Vino i feta, čudan par

Vino i feta, čudan par

Feta sir, meki, beli, masni, spada u najstarije sireve na svetu, a s obzirom na to da potiče iz mediteranskog okruženja odakle potiču i neke od najstarijih sorti od kojih se pravilo vino, nekako je za pretpostaviti da je baš taj sir bio jedan od prvobitnih zalogaja koji su pratili vino.

Ali, kakvo je to vino bilo?

Kada danas zamislite tanjir sira u toku degustacije vina, zamišljate li fetu iz prodavnice? Teško! Masni i odležali žuti sirevi, sirevi s plemenitim plesnima, slasni ementaler, ovčiji i kozji, pa i mladi ili stari, posniji i masniji beli sirevi, sve je nekako popularnije od pomenute fete iz srpskog supermarketa. Možda zato što uz so i masnoću sadrži dosta kiseline koja ume da se usprotivi kiselinama prisutnim u vinu?

feta ethniko proion ggg

Ali, da krenemo prvo od toga šta je zapravo feta?

Ta grčka reč znači „kriška“ ili nešto iseckano. Tako gledano, feta može biti bilo koji sir iseckan na kriške ili kocke. On je i relativno zdrav, jer uz dosta kalcijuma sadrži manje masti od bilo kog čedra ili parmezana, a ima i ulogu pojačivača ukusa drugih namirnica. Ipak, nezaustavljiva ekonomsko-tržišna potreba da sve dobije neki prisvojni predznak i registraciju porekla, ograničila je feta pojam u Evropi na sir proizveden u Grčkoj na bazi ovčijeg mleka kome može biti dodato do 30 % kozijeg. Ako to uzmemo za polaznu osnovu, vrhunska feta je kremast i slasan sir, pri čemu povremeno nudi obilje začina i bilja korišćenih tokom proizvodnje. Sastavni je deo većine zapečenih grčkih tradicionalnih specijaliteta, salata, pita, jela od morskih plodova, slaže se odlično s voćem i povrćem, a ide savršeno i bez ičega, pogotovo uz masline ili maslinovo ulje.

- Feta ima snažan karakter, bogat je, začinjen i može biti visoke kiselosti – objašnjava grčki enolog Pano Karatasosa u knjizi „Moderna grčka kuhinja“. – Takav sir zahteva vino sličnog karaktera, odnosno s visokim kiselinama i čvrstom strukturom.

1

Karatasos zato preporučuje lokalno grčko vino asirtiko, ili sovinjon blan, posebno onaj s istočne obale Loare, dok kao savršenu kombinaciju nudi salatu od lubenice sa fetom uz roze vino iz Veneta. Pitu ili burek sa fetom odlično je ispratiti aromatičnim vinom, nekakvim alzaškim rizlingom, kaže on.

E sad, koliko toga može da se kao iskustvo prenese na ovdašnju fetu koja je ipak sačinjena od kravljeg mleka?

Sve su domaće fete prilično slične po količini soli, masnoći, teksturi, pa i povišenim kiselinama koje najčešće izbijaju u prvi plan, pri čemu ih masnoća ne ispraća u dovoljnoj meri da bi se ovi sirevi lepo uskladili sa belim aromatičnim vinima poput zrelog rizlinga. Čini se da od belih vina ovu domaću fetu najbolje može da isprati svež italijanski rizling, tamjanika visokih kiselina ili mlad muskat otonel, baš kao i rozei koji peckaju na jeziku i nude arome šipka ili nara.

Feta and Wine Pairing

Sa druge strane, prokupac bi mogao biti lokalno autohtono rešenje ili čak domaćinska ružica, kakva je nekada rađena, pa i ona koju je obnovilo Udruženje vinara Šumadije. Jako telo Šumadijske Ružice i sličnih vina, njene hrskave kiseline i aromatska slast dozvoliće srpskoj feti da isturi puterastu teskturu u prvi plan i zaigra se sa završnicom ovog vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi