Idealna srpsko-nemačka kombinacija!

Jednom mesečno supruga i ja idemo na nedeljni ručak kod njenih roditelja u Ratkovo. Ovaj put smo napravili izuzetak, pa sam ja spremao ručak za sve.

U Novom Sadu, u prodavnici „Deutsche Delikatessen“ mogu se kupiti razni nemački specijaliteti, između ostalog i minhenske bele kobasice. Baš to je bio moj izbor za ovu nedelju, a poslužio sam ih sa karamelizovanim lukom i jabukama.

Opširnije...

Rizlingom na škampe!

Aprila 2013. godine u Zagrebu je održan Wine Gourmet Weekend, međunarodni festival vina i gastronomije. Na jednoj od mnogobrojnih radionica koje su bile u sklopu festivala jedna mi je posebno privukla pažnju. Bila je to radionica gospodina Darka Baretića, sa ostrva Krka, velikog ljubitelja vina i hrane, koji je predstavljao rajnske rizlinge iz Hrvatske i regiona.

Opširnije...

Srpsko roze za slatku Aljasku!

Proleće je, a i moj prijatelj Nikola se vratio sa broda. Nismo se videli šest meseci i sada je prilika da jedan sunčani dan provedemo u šetnji obalom Dunava. Obojica smo strastveni zaljubljenici u hranu. Nikola mi priča kakva je sva jela i vina probao na putu oko Sveta. Poznajući njegovu strast za dobrim dezertom i još boljm vinima, rešio sam da mu pripremio iznenađenje.  

Opširnije...

Pauflek i Crvena Triada, vinarija Budimir

Bar u našoj kuhinji, ovo je malo komplikovanije jelo za pripremu pošto koristimo „su vid” mašinu i kuvamo pauflek vakumiran, minimum 18 sati na 82.2 stepena C. Mekoća mesa koja se dobije posle 18 sati kuvanja je neverovatna, dok hrskava zapečena korica ostavlja utisak pravog srpskog pečenja. Pauflek je blago mariniran u sveže mlevenom anisu, kao i sos koji služimo sa njim, blago „vuče” na anis.

Opširnije...

Nicoise salad (salata Nica) i rose

Nicoise salata je jednostavna za pripremu i izuzetno je lagana za konzumiranje. Baza je sveže kuvano ili sirovo povrće, poput krompira, svežeg paradajza, bosiljka, zelene boranije itd... Nezaobilazni deo ove salate je sveže grilovani tuna stek, najbolje samo zapečen, nikako prepečen. Savršen obrok za vrele letnje dane, ali i zimi gde je potreban brz udar energije, sa malo kalorija. Divan obrok za one koji posebno vode računa o svom stasu.

Opširnije...

Beef Mirabeau & Quinta do Crasto Reserva

Biftek Mirabo (Mirabeau). Ovaj klasični stek uglavnom se služi sa ramstekom, ali je ovde centralna figura biftek. U osnovi sadrži puter u koji se dodaju inćuni, sitno seckani ili pire od njih. U ovom slučaju su jako sitno seckani, sa maslinkama i svežim peršunovim listom. Na spanaću su i stavili smo malo tostiranog brioš hleba kao podlogu.

Opširnije...
Pretplatite se na RSS feed