium)
- Terasa Chardonnay 2012 Matalj
Slede ih u stopu Neoplanta 2012 Milanović (Rittium), Sauvignon Blanc 2012 Kovačević, Sauvignon 2012 Janko i Italijanski rizling 2012 Vinum.

Rozei
Na ocenjivanje je stiglo 16 rozea, a na vrhu su završili:
- Temet, Rose 2012
- Vinum, Rose 2012 i Bjelica, Rose Graffiti 2012
- Molovin, Rose 2012
Iako smo sa nestrpljenjem iščekivali ocene roze palete zbog nekog subjektivnog osećaja da je u poslednjih godinu-dve ova kategorija posebno uznapredovala, ocene su nas pomalo razočarale. Pobednik je titulu osvojio sa srebrnom medaljom, ali čini se da ovde nije uopšte problem u kvalitetu, već u onome što veli Džejmi Gud:
- Ta su vina dosta voćna, neka imaju malo više slasti, šećera, ali to i nije loše, jer je su veoma komercijalna. Ta slast u principu nije dobra za međunarodna ocenjivanja, neće doneti zlatnu medalju, ali će se vina dobro prodati.

Slatka vina
- Fruškogorski vinogradi, Traminac kasna berba Quet 2012 
- Živanović, Ausbruch 2011 
- Kovačević, Traminac kasna berba 2012 
Sad se već može govoriti o istorijskom uspehu traminca iz Fruškogorskih vinograda, sjajnoj taktici vinarije koja je učestvovala sa jednim vinom i pokupila baš sav kajmak, pogotovo na stranoj sceni, odakle sada stiže veliko interesovanje za ovaj traminac. To što je srebrni Ausbruch vinarije Živanović iz Sremskih Karlovaca samo malo „zadocnio" za pobednikom, ohrabruje da imamo ozbiljne adute u ovoj kategoriji, a sa Kovačevićevim tramincem na trećem mestu, Fruška Gora je apsolutni epicentar vinske slasti!

Pojačana vina
U direktnom komšijskom nadmetanju, ovog puta su dva bermeta Vinarije Kiš nadjačala one iz Vinarije Živanović.

Penušava vina
- Kovačević brut 2009
- Aleksandrović, Trijumf Noir 2009
- Aleksandrović, Trijumf 2009
Dve najveće vinarije najavljuju ozbiljnu penušavu utakmicu. Irig je ovog puta prvi zapretio, Oplenac zasigurno neće dugo čekati na revanš, a Džejmi Gud se pohvalno izjasnio o oba tima.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama