Sir sa Sardinije u Korpi

Sir sa Sardinije u Korpi

Najveći proizvođač ovčijeg sira u Italiji, Mannoni sa Sardinije predstavio je nekoliko fantastičnih proizvoda tokom degustacije sireva i vina u novosadskom restoranu Korpa Deli Market & Bistro.

Pekorino je slan, slastan, masan, nezaboravan sir od ovčijeg mleka. Uostalom pecora je ovca na italijanskom, a Mannoni proizvodi oko 35 različitih vrsta izuzetnog sira koji u sebi sadrži mineralnost, bilje, sunce, orašaste arome na nosu i sitnu morsku so Sardinije.

Korpa 256
Novosadski Mannoni „domaćini“ sa sardinije

Naslednici pradede čobana koji je dvadesetih godina prošlog veka pokrenuo proizvodnju stigli su danas do stada od 20.000 autohtonih ovaca i koza, uz krave koje je nemoguće pobrojati jer se stalno i neprekidno slobodno kreću. Ali se zato zna za 12 miliona litara mleka koje se godišnje preradi i još bitniju činjenicu da ova firma ne radi samo pekorino sa Sardinije već i onaj rimski.

Korpa 031

Proces starenja proizvodi dve vrste pekorino sira: Sardo Dolce je mlad i svež, zri između jednog i dva meseca što mu omogućava da zadrži bledu slamnatu boju, kremastu teksturu i delikatan ukus a namenjen je za jelo kao stoni sir, te Maturo ili stari pekorino koji se obično koristi kao sir za rendanje jer odležava najmanje četiri meseca da bi postigao tamniju boju, zrnastu teksturu i blago začinjen ukus. Naravno, tu su i pojedini varijeteti sa biberom i raznim začinima, voćem, vinom.

Korpa 085

Pet upečatljivih zrelih sireva Mannoni različite jačine, snažan sirni namaz nalik na krem od vrhunskog parmezana i jedan dolce primer, uz salame, med i lokalne džemove sa Sardinije, te hrskave supertanke Pane Carasau listiće testa otvorili su gozbu začinjenu crvenim vinom Cagnulari 2020 Cherchi od drevne ostrvske sorte kanjulari (Cagnulari) koje je preko slanog sira prelilo sočne arome jagoda i malina.

Korpa 008

Primenjenu umetnost pekorino sira doživeli smo kroz tanjir njoketija koji je specijalno pripremio šef restorana Korpa, da bi finale večeri zaokružilo belo vino Karmis 2021 Contini, blend sorti vermentino i drevne vernaća di oristano (Vernaccia di Oristano). Dosta snažno (13,5% alkohola), ne prejako na nosu ali bogatog tela, prepuno sunca i zato pomalo slatkasto, ovo vino je fantastično upotpunio simpatični kanoli desert sa rikota sirom te izuzetan tiramisu sa maskarponeom takođe firme Mannoni.

Korpa 226

A ko je sačuvao poneki zalogaj ovog krema mogao je isprobati novu kompoziciju ukusa i aroma uz jedinstveni Murta liker od lekovite biljke mirte ili legendarnu grapu filuferu sa Sicilije.

Korpa 053
Đovanmarko Šipione i Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga PK Vojvodine

Treba pomenuti da je ovo izuzetno gastronomsko veče pod pokroviteljstvom EU, Republike Italije i regije Sardinija, te POR FESR Sardegna, omogućila kompanija Albatros čiji nam je predstavnik Đovanmarko Šipione (Giovanmarco Scipione) nesebično otkrivao tajne ovih fantastičnih sireva, svakako šampiona u nekakvoj Best Buy kategorije ako se zna da se kilogram ovog fantastičnog sira u zavisnosti od dužine zrenja kreće od 14 do 18 evra!

Korpa 210
Vrhunska usluga, menadžer Korpe Vladan Stojanović

I gde ne treba smetnuti sa uma da sa većom nutritivnom vrednošću od kravljeg mleka, Pecorino Sardo bi mogao biti jedna od tajni dugog i zdravog života na ovom italijanskom ostrvu! Nama ostaje da se nadamo da će se pojaviti dovoljno vispren uvoznik za dobro svih ljubitelja vrhunskih sireva u Srbiji.

Grapa na žicu

Filuferru u direktnom prevodu znači „žica“, inače to je tradicionalna grapa sa Sardinije za koju legenda veli da ime datira iz vremena kada su farmeri tajno destilovali kominu. Destilate bi krili pod zemljom obeležavajući tačno mesto komadom žice kako bi kasnije mogli da pronađu svoj proizvod.

Foto: Slobodan Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi