Viktor Čikeš

Viktor Čikeš

Ekstremni sovinjon s Pohorja

Mala vinarija M-enostavno dobra vina s Pohorja, nedaleko od Maribora, jedna je od danas najcenjenijih u Sloveniji. Vinariju je 2009. godine pokrenuo Gregor Mikuž uz pomoć supruge Tjaše s idejom da nastave porodičnu tradiciju u novom ruhu i sa novim brendom, te da naprave moderno vrhunsko vino po kojem će biti svuda prepoznati. Za sada to najviše uspevaju sa sovinjonom Extreme za koji su dobili više značajnih priznanja, te zlatnu medalju na Decanteru za berbu iz 2020. godine.

Moravska: Vinska oaza u zemlji piva

Podatak da u Češkoj postoji čak 1.700 vinarija, što će reći tri puta više nego u Srbiji, te da se tamo proizvodi oko 58 miliona litara vina godišnje, što je gotovo duplo više nego kod nas, sigurno će mnoge iznenaditi.

WineRi 2024: Godina velikog uzleta

U organizaciji udruženja Kvarner Wines u Rijeci se 8. i 9. marta održao međunarodni eno-gasto festival WineRi uz učešće stotinak izlagača i veći broj edukativnih radionica.

Gjerkeš: Kraljevstvo belih vina

Iako srazmerno mala Slovenija ima verovatno najviše vinarija u regionu čija vina redovno osvajaju priznanja širom sveta. Vinarija Gjerkeš u selu Fikšinci, na krajnjem severoistoku Slovenije, tik uz granicu s Austrijom, jedan je od tih vinskih bisera, nažalost nedovoljno poznat u Srbiji.

Pretplatite se na RSS feed