Koje vino uz uskršnju trpezu?

Koje vino uz uskršnju trpezu?

Da bi smo dobili odgovor na škakljivo pitanje koje vino na uskršnjoj trpezi sljubiti sa tradicionalno reš hrskavom prasećom kožuricom, rebarcima, plećkom i ostalim delovima omiljene srpske domaće životinje, svratili smo u „vinsko vrelo“ – kako je legendarnu beogradsku kafanu „Tri šešira“ na sred čuvene Skadarlije nazivao najpoznatiji stanovnik ove dragocene kaldrme Đura Jakšić

Saša Pejić je menadžer, ili kako starije kolege vole da uzviknu „upravnik“ tog restorana. To je, priznaje on, sudar stare i nove škole koje se uzajamno poštuju i sjajno funkcionišu, jer dvojica „upravnika“ su tu od svoje srednje škole i čitav su život posvetili Skadarliji i restoranu „Tri šešira“, dok je Saša svega godinu ipo dana ovde u funkciji menadžera.

Pejić je i somelijer, što ga čini apsolutno pravom osobom da nam ponudi savet za idealno vino uz uskršnju trpezu. Kaže da je trend da se gostima, kako stranim tako i domaćim, preporučuju srpska vina zaživeo u Beogradu tek od nedavno, u poslednjih sedam-osam godina.

srpska vina u Tri sesiraU skladu s trendom, srpska vina za prazničnu uskršnju trpezu

U „Tri šešira“ najviše se troše vina iz Rubina, za koja Pejić tvrdi da imaju odličan odnos cene i kvaliteta, a potom sledi čuvena „trojka“ – Aleksandrović, Kovačević, Radovanović. Traže se sve više i vina novijih srpskih vinarija, prvenstveno Zvonko Bogdan, Erdevik, Matalj, Temet, Janko, Do kraja sveta...

Kad je reč o uparivanju vina i pečenja, koje je tradicionalno glavno jelo na trpezi, treba voditi računa da struktura mesa nije kod svakog pečenja ista. Prasetina u domaćoj varijanti trpi samo so i sama otpušta arome. Naše bake za Uskrs sigurno nisu pečenje zalivale mlekom ili pivom, koje dodatno menja aromatiku. Jagnjetina nudi mogućnosti dodavanja ruzmarina i drugih aromatičnih travki. Drugačija je tekstura, meso je daleko aromatičnije. Pogotovo ako nije sasvim mlada, jagnjetina ide više ka uparivanju sa crvenim, ozbiljnijim vinima, dok je prase širom otvoreno za većinu belih i roze varijanti. Ali se ni sa lakim crvenim vinom neće posvađati...

Sasa Pejic 1Saša Pejić, menadžer i somelijer legendarne beogradske kafane „Tri šešira”

- Presetina daje velike mogućnosti za čitav spektar kako sorti, tako i etiketa. Tu treba prvenstveno razdvojiti hladnu varijantu mesa i toplu, u zavisnosti kako se poslužuje. Uz hladnu prasetinu bih preporučio laganija vina, uz toplu neku crvenu varijantu, kremastiju, puniju, ali voćnu svakako. A pošto ovu priču vezujemo uz praznik, ovde u restoranu krenuli bi od penušavog vina koje odlično prati praseće pečenje. Za hladnu varijantu mesa odabrao bih za početak penušavac Vronsky iz Rubina, rađen tradicionalnom metodom. Odležavao je četiri godine, kremast je, ali ima i svežinu koja divno prožima praseću masnoću. Potom bih pomenuo pinotne bele sorte u koje spada i šardone, pa malo nadimljeni sovinjon kao dobar izbor. Ne mogu da preskočim ni Rubinov Rose koji će svakako biti sastavni deo velikog broja uskršnjih trpeza u Srbiji, kako restoranskih tako i domaćinskih. To je roze koji bez problema parira daleko skupljim etiketama. A kad se prasetina iskombinuje i sa crvenijim mesom, lagana crvena varijanta vina tipa prokupac odlično ide jer nema jaku taninsku strukturu, ni punoću koja bi prerasla prasetinu. Jedino bih predložio da vino bude stepen dva hladnije nego što je preporuka proizvođača. Sve ovo izrečeno potcrtao bih etiketama Pinot Grigio Zvonko Bogdan, Omnibus Lector Erdevik, Rose Rubin, Rubin Prokupac, gde mi je fascinantno dobar odnos cene i kvaliteta, kao i Pinot Noir od istog proizvođača koji podjednako dobro sljubljuje i prase i jagnje. A kao univerzalni napitak uz prasetinu tu je i Merlot iz vinarije Do kraja sveta. Bio je u hrastu ali je zadržao svu neophodnu voćnu aromatiku i idealan je za toplu varijantu mesa – kaže Pejić, dodajući da on više voli dobro posoljenu prasetinu, koja traži vina povišenih kiselina, kakav je, recimo Italijanski rizling Quet vinarije Fruškogorski vinogradi.

Naravno, kao i kod svakog slaganje hrane i vina, suština je da iskustvena pravila valja poštovati ali ukoliko se za prazničnmom trpezom zatekne neki dobar kaberne ili pino noar, ne očajavajte. Kvalitetno vino sigurno ne kvari hranu. Uz dobro društvo otvorite bocu i neka uživanje započne.

Prepoznatljivi

- Nismo ni svesni koliko su srspka vina i hrana poznati i prepoznati u regionu, pa i šire. Dolaze ljudi s papirićima i slikama uz komentar: „Poslao mi drugar preporuku šta da pijem i šta da jedem“. Pojedinci imaju plan šta bi želeli, drugima mi damo predlog, ali se sve bazira na srpskoj hrani i vinu – kaže Pejić.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi