Vina Bikicki u svetom dimu

Vina Bikicki u svetom dimu

Raskoš uparivanja mesa i Bikicki prirodnih vina doživeli smo u punom sjaju Texas style barbeque butik restorana Holy Smokes (u bukvalnom prevodu „sveti dimovi“) u centru Beograda.

Jedno od brojnih druženja hedonista-istomišljenika u poslednjih pet godina, koliko traje saradnja brendova Holy Smokes i vinara Đorđa Bikickog, održano je na dnu Cetinjske ulice gde se nalazi HS (Holy Smokes) objekat za desetak gostiju u zatvorenom i petnaest u maloj bašti kad vreme to dozvoljava. Drugi, na Novom Beogradu, zapravo je letnja varijanta, prijatna bašta, ali i mesto gde se mogu podići porudžbine.

Bikicki Holy Smokes (27)
Saradnja koja traje već pet godina, Đorđe Bikicki i Uroš Ivanović

- Razlog okupljanje je što po dogovoru sa Đorđem menjamo dosadašnju postavku njegovih vina – objašnjava Uroš Ivanović predstavnik HS. - Držali smo Nadiu, Traminac i Crnu tamjaniku tri godine. Nedavno smo prošli naše programe i odlučili da postavimo nove etikete, oranž SO, pino griđo Cu i merlo Lili 2020.

- Da li vino ide uz teksaški rroštilj? – začudilo je pitanje Đorđa Bikickog. – Pa, od 18 zemalja u koje izvozimo, u Teksasu se godišnje potroši onoliko Bikicki vina koliko prodamo u čitavoj Srbiji!

Veče je ipak otvorio novi Moma 2021, traminac uzbudljiv koliko traminac može biti, ukrašen keramičkom bocom i bogat svežinom. Ubrzo stiže i hrana

Bikicki Holy Smokes (37)
Meso, meso & meso, a o vinu da i ne govorimo

Moma 2021 se sjajno pokazao uz burger.

- To zapravo nisu burgeri samo liče na njih – tvrdi Uroš.

Reč je zapravo o briošu koji je punjen ozbiljnim komadinama nemlevenog mesa uz dodatak originalnih BBQ sosova koje sami prave, onaj od suvih šljiva, standardni kao pikantni i slatka varijanta, džem od luka,  obogaćeni majonez.

  Burger sa junetinom zove se Black Jack, sa drpanim prasetom Cubano je najpopularniji i najviše liči na ono što ljudi zamišljaju kao burger, dok je Smokey Chick pileći burger sa čedar i plavim sirom, medom, rukolom…

Bikicki Holy Smokes (1)
Zabavno veće otvorio je traminac Moma 2021

Nešto što verovatno ne postoji nigde na svetu zove se Macola, sendvič zapečen u mešavini moče i redukcije soja sosa, a unutra čuveni juneći brisket, slaninica, kiseli krastavci i obogaćeni majonez. A kad Macolu rastvorite, topljeni čedar izvede pravu rastegljujuću vizuelnu čaroliju da izmami osmeh svakom hedonisti.

„Glavno jelo“ stiže na daskama kao četiri vrste mesa. Juneće Brisket grudi, pa Burnt Ends ili reš kockice junetine zapečene u Jack Daniel's BBQ sosu, potom od plećke ili vrata svinje čuveno Drpano prase, toliko mekano da ne može da se seče i mora se drpati drpalicama u froncle. Mesnu rapsodiju zaokružuju svinjska Tebra-rebra i pileći batak-karabataci Baataaak.

Bogatstvo ukusa pretvara se u vatromet aroma uz Bikicki vina, iako bi čoveku kao pravi par uz roštilj prvo na pamet palo pivo. No, kad probate Momu uz juneći Black Jack ili još bolje pileći burger koji ima nešto više masti, sve postaje jasno. Sortni mirisi izvijaju se iznad reš brioša i dodataka. Sovinjon blan SO 2020 iskazuje čudesan potencijal ovog jedinstvenog oranž vina prožimajući se sa drpanim prasetom u Cubano zalogajima ali i svim ostalim varijantama.

Bikicki Holy Smokes (13)
Meka za ljubitelje roštilja, butik restoran Holy Smokes

Posebno dobar meč ima Cu 2020 sa BBQ sosovima gde se čak i njegova tamno bakarna, gotovo cigla boja, upari sa bojom sosa, a arome lako podnose papriku, paradajz, sve javne i tajne sastojke koje originalni sosovi sadrže. Napravljeno je bilo malo ovog vina iz nešto kasnije berbe ali očito da je postignut poseban aromatski i strukturni efekat koji će doneti fantastične rezultate iz berbe 2021 kad se pojavi.

Merlo Lili 2020 posebnom slašću višanja, trešanja, šumskih jagoda i šljiva ispunjava pore raskošno meke teksture slojevito zapečenih šnitova brisketa. Kako se postiže taj izraz inače debelog crvenog mesa.

- Samo laganim pečenjem na otprilike 120 stepeni Celzijusa – uverava nas Uroš. – Meso opremimo gomilom senzora i pečenje se završi kada sredina dostigne željenu temperaturu.

Bikicki Holy Smokes (15)
Teksas u Beogradu, Ivan Urošević

Dok pijemo Lili 2020 saznajemo da će ova etiketa uz SO 2020 najverovatnije na Decanterovo ocenjivanje u London, da se sprema nova definicija crne tamjanike u smislu pitkosti i providne boce, da je u kreativnom procesu Sfera Orange. Kao i da su 2022. godine rađene dve verzije pino griđa Cu od kojih je jedna macerirala tri nedelje sve do kraja fermentacije, ali da će odležavati u boci barem još dve godine.

Umesto deserta premijerno novi pet nat Nikka 2021 od pino noara, izrazito drugačije boje gde je prethodnu rozikastu zamenila duboka izrazita malina. Pa čak i na ukusu uz lepu završnicu.

Ukupna ocena za ovo druženje, za vino i hranu, njihov ples, jednoglasna je i nalazi se u nazivu lokala Holy Smokes ako ga ne prevodimo bukvalno već onim što predstavlja kao uzrečica, a to je – fantastično!

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi