Divlje pečurke u ramu od žilavke

Divlje pečurke u ramu od žilavke

Vino: Hercegovačka Žilavka 2013, Podrum Vukoje   
Hrana:  Risotto od divljih pečuraka

O vinu: Dao sam nekolicini svojih kolega da probaju ovo vino, naravno ne znajući šta im je dato u čaši, takozvani „blind tasting”. Većina njih je kao iz topa odgovorila: „Dobar rizling”. Zaista, žilavka u mnogome podseća na daleko poznatiju i čuvenu sortu sa reke Rajne. Pune svetložute boje sa lepim zelenkastim odsjajem i srednjom pokretljivošću u čaši ovo vino osvaja na prvi nos svojim karakterističnim mirisima petroleja protkanim kompotom od dunja. Kada vino malo zavrtimo u čaši i pomognemo mu da se uz pomoć kiseonika otvori, dobijamo čiste note belog voća, vinogradarske breskve sa herbalnim tragovima koji se otvaraju onima koji se dovoljno duboko posvete ovom vinu i daju mu nekoliko prilika da pokaže sve svoje slojeve, a zaista ih ima mnogo. Ono što na ukusu poprilično iznenađuje je vrlo izražena mineralnost vina, prijatna kiselina i apsolutni balans svih faktora. Završnica je iznenađujuće duga, veoma neočekivana i ostavlja nam dunje i breskve na završnom ukusu. Trenutno je na svom vrhuncu i treba ga sada konzumirati, ali mu postojeća kiselina daje kičmu koja će ga na ovom vrhuncu ostaviti bar još dve godine. Sve u svemu, nije bez razloga Žilavka uvrštena na svetsku vinsku kartu u Bordou kao jedino vino iz BiH.

O hrani: Kuhinja restorana „The Square” koji se nalazi u sklopu hotela sa 5* (Square Nine) ima mnogo šta da ponudi, a kada je trebalo upariti nešto sa Žilavkom vinarije Vukoje, prva stvar koja mi je pala na pamet je fenomenalni Risotto od divljih pečuraka koji je definitivno među omiljenijim jelima našeg restorana. Priprema se lagano, jer svakom dobrom risottu je vreme saveznik i vreme mu je potrebno isto koliko i zavidna količina putera, belog vina i parmezana. Od pečuraka svašta dolazi u obzir te je često u pitanju miks šampinjona, bukovače i lisičarke, ali može doći do malih promena u zavisnosti od sezonaliteta određenih pečuraka. Belo vino mu daje aromatski kompleks, puter punoću, a parmezan gustinu te na kraju dobijamo savršeno obrađen pirinač koji ima divna organoleptička svojstva.

O vinu i hrani: Kremasti risotto prosto traži uz sebe vino sa dobrom kiselinom i mineralnošću, ali u isto vreme i vino koje ima telo i teksturu kako ne bi bilo nadvladano od strane hrane. Zemljane arome pečuraka se lepo slažu sa petrolejom u vinu i sa osvežavajućom herbalnošću koje vino ima. Ohladite bocu Žilavke Vukoje na 10 stepeni, poručite risotto, jedite ga zalogaj po zalogaj i svaki zalogaj upotpunite sa osvežavajućim gutljajem vina. Definitivno kvalitetan izbor za toplo predjelo i odličan početak, a onda uz pomoć visoko kvalifikovanog osoblja našeg restorana možete da nastavite sa traženjem savršenog para i uz mnoštvo drugih jela.

Vino i hranu uparivali Vuk Vuletić, ASI Sommelier i Branko Kisić, glavni kuvar restorana „The Square”;  Studentski trg 9, tel 011/3333-510

foto Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi