Salata makedonska, vino fruškogorsko

Salata makedonska, vino fruškogorsko

Sredinom juna bio sam na nezaboravnom sedmodnevnom proputovanju po Makedoniji. Na put sam krenuo s dugogodišnjim prijateljem Zlatkom, po profesiji montažer, snimatelj i veliki zaljubljenik u fotografiju. Ali, ono što nas obojicu povezuje je ljubav prema prirodi, pa smo odlučili da posetimo najveći tamošnji nacionalni park „Mavrovo”.

Zlatko

Put nas je naveo i na mesto Mavrovo, tridesetak kilometara od Gostivara, u severozapadnom delu Makedonije. Sa stotinak meštana, naselje je položeno visoko, na 1.240 metara nadmorske visine, na severoistočnim visovima planine Bistre, pa ga odlikuje oštra planinska klima. Severoistočno se protezala Mavrovska visoravan, koja je 1947. godine podizanjem brane pretvorena u Mavrovsko jezero, a koje nas je u stvari najviše interesovalo. Tačnije, hteli smo da posetimo crkvu Svetog Nikole, koja se nalazila pod vodom, a koju smo mogli da obiđemo jer se povuklo jezero. Inače, ovo se retko deševa, ali eto mi smo bili u pravom trenutku na pravom mestu.

Odlučili smo da prespavamo u Mavrovu, razapeli smo šatore u blizini crkve, Zlatko je otišao do sela da kupi namirnice za večeru, a ja sam zahvatio kofu hladne vode iz Mavrovskog jezera i ubacio unutra da se ohlade dve flaše vina koje sam poneo od kuće. Večeras ćemo uživati u dva bela fruškogorska vina – Livie Traminac 2012 iz podruma Erdevik iz Erdevika i Cuvee Piquant 2013, kupaža traminca (70%), muskat otonela (20%) i pino blana (10%) vinarije Kovačević iz Iriga.

Cuvee Piquant K

Zlatko se vratio sa  paprikom, paradajzom, mladim lukom i domaćim ovčijim sirom, tako da smo odlučili da spremimo tradicionalnu makedonsku salatu, koja će savršeno pratiti ova dva vina.

On je raspalio vatru, a ja sam našao neku metalnu ploču na kojoj smo pekli papriku. Kada je bila gotova, sitno smo iseckali paradajz, pečenu papriku i luk, sipali salatu u tanjire i dodali sitne komade ovčijeg sira. Otvorio sam obe boce vina i sipao nam vino u čaše. Zlatkov favorit je odmah bio Cuvee Piquant, svetlo žute boje sa zlatnim tonovima na obodu, bistar i čiste refleksije, mirisa breskve i kajsije sa voćno-začinskim ukusom. Nema šta, bio je to savršeni pratilac slatkih tonova pečene paprike i masnog ovčijieg sira. Dobro se pokazao i Traminac Livie, raskošnog mirisa, cvetnih i začinskih tonova, sa ukusima gorke narandže, kore mandarine i delišes jabuka. Njegov ukus se posebno dobro nadovezivao na slatkasti domaći paradajz.

Ubro, sunce je počelo da zalazi, a Zlatko se pobrinuo da ugođaj bude potpun. Izvadio je zvučnike iz ranca, povezao ih na svoj mobilni telefon i krenula je muzika s albuma „Sunset Mission“, njegovog omiljenog benda Bohren & der Club of Gore.

Crkva Svetog Nikole Mavrovo

Opijeni kvalitetnim vinom i očaravajućom muzikom, nismo ni primetili kada je mrak pao. A onda, na naše opšte zaprepašćnje, iz unutrašnjosti crkve pojavila su se svetla reflektora koja su se probijla kroz prozore i porušeni svod. Svetlo je treperelo na lišću drveća stvarajući prelepu igru senki. Izgledalo je kao da sve gori, dok su se svetla probijala u snopovima ka prekrasnom zvezdanom nebu. Bio je to trenutak za pamćenje koji se može doživeti samo jednom u životu.

Zlatko je brzo zgrabio fotoaparat i napravio fotografiju kojom je sačuvao ovaj trenutak od zaborava. Obojica smo bili oduševljeni, a ja sam bio siguran da je i ovo plemenito vino s Fruške gore dalo pun doprinos toj nezaboravnoj večeri.

Živeli!

MAKEDONSKA SALATA 

(za šest osoba)

Sastojci:
- 10 paprika pečenih i oljuštenih
-  2 paradajza
- manja glavica crnog luka
- veza svežeg peršuna
- 300 g ovčijeg sira
- ulje
- so

Priprema :
1. Prvo ispečemo i oljuštimo paprike.
2. Zatim isečemo paprike na sitnije komade, dodamo sitno sečeni paradajz (na kockice ), sitno seckani luk i sitno seckani peršunov list. Posolimo.
U malu posudicu ugrejemo ulje i prelijemo salatu.
3.  Servirati uz kockice ovčijeg sira 

nazad na vrh

Srodni tekstovi