Prvi Regionalni Trofej za Srbiju na Decanteru!

  • Objavljeno u Vesti
Prvi Regionalni Trofej za Srbiju na Decanteru!

Datum 24. jun 2014. godine ostaće zapisan zlatnim slovima u istoriji srpskog vinarstva kao dan kada je po prvi put jedno vino iz Srbije dobilo ne samo zlatnu medalju na najprestižnijem svetskom vinskom ocenjivanju Decanter World Wine Awards već i Regionalni Trofej za Centralnu i Istočnu Evropu za crveno vino u kategoriji iznad 15 funti. Podrum Janko iz Smedereva i vino Stari zavet 2011 popeli su se do vrha rezervisanog za najcenjenija vina, a da uspeh bude značajniji, upravo u kategoriji bordoških kupaža gde svakako vlada najžešća konkurencija.

dwwa-header-2014

No, smederevska vinarija nije usamljena u ovom istorijskom uspehu. Više od deset medalja osvojile su ove godine srpske vinarije i povrh toga još veći broj preporuka, što praktično znači da će barem dvadesetak ovdašnjih etiketa biti u fokusu svetskih vinopija, makar do narednog Decantera. 

medal-regionalNo, udahnimo duboko i čujmo kako je u Smederevu dočekana vest o fantastičnom uspehu u Londonu...

- Kad mi je Mladen Dragojlović (tehnolog u Podrumu Janko, prim. aut.) javio iz Londona gde prisustvuje ceremoniji proglašenja pobednika da smo osvojili Regionalni Trofej za Stari zavet, bukvalno sam se naježio, došlo mi da zaplačem - kaže Dragan Vasić Janko, čovek koji je već gotovo navikao da njegova vina na ovom takmičenju dostižu neslućene visine za srpsko vinarstvo. - Vino Stari Zavet je naslednik Zaveta rezerve, a što je ime koje nije bilo moguće održati pošto vino nije ušlo u proceduru dobijanja potvrde za geografsko poreklo. Praktično, za ovo vino probrano je u vinogradu i u podrumu najbolje što se ima, a po sastavu je kupaža 58% kabernea, 34% merloa i ostatak kaberne frana. Odležavalo je od 2011. godine u srpskom bariku, što znači da nije rađeno u skupom drvetu. To je naš hrast sa planine kod Majdanpeka, a bure je radio Ivan Tomović iz Vrnjačke Banje.

stari-zavet

Jednostavno, sve ovo znači da osim vinograda i lokaliteta imamo dobar hrast i dobre pintere koji to znaju da naprave kako treba. Naravno, tu je i tehnolog koji je znao da selektira burad kako bi konačno dobili ovakvo vino, potcrtava Janko, vlasnik podruma iz kojeg dolazi 1.700 boca ovog Decanterovim trofejem nagrađenog vina, koje će se u prodaji kod nas naći početkom jula.

Kako ste reagovali na prethodnu, sad već zastarelu vest da je Stari zavet ocenjen zlatnom medaljom na Decanteru?
- Mislim da je bio 12. jun kad su interno objavili rezultate, negde posle jednog sata iza ponoći, po našem vremenu. Pošto nisam bio u kancelariji, pozvao sam tehnologa Mladena Dragojlovića i rekao mu: Daj, otvori taj mejl više, da vidimo dal' smo nešto dobili! A on kaže: Što si dosadan. Ma, kažem, otvori! I onda je on počeo da se dere i da vrišti: Ej, zlato bre Janko, zlato!!! Generalno to je bilo prvo srpsko zlato sa Decantera. Istina, mi dobijamo razna zlata i postižemo razne istorijske uspehe na mnogim ocenjivanjima, ali ovo, Regionalni Trofej je ipak nešto drugo.

Šta to znači za srpsko vinarstvo?
- Ipak je Decanter najkvalitetnije ocenjivanje, barem koliko mi znamo. A, kako nismo do sada dobili nijednu zlatnu medalju, onda se vidi koliko je to teško. Nešto kao olimpijska medalja u sportu. Drugo, sve ovo znači mnogo za srpsko vinarstvo, jer ja to posmatram malo šire. To je ujedno i priznanje za Miju Radovanovića, koji nas je naučio da treba da sadimo kaberne kad su svi rekli da ta sorta nije za Srbiju. Takođe i za Božu Aleksandrovića, jer nas je naučio kako se gradi trend, kako se pravilno razvija jedna mala vinarija. Znači, sve ovo gledam vrlo široko, jer u ovom uspehu ima i njihovog udela.

mladen-janko-i-jelena

Mladen Dragojlović: rezultat rada i verovanja u čuda

Za Mladena Dragojlovića, tehnologa iz čije je čudesne laboratorije došao Stari zavet, ovaj trofej predstavlja najveći uspeh srpskog vinarstva.
- To je ispred mog ličnog zadovoljstva i satisfakcije, ali je i potvrda dugogodišnjeg rada i insistiranja na određenoj filozofiji uprkos svemu ovde u Srbiji, zlonamernim kritikama, pa čak i nelojalnoj konkurenciji. Na kraju, drago mi je da je moja filozofija pobedila i ovo odličje je još jedna potvrda da sam na pravom putu. 

Smederevo je poznato po smederevci i uglavnom belim vinima, a tokom prošle godine Podrum Janko je osvojio vanserijske rezultate baš za crvena vina. Šta se tu događa, je li u pitanju vaša „greška”?
- (smeh) Jednostavno, neka moja vina na pojedinim ocenjivanjima dobiju jako visoke ocene, nagrade, medalje, a na drugima prosečne. Mislim da sve zavisi od sastava komisije, jer negde jedni cene jedan stil, negde neki drugi. Ovde, na Decanteru se desilo ovako, što ne znači da su neka druga vina lošija. To se lepo videlo na primeru sovinjona koji sam pravio i koji je dobio preporuku. Recimo, kada sam potom to vino otvorio u Beogradu i kada ga je pomenuta Džo probala, oduševila se. Prosto nije mogla da veruje kako je dobro. Pa, ako se toliko oduševila, zašto onda to vino nije dobilo srebro ili zlato u Engleskoj? Kod ocenjivanja, osim što moraš da imaš dobro vino, moraš da imaš i malo sreće.

Kako smo čuli od vlasnika vinarije, fokus se sad u Podrumu Janko okreće ka prokupcu?
- Da. Ovo sa Starim zavetom i srpskim hrastom bio je neki naš dugogodišnji projekat, a sada idemo na prokupac. Na Zlatnom brdu imamo mlad vinograd i nadamo se da će to biti kako treba.

Da li ste očekivali da baš Stari zavet bude na ovom ocenjivanju najbolje ocenjeno vaše vino, ili ipak neko drugo?
- Za klasičan Zavet smo dobili bronzu, preporuku za Vrtlog i Misiju barrique. Na ocenjivanje sam poslao i Crveni zapis. Očekivao sam nešto bolje za Crveni zapis, ali nemam pojma zašto nije bolje prošao, jer je prema nekim parametrima to jedno od najboljih vina Srbije!

radovanovic-aleksandrovicI oni su zaslužni za prvo srpsko zlato: Mija Radovanović i Boža Aleksandrović

Šta dalje? Može li još uspešnije i kakvi su vaši planovi za naredna ocenjivanja?
- Činjenica je da je Podrum Janko tokom godinu dana, za pet crvenih vina u tri različite berbe, doneo sa dva Decantera i jednog Mundus Vini, što su najprestižnija svetska ocenjivanja, ukupno šest vrednih medalja – ovaj Trofej i praktično dva zlata, tri srebra i jednu bronzu. To generalno gledano dokazuje da smo, ako ne prvi, onda jedni od najboljih proizvođača crvenih vina u Srbiji.
Drugo, ostvarili smo se sa smederevkom jer smo je vratili na vinske karte. Tu je najbolji primer vino vinarije Temet Tri Morave belo, koje je osvojilo srebro na Decateru, a u njengovom sastavu smederevka ima najveće učešće. Znači, ima tu negde i moje zasluge, gledajući kroz ono što sam govorio o Boži i Miji, jer sam verovao u tu smederevku. Prošlogodišnje srebro sa merloom na Decanteru, prvo srebro za srpsko crveno vino, bilo je ogroman uspeh, ali ovogodišnji trofej baš za bordo kupažu je čudo. A sve u buradima od srpskog hrasta. Oni koji piju moja vina primetili su da vina iz 2011. godine imaju nešto posebno, i to je upravo taj hrast. A u narednom desetogodišnjem periodu u fokusu će biti prokupac. Imaćemo iduće godine prvi rod i sledeći korak je da probamo sa tom sortom da uradimo nešto više.

Dobitnici priznanja Decanter 2014 iz Srbije

Vinarija Aleksandrović
Trijumf Gold 2012 – srebro
Trijumf Noir Sparkling 2009 – preporuka
Trijumf Barrique 2012 – preporuka
Regent 2009 – preporuka
Trijumf Noir 2009 – preporuka

Podrum Janko
Stari Zavet - Regionalni Trofej za Centralnu i Istočnu Evropu u kategoriji crvenog vina iznad 15 funti
Zavet 2011 - bronza
Vrtlog - 2012 preporuka
Misija Barrique 2011 - preporuka

Vinarija Kovačević
Chardonnay 2012 - preporuka
Rosetto 2013 - preporuka

Vinarija Bjelica
Roze 2013 - bronza
Saga 2013 - bronza
Grafitti crveno2012 - preporuka

Podrum Aleksić
Amanet 2011 - preporuka
Kardaš limited 2011 - preporuka
Arno 2013 - preporuka

DiBonis
DiFranc 2011 - bronza
DiCabernet 2007 - preporuka
DiSauvignon 2013 - preporuka

Braća Rajković
Princ rskavac 2011 - preporuka

Vinarija Temet
Tri Morave belo 2013 - srebro
Pinot Grigio 2012 - bronza
Tri Morave crveno 2012 - bronza
Ergo crveni 2011 - bronza

Vinarija Zvonko Bogdan
Pinot blanc 2013 - bronza
Sauvignon blanc 2013 - preporuka
Cuvee No.1 2012 - preporuka

Vinarija Matalj
Kremen Kamen 2011 - preporuka
Kremen 2012 - bronza

McC
Coupage 2011 - bronza

Tonković
Kadarka Fantazija 2011 - bronza
Kadarka 2013 - bronza
Icon Kadarka - preporuka

Vinarija Dragić
Cabernet Franc 2012 - preporuka

 

nazad na vrh