Biodinamička ili organska vina?

  • Tekst  Ljubica Radan, enolog
  • Objavljeno u Q&A
  • Bookmark and Share
Biodinamička ili organska vina?

Q: Pročitao sam kod vas nedavno tekst o biodinamičkim vinima, pa me zanima koja je razlika između organskih i biodinamičkih vina?
(Aleksandar Mirković, Beograd)

A: Povratak prirodi postao je poziv koji se čini jedini ispravan s obzirom na to da je profit postao sila bez osvrtanja na posledice. Kako u drugim poljoprivrednim granama, tako se i u vinogradarstvu počela primenjivati organska proizvodnja, ali i biodinamička. Obe proizvodnje se okreću prirodi, prirodnim zakonima gde nije dozvoljena upotreba hemijskih sredstava, već samo organskih. Razlika između pomenute dve proizvodnje je u vremenu upotrebe tih sredstava.

Kad je proizvodnja vina u pitanju, i u biodinamici i u organskoj proizvodnji se koriste kvasci prisutni na samom grožđu, bez izdvajanja i selekcije. Takođe, u upotrebi je mnogo manja količina sumpora, koje je i dalje nezamenljivo antioksidativno i antibakterijsko sredstvo u vinarstvu. Suština je da se proizvodnja odvija što je moguće na prirodniji način, kako bi stvorena vina pokazala svoje originalne karateristike sorte, kao i odlike teroara. Međutim, prilikom degustacije ne treba očekivati ništa spektakularno od organskih i biodinamičkih vina. Ono će vam se možda i manje dopasti, ali samo saznanje da je vino rađeno na potpuno prirodan način, izazvaće i poseban užitak.

nazad na vrh

Srodni tekstovi