Kulinarsko remek-delo uz makedonsku temjaniku

Kulinarsko remek-delo uz makedonsku temjaniku

Vino:Temjanika 2016, Kamnik
Hrana:Suvidovana sipa na kramblu od crvenog luka

Specijaliteti restorana Enso i jedna izuzetna bela makedonska etiketa bili su odlična podloga da  se vinemo u nebo pozorišne umetnosti s glumiciom Ivanom Nikolić.

Kamnik Enso 16

Ivana, rođena i odrasla u Šapcu, danas glumi u čak sedam predstava u Beogradskom dramskom pozorištu: „Moje dete“, „Crna kutija“, „Trpele“, „Sviraj to ponovo Sem“, „Tri klase i gospođa Nušić“, „Palilulski roman“ i „Terorizam“. Za one koji ne posećuju teatar preterano podsećanje da su Ivanu konačno upoznali u drugoj sezoni serije „Ubice mog oca“. Pojavljivala se ona i u prvim epizodama, ali onako, telefonski...

- Sve su mi uloge u pozorištu drage, ali ove tri prve pobrojane su najdraže – izgovara u dahu dok nam kelner sipa u čaše Temjaniku 2016 Kamnik, još jedno vinsko čudo nadaleko poznate makedonske vinarije.

Kamnik Enso 6

Naša fotografkinja, još jedna Ivana, Čutura, dolazi iz pravca kuhinje vidno opčinjena onim što je videla. Kaže da se u malenim crnim činijama priprema kulinarsko remek-delo. Kucamo se i nazdravljamo gastronomskim čudesima koja pristižu na sto. A onda uzvik oduševljenja. Naša gošća prekriva potpuno lice šakama, pa iz tog snopa dugih prepletenih prstiju istiskuje vrisak!

- Izvinite, ja ovako reagujem kad mi se nešto mnogo dopada, a ova hrana deluje fantastično – kaže – Smejao mi se uvek bivši svekar kad sednem za ručak i krenem da vrištim, kaže: „Njoj je sevap izneti dobru hranu“. Eto, poznata sam u svojoj ekipi što jedem mnogo, mogu vola da pojedem!

Kamnik Enso 19

Došao je red i na nas da vrištimo! Ukus Temjanike je neverovatan. Bogatstvo tela, aroma, puterastost, beskrajna elegancija. Čist vinski barok! Meni se čini da osećam tostirane jabuke, medenu slast iz vrhunskog barika koja se gustim tragovima sliva niz zidove čaša.

- Ne, nema voća, meni miriše na divlje lekovite trave, na cveće... Meni na zovu, baš jako na zovu – čujem neki glas.

- Osetite – ponavlja Ivana, – bagremasto cveće, herbalno...

Ivana se u Beograd doselila sa devetnaest godina radi glume i studija na FDU. U Šapcu joj je ostalo srce, tačnije njeni voljeni engleski punokrvni konji sa kojima je rasla i odrasla, kao i želja da se bavi medicinom jer su i otac i majka iz te struke.

- Imam kolege i prijatelje koji se amaterski leče kod mene. Prosto rečeno, nakon odlaska kod lekara svrate da im odobrim da je u redu da piju to što su dobili na recept (smeh). Cirkus!

Kamnik Enso 17

Za trenutak zaćutimo jer je pred nama dugo iščekivani specijalitet Suvidovana sipa na kramblu od crvenog luka i sa malo bademovog brašna, kakaa, uz gel od limuna. Sipa je sitno seckana, blago sotirana na maslinovom ulju, a ono zeleno je spanać vodica dok matičnjak na vrhu celom jelu daje poentu i taj malo kiselkasti kick. Tu je i morski sunđer uz malo majoneza od lešnika i sipinog mastila, pogodno za dame, ne goji, objašnjava nam ljubazno osoblje restorana uvek spremno da otkrije i artističke delove menija. Pravi delikatesni i mnogoslojni užitak za pažljive i osećajne hedoniste. Baš kao što i jahanje budi neka potpuno druga čula, a Ivana je zarad glume ostavila tu svoju najveću ljubav jer je na konju od svoje treće godine, skakala je prepone, bila pravi takmičar sve dok nije ostala u drugom stanju...

-  Jeste, došla sam u Beograd iz Šapca, ali jedan moj drug, Beograđanin, kaže da malo zavidi nama što dođemo odnekud u prestonicu, jer je to kao da si počeo drugi život. I zaista je tako, potpuno nova dimenzija. Ali konje nikada nisam ostavila. Ja sam iz konjarske porodice, deda je prvi kupio konja, a otkad znam za sebe, znam za beogradski Hipodrom na kome naši konji trče već šest-sedam decenija. Kada sam prešla u Beograd krenula sam da jašem za konjički klub „Aleksa Dundić“ i to je sad moja baza. Sin mi ima tri ipo godine, već sedi na konju. Konji imaju potpuno drugi jezik u odnosu na pse, suptilniji su. Da li je mrdnuo uhom, gde je pogledao, da li mu vidiš beonjaču... Tihi su a imaju jednu od najčistijih energija.

Kamnik Enso 22

Dok poslednji tragovi hrane nestaju iz činija, Ivana priznaje da osim druženja sa detetom, za koga ima dosta vremena jer su predstave uglavnom uveče, a zatim i jahanja i bavljenja sportom, zaista voli hranu i vino.

­- Nedavno su mi otkrili Dijalog od Pantića, svidelo mi se... Ne pravim razliku po boji vina, ne volim slatka, ni kada su previše kisela, to mi smeta. Priznajem, volim fina vina. Moj zet je direktor jednog vinograda na severu Italije koji se bavi proizvodnjom organskih vina i to belo, koje sam tamo pila i probala, pravo je ludilo. Biodinamičko, jako dobro, a rade malu proizvodnju, samo za prijatelje.

A hrana?

- Volim i uživam da kuvam i da jedem sve. Uglavnom sam mesožder. Ne postoji ništa što izbegavam, a za ljubav jedne prijateljice otkrila sam i počela da pravim neka testa koja ona sme da jede pa je postala čuvena moja pica od ražanog i heljdinog brašna sa raznim semenkama i začinima. Onako tanka, hrskava.

Kamnik Enso 7

Kao da nam čita misli, stiže odgovor na nepostavljeno pitanje kako održava perfektnu liniju!

- Manijak sam za sport, razne borilačke veštine, ples, plivanje, aikido. Stigla sam samo do petog nivoa jer nisam mogla da radim dovoljno štap, mač i nož zbog obaveza na fakultetu.

Izgleda da niko nije savršen. Sada je i nama koji baš i nismo u punoj formi lakše. Nazdravljamo za kraj svim onim lepim stvarima koje čine Ivanin život, od hrane i vina do sporta i rekreacije.

Zavesa može da se spusti...

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi