Putevima vina Srbije

Putevima vina Srbije

Spojiti ugodno, korisno i lepo, ljubav prema vinu, putovanjima i lepotama Srbije, bio je cilj i uspešno obavljeni zadatak vinskih, turističkih i naučnih radnika okupljenih u Nišu 13. i 14. februara na konferenciji Vinski turizam Srbije – potencijal, programi i perspektiva u nezaboravnom ambijentu Podruma Malča.

Konferenciju su organizovala udruženja Wine Expert iz Kragujevca i Vinski putevi Srbije iz Beograda u saradnji s Fakultetom za ugostiteljstvo i turizam Vrnjačka Banja. Priprema projekata i drugih aktivnosti u skladu s usvojenom desetogodišnjom strategijom razvoja vinogradarstva i vinarstva Vlade RS krunisana je pristupanjem Sporazumu i potpisivanjem Povelje o partnerstvu ovih subjekata. A na šta će biti usmeren zajednički rad saznali smo tokom nastupa brojnih govornika.

Vinski turizam 018
Potpisnici Povelje, Zoran Dragosavljević Žorž, Dr. Drago Cvijanović i Zoran Rapajić

Podići vinograde i napraviti dobro vino nije dovoljno bez prave ponude vinskog turizma, istakao je ispred Wine Expert udruženja Zoran Dragoljević Žorž, vinski vitez i osnivač jedne od najpopularnijih srpskih vinskih manifestacija, Salona vina u Kragujevcu. Od ukupno 365 registrovanih vinarija na teritoriji Srbije uslove za vinski turizam (degustacionu salu i odgovarajuću ponudu) ima tek njih 50 ili 60. Na čelu je svakako Vinarija Zvonko Bogdan sa 84.000 ugošćenih turista 2019. godine, a slede vinarije Kovačević (64.000), Aleksandrović (22.000)...

Vinski turizam 012
Posvećenost razvoju vinske priče i vinskog brenda Srbije, Zoran Dragoljević

I dok se od države očekuje da se bavi putevima koji vode do vinarija, vinski putevi su ono na čemu mogu raditi zaljubljenici u vinsku priču poput ovih koji su organizovali konferenciju. Udruženje Vinski putevi Srbije osnovano pre jedne decenije izborilo se svojevremeno za postavljanje tabli s oznakama vinskih puteva, kojih je po staroj podeli bilo devet. No, sad se oseća neophodnost revizije i podele na 17 vinskih puteva, što je osnova projekta čiji se završetak očekuje za mesec ili dva kada će predlog biti podnet Vladi Republike Srbije. Na konferenciji je prezentovana prva publikacija Šumadija i Pomoravlje koja sadrži predložene vinske rute i prikaz vinarija na opisanoj teritoriji.

U cilju daljeg razvoja vinske priče i vinskog brenda Srbije, Dragoljević je istakao značaj vinskih manifestacija kao najbolje prezentacije uz priliku da se direktno upozna proizvođač vina, ali i očuvanje tradicije kroz proslave kao što je vinarska slava Sveti Trifun. Vinske večeri, degustacije, web radionice, sve su to razni vidovi promovisanja, a u doba korone pojavile su se i onlajn degustacije kao dobrodošla pomoć.

Vinski turizam 002
Značaj regionalnog povezivanja, predsednik udruženja Vinski putevi Srbije, Zoran Rapajić

Zoran Rapajić, predsednik udruženja Vinski putevi Srbije, govorio je o značaju regionalnog povezivanja gde od komšija iz regiona treba preuzeti iskustva u razradi vinskog turizma i brendinga uopšte, a gostima koji dolaze u Srbiju ponuditi najbolje iz sopstvenog asortimana, bilo da je reč o prirodnim lepotama, gastronomiji, istoriji ili samom vinu. U tom smislu izneo je iskustva iz dva dosadašnja projekta, Panonski vinski koridor u koji je uključeno 10 država s „obala Panonskog mora“, te Vinski put vranac, lokaciju domaćih položaja na kojima se uzgaja ova sorta čuvena u regionu, a koja poseban kvalitet i izuzetnost pokazuje upravo na teritoriji Knjaževca, Svrljiga i Niša.

Poseban je fokus na manifestacijama kao što su Panonski vinski susreti, gde su srpska vina predstavljena vinarima iz Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja, kao i sajam vina u Topoli ili onaj u Kragujevcu. Vinska tura Vinska kraljevska Srbija poseban je dragulj u čitavoj toj priči, počevši od vinograda i letnjikovca u Smederevu, preko Kraljeve vinarije u Topoli koja kroz bogatu vinsku istoriju Srbije nudi snažan zamajac daljem razvoju vinskog turizma.

Malca 046
Balkanski kralj sirćeta sa osećajem za vino i vinski turizam, Bora Jović od Malče

Skupu su prisustvovali direktori i predstavnici TO Niš, Kragujevac, Lebane, Ražanj, vlasnici vinarija Milanov Podrum, Čaša vina i priča, Plavinci... Izostao je dolazak dvojice najavljenih govornika, predsednika Udruženja vinara i vinogradara Šumadije i vlasnika vinarije Despotika Veselina Despotovića, kao i Ivana Jovanovića (Izba Jovanović) čije je izlaganje trebalo da bude na temu Razvoj vinskog zadrugarstva i lokalne eno-gastronomske ponude, ali je upravo značaj zadrugarstva pomenuo vlasnik Podruma Malča Bora Jović, ujedno predsednik Udruženja vinara i vinogradara Niškog rejona.

Vinski turizam 001
Rusi zainteresovani za srpsku ponudu vinskog turizma, Dr Danka Milojković direktorka TO Niš

Nov ali neophodan vid povezivanja vinara i vinskih turističkih potencijala jugoistočne Srbije putem digitalnog i drugog umrežavanja potencirala je Dr Danka Milojković, direktorka TO Niš. Vino je očigledno sve više u fokusu turističkih radnika ovog grada jer su uz časopis Visit Niš, koji višejezično ukazuje na lokalne atrakcije, u posebnom flajeru opisane vinarije, njih devet od Toplice do Vranja, a u Nišu se održava i Nedelja vina i zaljubljenih.

Vinski turizam 023
Sprega vina, turizma i nauke nalik savršenoj kompoziciji, Prof. dr Drago Cvijanović

Bezuslovnu naučnu i drugu pomoć u realizaciji pomenutih projekata uz posebno isticanje značaja autohtonosti u svakom pogledu ponudio je Prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji Univerziteta u Kragujevcu, jedan od najagilnijih učesnika konferencije koji nas je kao poseban dodatak ugostio etiketom Fakultetsko belo vino proizvođača Nikole Tomića.

Da je bilo više prisutnih vinara svakako da bi bili zaintrigirani efektnim izlaganjem Prof. Gorice Cvijanović koja je predstavila nov način brige o vinovoj lozi i voću uz pomoć mikrobioloških EM preparata koji baktericidno i biofungicidno deluju kako na koren, tako i na stablo i plod. Uspeh rada mikroorganizama izdvojenih iz prirodne sredine i ovih prirodnih preparata, pa čak i protiv botritisa, toliki je da se u Evropi posebnim tablama obeležavaju regije u kojima se sredstva koriste.

Vinski turizam 005
Onlajn prodaja u zemlji i inostranstvu, Branislav Anđelić vinarija Plavinci

No, možda najveći aplauz dobio je vinar s organskim sertifikatom Branislav Anđelić iz vinarije Plavinci. U svega desetak minuta sažeo je sve što je potrebno da jedna mala, gotovo nepoznata vinarija uspešno posluje čak i u doba korone. Autentična, prisna priča, pametno korišćenje društvenih mreža i internet alata, umerene cene, iskrenost i otvorenost uz dodatne sadržaje i saradnju sa drugim vinarima garantuju, prema Anđeliću, uspeh u privlačenju gostiju, kako iz inostranstva tako i onih domaćih.

Vinski turizam sv Trifun 030
Molitva za dobru berbu, porodica Jović

Drugog dana druženja, uz sneg koji je lagano belinom začinio pozornicu, u vinogradu crne tamjanike Podruma Malča obavljen je u prisustvu sveštenika i prisutnih svečani obred orezivanja loze i čitanja molitvi Svetom Trifunu. Dobro raspoloženje dodatno je razgalio M Merlot u velikim čašama, a kao poklon publici usledila je autorska pesma Jelene Jović, supruge Bore Jovića, i emotivno pevanje njene ćerke koje je prisutne za trenutak vratilo u vremena koja je opisao Bora Stanković i gde smo momentalno shvatili raznolikost segmenta koji vinski turizam čine.

Na rastanku su domaćini iz Podruma Malča poručili kako je došlo vreme da naši srpski vinski dijamanti zasijaju punim sjajem, uz napomenu da „jedno zrno grožđa nije dovoljno da se napravi vino, već je moguće da udruženi damo dobru čašu vina i stvorimo svetliju budućnost vinske Srbije.“

Podrum Malča

Malca 043

 

Svega nekoliko kilometara udaljen od centra Niša, Podrum Malča, vlasnika Jelene i Bore Jovića, jedinstveni je vinski vremeplov u kojem se na malom prostoru nalaze praktično vinarije iz četiri epohe: iz rimskog doba ovekovečena u originalnim velikim amforama ukopanim u zemlju, potom tradicionalna soba Nemanjića sa velikim drvenim bačvama, pa ona iz takozvanog industrijskog perioda 20. veka u čijim betonskim tankovima odležava gotovo dva miliona litara vina i, konačno, savremena, ispunjena blistavim prohromskim tankovima.

Foto: B. Vidović
nazad na vrh