Podrum Malča: Amfore punjene srećom

Podrum Malča: Amfore punjene srećom

Jedino srpsko vino koje sazreva u amfori može se naći između Niša i Niške Banje, nepun minut nakon skretanja s autoputa Beograd - Sofija, ka Zaječaru, u Podrumu Malča.

Bora Jović, poslednji niški vinski Mohikanac, tu je, usred bogatog arheološkog terena iz doba rimske kulture posadio zalog budućnosti srpskog vinarstva ove vinske regije. I to ne samo u dvorištu vinarije, u vidu male parcele crne tamjanike pristigle iz manastira Bukovo. Ne, njegovo seme nade u lepše dane sastoji se od čiste ideje, duha, snalažljivosti i neopisivog optimizma.

Vinski Podrum Malca111Vinsko putovanje kroz vreme, podrum u stilu srednjovekovne Srbije

Bora je rođen u malom vinogradarskom selu Periš kraj Svrljiga, mesta gde je već četvrt veka vlasnik vinarije Status, ali i druge po veličini „sirćetane“ u Srbiji koja proizvodi tri hiljade tona i nekoliko etiketa superzdravog jabukovog sirćeta godišnje. A od 1,2 miliona litara vina koje svake berbe uspe u tankove i burad, tri četvrtine su ono za široku upotrebu u litarskim i beginboks pakovanjima, a ostatak od trideset tona je „gorivo“ za svojevrsno putovanje kroz vinske epohe!

Vinski Podrum Malca 211Ave Malča, kompleks vinarije i restoran postali su turistička atrakcija kraja

Vinski vremeplov po imenu Podrum Malča fascinantan je turistički objekat koji nudi vina i načine proizvodnje vina na tlu Srbije od doba cara Konstantina do današnjih dana. Nudi i  pesmu ptica, bajkovitu rečicu, dvokolice, zvona, neobične ljuljaške za odrasle, tajanstvene lagume, čarobno ukusnu izvorsku vodu iz seoskog vodovoda što klizi sa planine, pa i vrhunsku kuhinju u Rimskoj kući, tu gde ukopane duboko u zemlju osam džinovskih amfora čuvaju vino, a jelovnik, enterijer i eksterijer pozivaju na originalne rimske gastronomske bahanalije.

Vinski Podrum Malca 22Vina za putovanje kroz epohe, deo etiketa iz Podruma Malča

Vinski vremeplov po imenu Podrum Malča fascinantan je turistički objekat koji nudi vina i načine proizvodnje vina na tlu Srbije od doba cara Konstantina do današnjih dana.Kako bi Podrum Malča opravdao status vremeplova, sve je podeljeno na epohe, kako u restoranu, tako i u vinskom podrumu, pa su jasne celine rimska, srednjevekovno-nemanjička, srpska 20. veka i savremena. Čitav turističko-vinski kompleks za samo godinu dana od nastanka obišlo je oko 13.000 turista, iako svoju gostionicu na vinskom putu, kao ni sasvim dobra vina, Bora uglavnom ne reklamira.

- Jesmo vinarija ali imamo važniji proizvod ovde i zove se sreća!

Kad to kaže gazda Bora i pogleda vas svojim nebesko plavim očima, čoveku dođe da se nasmeje. Ali ubrzo shvati koliko suštine ima u toj rečenici. Jer, ako mu je verovati, sreća ga neiscrpno prati. Sin jedinac iz kuće kovača, postao je mašinski inženjer, a danas sa suprugom Jelenom u veselju podiže četvoro dece od kojih najstarija ćerka ima 21 godinu, a najmlađa svega par meseci. Pa i do Podruma Malča, gde je ranije bila Vinarska zadruga od 1903. godine, stigao je nekako srećno.

Vinski Podrum Malca 2Sreća i vina, Jelena i Bora Jović

- Objekat „rimske kuće“ u kome su restoran i amfore datira iz 1905. godine, a kupili smo ga sto godina kasnije jer je bilo mnogo povoljno. Potom, kako nam to za podrum nije ni trebalo, jer sve uslove za preradu imamo odranije u Svrljigu, stajalo je sve tako desetak godina. Nismo znali šta sa tim, pa smo prvo hteli sve da izbetoniramo, potom da bude stovarište, pa da izdamo metalostrugarima… Ipak, posle nekog vremena sazrela je odluka kako je najbolje da bude to što je već bilo, vinski podrum! Seli smo i razmaštavali šta i kako. Kao, u podrumu savremeni deo sa inoksom, dalje jedan sa betonskim tankovima da predstavlja 20. vek, pa drvene bačve da nas odvedu u doba Nemanjića. A onda smo rekli nek bude vinski vremeplov. I šta fali? Pa, amfore!

Vinski Podrum Malca25Ukopane amfore najveća su atrakcija Podruma Malča

Amfore

Crveno vino Konstantin Veliki, kupaža kabernea i merloa verovatno je jedino crveno vino iz amfore u Evropi. Fermentiše do tri meseca u pečenoj glini, dok belo, ili ćilibar žuto vino od italijanskog rizlinga Carica Jelena, provede i pola godine u tom postupku. Amfore stižu iz Gruzije, preko Hrvatske, težine su otprilike 300 kilograma.

Inače, kod pravljenja amfora prvo se napravi dno na grnčarskom točku, a onda se dodaje po desetak santimetara svakog dana dok se ne završi. Postupak traje čitavo leto, nakon čega ide pečenje. Peć ima tri strane, u nju se poslaže veći broj amfora, pa se zazida i potpali vatra. Neke i puknu, a one ispečene oblažu se iznutra rastopljenim pčelinim voskom, dok se svake godine posle pranja mažu matičnjakom. Na izvoru se prodaju veoma jeftino, dok u Evropi dostižu i 2.500 evra.

Preko puta Rimske kuće je prodavnica „pijac“ vina, sirćeta, sireva, džema, čuvenih pirotskih peglanih kobasica i počinje vinsko carstvo.Ii silazak kroz vreme koji najavljuje zvonjava crvenog zvona. Na fasadi svetac Trifun obgrlio česmu.

- Pije se voda ali imamo jednu kanticu pa ide i vino iz česme, ali se retko igramo time – smeje se gazda dok iz koncertnog belog klavira na ulazu niz dirke teče ona divna voda, a prigušena srednjevekovna duhovna muzika prosto nas uvlači u nedra vinskog vremeplova. Ko to sve izmisli?

Vinski Podrum Malca 30Iz amfore u dekanter, Car Konstantin

„Igramo se“, ponavlja Bora tu rečenicu kad god nešto, pa i vino, pohvalimo. I kaže da imaju dobrog majstora koji im ispunjava želje. A onda kreće kratka video prezentacija u maloj dvorani gde već probija hladnoća više od osam metara dubokog podruma. Objašnjava se sve, na više svetskih jezika, od istorije do postupka proizvodnje amfora u Gruziji. U hodniku porodične fotografije, mlad oficir na konju što se propinje.

- To je moja porodica, malečki, veliki, tanki, debeli, supruga Jelena i četvoro dece, ali i moj otac. Dok je služio u vojsku bio je konjanik, pa su ga posle angažovali kao glumca statistu u raznim filmovima.

Vinski Podrum Malca 15Smuk je kupaža italijanskog rizlinga, smederevke i malo župljanke

Posle nekoliko koraka sledi ulazak u betonsko carstvo koje označava Srpsku kuću 20. veka, ali i vek masovne proizvodnje. Ispod nogu brojne cisterne od 100 tona, pune do vrha, i par velikih praznih buradi zaostalih iz Zadruge. Hiljadu tona vina unutra, još hiljadu napolju. U svakom istorijskom segmentu prigodno postavljen postament sa čašama i odgovarajućim vinom. Ovu eru predstavlja Smuk, italijanski rizling, smederevka i malo župljanke iz Sićeva. Iako nedovoljno ohlađena ostavlja lep utisak, slasno, aromatično, prijatno za piće.

Vinski Podrum Malca 1Rimska dvokolica pored džinovskih čeličnih tankova

Naš način da sačuvamo sebe od nestanka u trci s vremenom je da u ovom dvorištu napravimo oazu u kojoj možemo stabilno da radimo i korektno da živimo.- Nije vrhunsko, ono što mogu betonski sudovi da naprave –  bespotrebno ga brani Bora.

Probamo i sir, čuveni svrljiški sa sremušem. I taj je sir jedan od razloga što je Bora stvorio Malču u istoimenom selu.

- Gotovo da nema više tog sira. Nema ovaca, odlazi tradicija. Nađeno je u Svrljigu jedanaest strana nekog jevanđelja gde se ime mesta pominje 1276. godine, a baš na ovom lokalitetu 1971. godine iskopane su očuvane figure iz Vinčanske kulture čije replike držimo u Rimskoj kući. Prema popisu iz 1980. godine u niškom kraju je 5.000 hektara pod vinogradima. Tad su se i gradili sudovi od hiljadu i dve tona, a u Sićevu, pet kilometara odavde, i isto toliko na zapad, u selu Matejac (PIK Matejac), bile su dve vinarije po deset puta veće od ove moje, svaka po 20 miliona litara! Sad je daleko od toga, jako je malo vinograda ostalo. Ali u to je vreme i mnogo vina završavalo u destilaciji. Evo, ovde imamo destileriju, punih pet spratova namenjenih za vinjak. Tu jedinstvenu mašinu čuvamo za istoriju i pokazivanje. A spremna je da se upali na dugme i sposobna da radi bez struje jer su potpuno svi instrumenti analogni. Kažu da sam lud, al’ probaću ove godine da pravim rakiju od jabuka. Spremili smo 20 hektara voća, ako i ne uspe, biće dobro za sirće.

Vinski Podrum Malca 3Niška oaza crne tamjanike

Slučajno ili namerno, kraj ove čudesne naprave silazimo niz gvozdene i veoma uske, pomalo zastrašujuće stepenice, kako bi stigli u najdublji podrum u kome su ogromni čelični sudovi u savremeni način proizvodnje vina. Baš kao da smo u podmornici koja roni ispod svih uzburkanih talasa srpskih vinarskih nevolja u poslednjih sedam decenija. Tu saznajemo da Bora poseduje „planinsku“ plantažu od oko 50 hektara na preko 500 metara nadmorske visine, od čega su dvadeset vinogradi, a ostalo šljiva i aronija od koje takođe pravi vino, i da većinu grožđa kupuje. Uzgaja italijanski rizling, kaberne, merlo, traminac, sovinjon i ono čemu se lično najviše raduje, dva hektara crne tamjanike. Poluslatka, predivna, sveža, nežno obojena i veoma mirisna crna tamjanika je reprezent ovog dela vinarije s modernom proizvodnjom, dok se za strast brinu zaslađeni kaberne i vranac, specijalno „Vino za dvoje“ koje se tu u poprumu može piti i iz ponuđene ženske cipele sa visokom štiklom! Konačno, u odeljak Kuća Nemanjića penje se stepenicama koje završavaju u plafonu!

- Ovde se sto godina zidalo, rušilo, dok nisu ostale stepenice koje ne vode nikuda, pa je tu danas lepa neonska reklama ili putokaz koji veli „Stairway to Heaven“ – objašnjava naš domaćin.

Vinski Podrum Malca 18U podrumu možete da probate i neobično Vino za dvoje

Srpski Srednji vek čine burad od četiri-pet tona, izrađena oko 1950. godine, ali i veoma mirisnih novih dvadesetak barika koje radi Žika iz Župe. A u njima Frankovka 2015, budući ponos i jedino barikirano vino ove Podruma Malča.

- To je nešto najbolje u podrumu, još nema etiketu ali će ubrzo na tržište – najavljuje Bora i pojašnjava da je reprezentativno vino Kuće Nemanjića zapravo originalna kupaža plovdine, prokupca i crne tamjanike koja se trenutno nalazi u Svrljigu, pa ga nećemo probati, ali frankovku zasigurno hoćemo uz vina iz amfore. Zato ovde kušamo vino Zone, blend frankovke sa muskat hamburgom, pre nego završimo krug i vratimo se u Rimsku kuću sa podnim grejanjem i zemljom preko drvenih krovnih greda da temperatura bude konstantna, baš kao u doba rimskog carstva.

Dok prolazimo dvorištem, pred omanjom zgradom na kojoj piše „mlin“ mnoštvo složenih mlinskih kamenova. I jedini put prisutna seta u Borinom pogledu.

Vinski Podrum Malca 5Mlin je uspomena na oca

- Otac kovač skuplja čitav život sve i svašta, delove naše tradicije. Napravili smo ovde mlin, kovačnicu, ali niko tu nikad nije zavirio. Vreme sve pregazi...

Treba preživeti do budućnosti

Borina plantaža Lipnica imala je i organski sertifikat, ali je istekao i neće ga obnavljati jer kako kaže nisu umeli da proizvod prodaju kao organski, pa su relativno digli ruke od tog načina proizvodnje. Konačno, priznaje da danas, od kad su uveli klasične sisteme zaštite vinograd izgleda dosta bolje nego što je izgledao kad je bio organski.

- Organska proizvodnja je sigurno dobra priča za budućnost, ali treba preživeti do budućnosti – odmahuje rukama.

A onda na terasi, iznad parcele crne tamjanike gde vetar odnosi vrućinu i donosi mirise i zvuke prirode, Bora objašnjava svoja viđenja stvarnosti, planove da sagradi prenoćište sa 60 kreveta, bungalove preko rečice, igrališta za decu, razloge zašto ne ide na vinske sajmove pošto prodaja na kućnom pragu košta manje od štanda, više ljudi vino proba, a „možda nešto i prodamo“.

- Vinarije su poslednja tačka otpora globlizmu. Naš način da sačuvamo sebe od nestanka u trci s vremenom je da u ovom dvorištu napravimo oazu u kojoj možemo stabilno da radimo i korektno da živimo.

Vinski Podrum Malca 14Betonske cisterne pune vina

Zajedno se potom smejemo cenovniku paketa za obilazak podruma i degustacije, gde pod opcija 1. stoji: „Obilazak podruma bez degustacije ne košta ništa!“ I uživamo u frankovki koja svakim stepenom više ima više toga da ponudi. Grožđe stiže iz sela Pečenjevce prema Leskovcu. Mlad zasad sa 50 hekatara, gde svo grožđe Podrum Malča kupuje već nekoliko godina unazad.

A onda na odlasku razmišljamo: Da nam Bora sad kaže kako noću Bahus sa krdom bahantkinja lično iz nekog od laguma proviri, i to bi mu poverovali... I samo nam jedna žal ostade, što onaj Bora (Stanković) nije živ da ovoga Boru svojim pisanijem u nezaborav turi.

Jelovnik epoha

Vinski Podrum Malca 28Enterijer restorana u kojem se služe lokalni specijaliteti

U restoranu Podruma Malča može se probati niz vrhunskih specijaliteta, a pojedini su jako primamljivi i po nazivu: Cezarovo predjelo, čobanovo kiselo mleko, punjeno šumsko meso, srpski kavijar (pasulj), supa od vina, svinjske ženske butkice sa renom, teleći repovi (izuzetan gurmanluk), svinjski file punjen suvim šljivama, pretrnica (izuzetno osvežavajuća vitaminska bomba od suvih paprika i praziluka), a tu su i nemanjičko pile, pa čak i čuvena klin čorba, a ko baš želi, ima i gambora na buzaru.

Ekstra plovdina

Najbolje prodavano vino Podruma Malča je poluslatko Kalča, kaberne i vranac malo zaslađeni. Ali uz frankovku, Bora je posebno ponosan na plovdinu, za koju tvrdi da je u „ono vreme“ ovde masovno uzgajana iako su domaćini imali loše mišljenje o sorti.

- Nije to moglo dugo da stoji, pravilo se vino odmah za pijenje. Međutim, u jednom trenutku smo uspeli od plovdine da napravimo nešto. Kad je smuljana ušla u bure, trećinu smo šire otočili i ostavili je tako dalje da fermentiše. Dal’ je to pravi recept ne znam, ali smo dobili odličnu sortnu plovdinu. Uostalom, svojevremeno su Hrvati napravili veliku priču s malvazijom, sortom kojom ni sami domaćini nisu bili zadovoljni, a onda su došli školovani enolozi, pozabavili se i stvorili čudo.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh