Specijalitet iz The Fat Duck uz dva srpska vina

Specijalitet iz The Fat Duck uz dva srpska vina

U selu Brej, udaljenom sat vremena od Londona, nalazi se meka za sve uživaoce dobre hrane – čuveni retsoran The Fat Duck, u kojem glavni kuvar i vlasnik Heston Blumental priprema jela na kojima radi mesecima kako bi ih doveo do savršenstva. Molekularna kuhinja, eksperimenti sa vakumom i fuzija neverovatnih ukusa, učinili su da se prilika za rezervaciju, a ne za mesto, u ovom restoranu ponekad čeka i nedeljama.

Negde sam pročitao da je Heston mnogo više od znatiželjnog kuvara, jer i pre nego što krene u pripremu i najjednostavnijeg obroka sam sebi zada toliko posla da bi svakog drugog kuvara ili pak amatera kod kuće zabolela glava.

Ipak, odlučio sam se da pokušam da napravim neko njegovo jelo. Istina, mnogo jednostavnije nego varijanta koja se nalazi na meniju The Fat Duck, ali po njegovim uputstvima koja mogu da se primene u mojoj kuhinji.

Ljubša-i-Milka
Veliki gurmani: Milka i ljubiša

Pozvao sam u goste Milku i Ljubišu, moje prijatelje, velike gurmane koji znaju da cene dobru hranu i koji su kao stvoreni da probaju ovo jelo. 

Malo sam istraživao i našao taj Hestonov recept za teleći odrezak sa kostima, poslužen sa salatom od rukole i listićima parmezana, svima poznato jelo ali napravljeno na specifičan način. Naravno, istraživao sam i koja dva domaća crvena vina mogu da isprate jelo. Odlučio sam se za Nostalgija 2011 vinarija Aleksić i Regent reserve 2009vinarija Aleksandrović. Mislim da će uspeh biti zagrantovan!

Nostalgija-

I stvarno, odresci su ispali sjajno, uz malu napomenu da ako se odlučite da spremate ovo jelo, morate imati mesara kojeg dobro poznajete kako bi vam dao najbolje meso. I obavezno se pridržavajte Hestonovih saveta navedenih u receptu.

I drugari su bili zadovoljni, što je najvažnije. Milka se odlučila za kupažu kaberne sovinjona, merloa i vranca sa etiketom Nostalgija. Ovo vino fino izbalansiranih kiselina, začinsko i vrlo pitko, bilo joj je odličan pratilac uz masnoće parmezana, blagu ljutinu rukole i samo meso. Sa druge strane, Ljubiša je uživao uz Regent kupažu kabernea i merloa, snažno tanično vino, ukusa suvih šljiva i vanile, koju mu je bilo savršen par uz srednje pečene meso i fantastičan preliv od maslinovog ulja.

Regent

Teleći odresci na Hestonov način su zagolicali maštu mojih drugara, pa je i moja poseta restoranu The Fat Duck sve izvesnija. Jeste da pripreme traju već godinu dana, ali mislim da će mi se na ovoj hedonističkoj avanturi pridružiti zasigurno još dvoje ljudi. Možete i sami pretpostaviti ko su oni!

Živeli !

TELEĆI ODREZAK SA SALATOM
OD RUKOLE I LISTIĆIMA PARMEZANA

(za dve osobe)

Sastojci:
- 300 gr telećih odrezaka s kostima, debljine četiri cm
- 60 ml maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 2 grančice svežeg ruzmarina
- 1 listić kore od limuna
- sok od pola limuna
- 30 gr rukole
- 20 gr parmezana
- krupna morska so
- biber

Priprema:
1.
Teleći odrezak izvaditi iz frižidera, ostaviti da se zagreje na sobnu temperaturu, dobro posoliti.
2. U  tiganj staviti dve kašike maslinovog ulja, tiganj treba da se dobro zagreje sve do trenutka kada maslinovo ulje ne počne da se dimi. 
3. Tada staviti odrezak u tiganj, peći ga sa svake strane po 15 sekundi sve ukupno 3 minuta, dok ne dobije lepu braon koricu, izvaditi meso iz tiganja i ostaviti sa strane da se „odmori”.
4. Ulje ocediti iz tiganja, naliti novo maslinovo ulje, na laganoj vatri ubaciti u tiganj grančice ruzmarina, zatim beli luk u ljusci, koji smo nagnječili nožem, listić korice limuna, koji smo prethodno skinuli pilerom i lagano zarolali između palca i kažiprsta, da bi se oslobodili mirisi i ukusi. Dodati sok od sveže ceđenog  limuna i peći sve na laganoj vatri pet minuta.
5. Sadržaj tiganja procediti kroz finu cediljku, pritisnuti sve sastojke da bi se oslobodilo što više ukusa u prelivu.
6. Meso iseći na listiće, pomešati ga sa rukolom, listićima parmezana, pobiberiti, posoliti i sve preliti prelivom od maslinovog ulja.

nazad na vrh

Srodni tekstovi