Fine dining uz vina Vukoje

Fine dining uz vina Vukoje

Jedna od najcenjenijih vinarija u regionu, Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja, priredila je uzbudljivo uparivanje svojih vrhunskih vina s nesvakidašnjim jelima spremljenim specijalno za ovu priliku u beogradskom restoranu „Avala“.

Vinarija Vukoje Avala04
Pravi domaćini, Radovan Vukoje i Igor Belošević

Među gostima uglavnom sve poslovni partneri i prijatelji vlasnika vinarije Radovana Vukoja, među kojima i pojedine javne ličnosti. Atmosfera nekako intimno topla, gotovo kao porodično okupljanje. U dnu sale kvintet muzičara diskretno svira repertoar klasične muzike i šlagera iz nekih prošlih vremena. Na stolovima kristalno čiste vinske čaše, svečnjaci i uredno odštampan meni sastavljen po svim fine dining zahtevima. Ovo je definitivno iznenađenje za nekoga ko je ovde nekada (istina davno) jeo škembiće i kvalitetan roštilj. „Avala“ je očigledno s novim vlasnikom, inače profesionalnim kuvarem Igorom Beloševićem, zauzela neki drugi kurs. Mada u redovnom meniju, vidim, i dalje stoje i glava u škembetu i roštilj i mućkalica i...

Vinarija Vukoje Avala05

Ali, ovo je posebno veče koje je zahtevalo posebnu kreativnost u kuhinji kako bi se osmislili efektni spojevi s nekim od najpoznatijih vina u regionu.

Počelo je s Tamajnikom 2018, koja u ovoj hercegovačkoj izvedbi nosi više mineralnosti nego cvetnih aroma, a sve je maksimalno prijatno utopljeno u sočne kiseline i ukuse zelenih jabuka. Zalogaj pažljivo dizajniranog sira i kajmaka s komadićima bele slanine poslužen kao „pozdrav iz kuhinje“ najavio je uzbudljiv gastronomski vatromet koji će uslediti.

Vinarija Vukoje Avala08

Žilavka je u Hercegovini najznačajnija bela sorta, a PodrumVukoje taj koji je poslednjih decenija uzneo vino od nje do novih visina. Za ovu priliku poslužena je Žilavka 2018 iz osnovne linije uz gotovo filigranski dizajniran tanjir na kojem su bili karpaćo od teletine, urolani listići tikvice, cvekla... Efektno i ukusno!

Vinarija Vukoje Avala02

Baršunasti velute od kestena i guščije džigerice ispratio je poslednje belo vino večeri, raskošni Burgundac beli 2016. Ovo je sigurno jedno od zanimljivijih vina u Vukojevom podrumu, blanc de noirs, belo vino dobijeno od crne sorte pino noar. Punoća i svežina u idelanom balansu!

Vinarija Vukoje Avala07

Istovremeno, klasično rađeni pino noar pod etiketom Burgundac crni 2012, koji je ispratio krak hobotnice s rižotom i pireom, jedno je od zanimljivijih herecegovačkih vina uopšte. Netipična sorta za to podneblje dala je na hercegovačkom kamenu i u Vukojevoj izvedbi izuzetno gastronomsko vino, svojevrsnog nežnog diva koji elegantno prati sve vrste jakih jela, od plesnivih sireva i bogatih pasta, do jagnjetine i divljači.

Vinarija Vukoje Avala10

Vukoje 30 Syrah izrazito je začinsko vino iz kojeg dodatno isijava mineralnost pokupljena u vinogradu koji se nalazi u kamenom koritu danas isušene reke. U restoranu „Avala“ su ga poslužili uz sočni komad pačijih grudi koje su na tanjiru pratili listovi mladog španaća, špargla, ljutkasti sambal sos... Praznik za sva čula!

Vinarija Vukoje Avala09

Za kraj je ostavljeno, naravno, vino Vranac reserva 2012, jedno od onih koje ispisuje vinsku istoriju ovog regiona, a u kom su se izdašnost moćne sorte, vreli dodir podneblja i umešnost vinara stopili u nesumnjivo vinsko remek-delo. Da bi ispratili tu simfoniju aroma i ukusa u čaši, u kuhinji su spremili specijalni komad mesa, juneći obraz koji se 72 sata dinstao, da bi zatim bio poslužen uz pire od krompira i paštrnaka s renom i šaragrepom.

Vinarija Vukoje Avala11

Kao krešendo celovečernje gastronomske avanture poslužen je za dezert lemon tart uz prvi hercegovački džin nastao u novopokrenutoj modernoj destileriji u okviru vinarije Vukoje.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh