Nove gastronomske bravure restorana vinarije Erdevik

Nove gastronomske bravure restorana vinarije Erdevik

Novi, prolećni degustacioni jelovnik šefa kuhinje restorana vinarije Erdevik Vladimira Protića predstavlja sublimat vertikalnih i horizontalnih želja gostiju na putu hedonizma.

Gotovo svaki detalj u sali restorana, bilo da ste u parteru ili intimnije na galeriji, predstavlja malu umetničku instalaciju. Enterijer kombinacije kamena i drveta sadrži bezbroj ukrasa, cveća, slika i drugih umetnina, dok tim koji vas očekuje, kako za stolom tako i u kuhinji, isijava krajnje pozitivnu energiju u ovom objektu smeštenom u prirodni ambijent izolovan od urbane vreve.

erdevik restoran 63

Kako je lepo kad mirise vina i ukuse hrane remeti samo kucanje čaša pri nazdravljanju, a onda redovne goste dodatno iznenadi nov jelovnik koji startuje prvih dana proleća i gde poruka namenjena njima glasi: Ne brinite, jela zbog kojih ste potezali u Erdevik će većinom uvek biti tu u kategoriji Erdevik klasici. Samo je potrebno najaviti se dan-dva ranije za njih. Kuhinja po posebnim željama?

- Erdevik klasici ostaju, to su jela koje smo i ranije spremali a ovde su od onog dana od kada sam i ja ovde – objašnjava Vladimir Protić. – Imaćemo takođe dnevne i nedeljne specijale čiji će sastav ostati naša mala tajna, pa i takozvani „tajni jelovnik“. Dođe gost i kaže kako želi da jede to i to, a mi ako smo u mogućnosti da pripremimo, to će i jesti. Novi jelovnik naša je zamisao i neka je vrsta steak house jelovnika u skraćenoj varijanti ali da gostima možemo ponuditi nešto za svaki uzrast, ukus i svako doba. Po vertikali, horizontali, cenovno, od ECO moda do onog ozbiljne potrošnje.

erdevik sef vlada protic 47
U porodici intelektualaca samo sam se ja bacio na zanat jer jednostavno volim da kuvam, šef Vladimir Protić

Pošto nas očekuje degustacija nove berbe kupaže Trianon i širaza Stifler’s Mom, uz čašu dobrodošlice grašca Jeronimo 2021 u tanjiru je već pregršt startera. Mus od grčkog jogurta, od čvaraka, pačetina dimljena na višnjinom drvetu, tartar od šargarepe sa hrskavim kolutićima luka, karpačo od cvekle kuvan pet sati u crvenom vinu a na grilovanoj tikvici sa musom od kozjeg sira.

Tu su i izuzetni domaći  hlebovi i druga testa koja pomažu da se još više uživa u vinu uz svaki naredni gutljaj.

erdevik restoran 54

Sastoji se od startera, supe, popularnog Meze odeljka u kome su domaće mesne poslastice, Erdevik klasika, glavnih jela, salata, priloga, vrlo razvijenih i popularnih soseva, dezerta. Riblji kolačići započinju priču startera a nastavljaju je taljata od junećeg jezika suvidiranog šest sati sa fritiranom pečurkom, Morski Bisque V u kome se hobotnica i škampi ogrću šafranom, guščija džigerica ili Consome knedle od pileće sa spanaćem.

Još pet-šest maštovitih zagrevanja su tu za „ono glavno“ gde je hit preukusna Direktorska pljeskavica, pa čuveni specijalitet Ossobucco, Rib Eye odležao 40 dana, Kotleti n’ Rebra od jagnjetine, sremačka dugo kuvana i zapečena teletina ili nadaleko čuvena pečurka šimsko pile u verziji burgera. Miks salata sa pinjolama i parmezanom može biti „salata za čitav sto“ a Mac & Cheese sa raklet sirom fin prilog uz selekciju hleba i mekika. Konačno dezert...

restoran erdevik hrana02

- Imamo tri dezerta Maverik kolač, Čokoladnu dekadenciju, Key Lime Pie i selekciju voća ali imamo i one stare koji će uvek biti u ponudi. Šta bih istakao od novih jela? Ja sve volim da spremam. U ovom poslu postoje popularne i nepopularne stvari, ljuštenje krompira je nepopularno ali kad ga neko lepo servira, krompir je i te kako popularan. Ima jako lepih jela, svinjetina, teletina, junetina, direktorska pljeskavica u varijanti sa sirom ili bez sira, sa karamelizovanim lukom, ajvarom, s krompirićima. Ljuta varijanta naravno, a  pravimo domaće pržene kolutiće luka dok je salata Bela rotkva bukvalno recept moje mame.

Domaće taljatele sa šparglama, tartufima i sočnim kiselim perlama od aćeta koje imitiraju crni kavijar, rađene su na pročišćenom puteru uz malo belog vina i belog luka.

Erdevik 134

Naizgled jednostavan ovaj ofisticirani zalogaj je za svaku preporuku baš kao i druga jela koja smo probali uz novi Trianon i Stifler’s Mom.

I baš kad smo poželeli da krenemo u tanjirima se pojavio reš pečeni pačiji batak koji se momentalno istopio na nepcu.

Možda bi ovaj prekomerni zalogaj i odbili da nismo imali jedinstvenu priliku da okusimo Proburaz, vino nastalo iz saradnje sa vinarijom Deurić koja je dala probus a Erdevik širaz. Neverovatno izražajno vino flaširano je pre godinu dana posle tri provedene u bariku. Teško ga je opisati zbog brojnih karakteristika koje iskazuje gde je ekstrakt toliko intenzivan da imate utisak da pijete veoma puno vino, a zapravo je recimo srednje plus punoće. Vino koje će na tržište početkom jeseni u globalu podseća na veoma ozbiljan i odležali sortni kaberne. A kad bi vam sad rekli da će ovamo stići procenitelji Michelin gastro vodiča, da li bi bilo panike, pitamo šefa?

erdevik restoran 71

- Kod nas nema stajanja. Ni treme, samo pozitivan naboj i bio bi to najlepši osećaj u mojoj kuvarskoj karijeri. Kao strastveni pecaroš uporedio bih to sa jutarnjim buđenjem kad se kreće na pecanje – ispraća nas šef Vlada sa samouverenim osmehom koji je veća preporuka gostu od bilo kog gastro vodiča.   |

Foto: Boban Vidović

nazad na vrh