Istarski gastronomski udar

Istarski gastronomski udar

Manifestacija „Istra u Beogradu”, koja se već nekoliko godina organizuje u zemunskom restoranu „Šaran”, bila je i ove godine izuzetno dobro posećena, a vrhunske istarske specijalitete i vina probalo se na kartu više. Otkud takvo interesovanje, postalo je jasnije kad smo popričali sa domaćicom ove gastronomske fešte sa severa Jadrana Mirom Zrnić, vlasnicom „Starog podruma” iz Momjana.

Istra u Šaranu, tako bi se mogla nazvati gastronomska poseta vrhunskih specijaliteta Istre u Zemunu. Bila je to prilika da se počastimo mirisnom malvazijom čuvenih istarskih vinarija Degrassi, Kozlović, Kabola, ali i saznamo kako se radi na polju dobre prezentacije. Dvojezična knjižica „Gourmet vodič sjeverozapadne Istre” otkriva puteve: maslinovog ulja, istarskog terana, malvazije, momjanskog muškata, istarskog goveda boškarina, divljih šparoga, bijelog tartufa, mirisa mora, agroturizma i domaće kuhinje. Lepo opremljen, sa dosta recepata, nudi i kompletan pregled svih istarskih hotela, restorana, vinoteka, smeštaja i naravno - vinarija. Pa ako ikada krenete na Vinistru, ili u obilazak lokalnih ali svetski poznatih podruma, nećete imati problema sa snalaženjem. Ima li takvih vodiča u Srbiji?

teta-radaMira Zrnić, vlasnica objekta „Stari podrum” iz Momjana i domaćica ove fešte u Beogradu, kuvala je gotovo danonoćno fritaje, šparoge, tartufe, rižota, gljive, meso od boškarina (istarsko autohtono goveče), rumbača, kernju, ali i štrudle od cuke. Bilo je i ostriga na ledu na komad, a sve to uz jedno neobično ugostiteljsko predstavljanje. Ili baš naprotiv!

„Stari podrum” je mala konoba. Zimi, kad ne radi velika bašta staje 30 gostiju unutra, ali bude ih tri puta toliko dnevno. Gospođa Mira jeste gazdarica, ali i kuvarica. Rođena i došla iz Slovenije da živi u Hrvatskoj. Bavi se kuvanjem od svoje osamnaeste, punih 45 godina. Završila kuvarsku školu u Jugoslaviji, u „lijepa naša vremena”. Jelovnik bazira na originalnim receptima, pola slovenskim, pola hrvatskim, za svakoga po nešto.

amfora- Najjača sam za tartufe i mesa, domaće juhe... Sve su konobe kod nas jako dobre, svi se jako trude, nude domaće, familijarno. Kad dođete kod mene, ja ću doći do vašeg stola, pozdraviti vas i reći što sam danas kuhala. Vi ćete razmišljati, a ja ću vam lijepo reći: slušajte vi mene, ja ću vas voditi. Potom idem u kuhinju i potrudim se kao da kuham za sebe, a malo vam dajem usput da probate. I kad ste već na polovici vratim se do stola i pitam šta ćemo jesti? Da ne bi došao previše veliki račun, koliko još da napravim, malo, puno...?

Posle 45 godina rada gledam da bude onako kako bih ja volela da me se dočeka kad odem negde jesti. A šta, školjke? Kod mene nema školjki, ni ribe, ali kod „Fabiane” u Buščini ima školjki. I svi smo povezani, prebacujemo goste jedni drugima. U „Starom podrumu” najviše trošimo vina od susjeda Kozlovića ili Kabole.

gourmet-vodic-istreDomaćinski?

Ovakav pristup gostu je po nama provereni recept kako se gostionica puni do vrha. Zašto ne prepisati od uspešnih? Manifestacija „Istra u Beogradu” fokus pomera sa obale ka unutrašnjosti poluostrva i lepotama kontinentalnog dela i kuhinje. Takođe, u Privrednoj komori grada Beograda najavljena je izgradnja Istarske kuće. Projekat saradnje i uzajamne posete ugostitelja Srbije i Istre iznedrio je plan o zajedničkom izlasku na tržište Rusije i druga bliska tržišta. Pozvani su prisutni kad odu u Istru, da posete Buščinu, Nona, Stari podrum... Neko je postavio pitanje o reciprocitetu. Hoće li se srpska jela degustirati u Istri i diljem Hrvatske. Hoće, uskoro, svi napori su upereni u tom pravcu, tvrde ovi ljudi, zagovornici da stomak i uživanje u domaćim specijalitetima spaja, najpre privrednike, a potom i turiste. Navijamo za to i nazdravljamo specifičnom malvazijom Amfora vinarije Kabola. Pogađate, ovo tamno žuto, gotovo narandžasto i veoma suvo vino, odležalo je neko vreme u amforama. Novo vino u drevnom pakovanju. Kad je dobro, lako ćemo se navići...

nazad na vrh

Srodni tekstovi