Bakhov sin

Bakhov sin

Svaki gutljaj vina otvara mi vrata nekog novog svijeta. Čini mi se da što više učim o vinu, to manje o njemu znam. I zato već više od 30 godina učim i uživam. I ne mislim stati. Prvo sam, tamo oko 1980., radio vino s ocem, potom sam ga počeo i piti, a ubrzo sam shvatio da profesionalci ipak znaju napraviti bolje vino od nas amatera pa sam počeo obilaziti vinarije i pisati o vinima.Danas ga i ocjenjujem na natjecanjima u Hrvatskoj, Slovačkoj, Češkoj... Rođen sam 1964. u Zagrebu, živim u Samoboru, a pijem gdje stignem.
Imam i moto: Bez hrane se može četiri sedmice, bez vode četiri dana, a bez vina najviše do četiri popodne!

I srpska vina su hrvatske Vinske zvijezde

Otprilike su dvije godine prošle od dana kad smo, vjerojatno u nekoj alkoholnoj maglici, glavni urednik revije Svijet u čaši Željko Suhadolnik, vinski kritičar Večernjeg lista Vitomir Andrić i ja osnovali Klub Vinske zvijezde koji je upravo završio drugu sezonu najopsežnijeg i najstrožeg ocjenjivanja vina s hrvatskog tržišta. Sad smo sretni jer smo u petak u prepunoj dvorani Casino zagrebačkog hotela Esplanade proglasili najbolje i podijelili im priznanja. 

Slatka vina, ženska pamet i muškarci

Volim gostima ponuditi dobro vino. Obično tražim vino kakvo, po mojoj procjeni, nisu još pili i ne pričam o njemu prije prvog gutljaja. Volim vidjeti kako reagiraju na nešto posebno. I u pravilu mi se sviđa kako reagiraju žene, a sa „svojima”, muškarcima, nisam sasvim zadovoljan.

Vinska šetnja Hrvatskom

Ko je najbolji garažni vinar sveta? Pijete li beli plavac mali? Znate li što je sokol i gde pravi vinoljubac ide ako je već u Hrvatskoj na letovanju? A da li je plitak džep dovoljno dubok za velika vina?

Vuče na more, vinska braćo s one strane Dunava.  Zato ću, u ovom malo normalnijem od ostalih postova, onima koji odgovore pozivu hrvatskog Jadrana preporučiti najljepše djevojke i mladiće, pa i zrele žene ili mudre muškarce za koje možda i ne znate. O vinima je riječ, naravno. Manje poznatim vinima koja, ako ste im blizu, svakako morate probati. 

Veseli lament nad ženama

Kažu mi da sam čudan čovjek, draga Bakhova djeco s one strane Dunava. Volim francuske aute i njemačka vina. Na more volim ići u aprilu i maju, pa oktobru i novembru. I nisu to osmi i deveti mjesec, kao što im imena govore, nego deseti i jedanaesti. A samo jun, jul i avgust kako vi, koliko se sjećam, a pomaže mi i znanje engleskog jezika, zovete lipanj, srpanj i kolovoz, volim provesti u Zagrebu iz kojeg sam pobjegao iako sam rođeni Zagrepčanin kao i nekoliko generacija mojih predaka koji se također zovu Ivo Kozarčanin. Pobjegao je i moj sin, zasad jedini potomak koji se zove Ivo Kozarčanin, jer nam je Zagreb posto prevelik. Upola je manji od Beograda, no čini mi se da u srpskom i hrvatskom glavnom gradu danas ima isti broj Zagrepčana. Nekoliko desetaka.

Ima li udarca bez starca?

Zlatan Plenkovic u podrumu

Volim slušati radio, refren je pjesme grupe Haustor iz 1981. koji i ja rado pjevušim. Stvarno volim slušati radio, vinska braćo s one strane Dunava, posebno u autu. Volim kombinaciju zanimljivih razgovora i dobre muzike iako zbog pomanjkanja jednog i drugog sve češće poželim baciti radio kroz prozor, što je još jedan legendarni novovalni stih otprije 25 godina, ovaj put iz pjesme Neprilagođen grupe Film. Ne mogu se prilagoditi novim vjetrovima na radio stanicama koji pušu uvijek s iste strane i mjesecima nas maltretiraju sa stotinjak istih pjesama. I to stotinjak pjesama koje liče jedna na drugu. Ma, pušta ih kompjutor, a ne čovjek. Čini mi se čak da isti kompjutor pušta pjesme na svim radijima, a posao muzičkog urednika postoji još samo u sistematizaciji radnih mjesta.

Biznismeni & biznisvini

Moderno je samo ono što više nije moderno zato što je prestalo biti moderno onoga trenutka kad je postalo moderno. To je bio zaključak sa sata filozofije u zagrebačkoj 16. gimnaziji prije, čekajte malo da izračunam, 33 godine. 

jetio sam se te rasprave, Bakhova djeco s one strane Dunava, gledajući mladog biznismena u svjetlo sivom odijelu, tamno sivoj košulji i ljubičastoj kravati vezanoj modernim širokim čvorom.

Pretplatite se na RSS feed

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama