Gourmet kao smrtni greh?

Gourmet kao smrtni greh?

S obzirom na to da se pojam GOURMET sve češće pojavljuje u svakodnevnom vine&dine&fine rečniku, možda nije loše da objasnimo o čemu se tu radi (sigurni smo da svako od vas poseduje apsolutno znanje o ovom pojmu bar dok se ne zapita: ima li „gourmet” dodirnih tačaka sa gurmanlucima ili gurmanima uopšte?)

gourmet 002

Reč gourmet stiže, gle čuda(!) sa francuskog govornog pladnja gde je svojevremeno označavala prodavca vina ili vino-probca u vinskim export-import preduzećima. Mada, istina, na starofrancuskom se to zvalo groumet, a "gourmet" je na Ostrvu (Engleska) označavao priznatog vinskog experta. Onaj koji je u Francuskoj imao osetljivo i izvežbano nepce za "hranu koja nije bila osnovna, t.j. sve što nije služilo da se trbušina napuni do vrha već nešto iznad toga, gotovo uzvišeno..." - bio je poznat kao "Friand". Jedan od prvih pisanih zapisa o gourmetu definitivno se nalazi u prvom poznatom gastronomskom vodiču  "Almanach des Gourmands" kojim je Monsieur Grimod de la Reynière usmeravao gurmane po Parizu početkom XIX veka. Obzirom na stanje svesti Parižana toga doba, nije čudo da se u jezuitskom rečniku (Jesuits' Dictionnaire de Trévoux) "gourmandise" poistovećuje sa jednim od 7 smrtnih greha!

Roasted mushrooms2

U Engleskoj se imenica gourmet koristi za sofisticiranog poznavaoca oblasti jela i pića, nekoga ko hranu uzima u razmatranje sa daleko više pažnje od ostalih uz devizu: živim da bih jeo, a ne jedem da bih živeo! Za razliku od gurmana koji pored kvaliteta od hrane očekuju i KVANTITET, gourmet (ponegde poznat i kao foodie, mada... ima tu razlike) je osoba koja od izloženog na stolu očekuje prvenstveno „finoću”. Ukoliko niste znali, gourmet je najveći neprijatelj gospodina Ronalda McDonalda i začetnik je pokreta „slow food”.

1295147 0151013 fi gourmet1

PRIMERI:

Gourmet coffee je ista kao obična kafa samo malo bolja.
Na zapadu se ide u gourmet bakalnicu da se nabave egzotični sastojci neophodni za recept kojim ćete je-ga oboriti s nogu...

Danas, reč gourmet može označavati osobu sa rafiniranim ukusom za hranu ili onoga ko je obrazovan u oblasti umetnosti pripremanja i konzumiranja hrane (kao umetnosti). Epikurejac je pojam relativno sličan, ali može nositi u sebi i pojedine negativne konotacije.

2015gourmet3002

Gourmet može da označava restoran, kuhinju, jelo ili sastojak jela vrhunske klase. Sofisticirani prehrambeni proizvod ili umetnički priređenu i izloženu hranu (ili piće).

Konačno, gourmet je kulturni ideal koji upućuje na kulinarski artizam vrhunskih sastojaka jela i pića i ljude upućene u tajne jednostavnog uživanja u njemu, spremne da radi degustacije putuju u daleke i "obećavajuće" krajeve.

nazad na vrh

Srodni tekstovi