Pozlaćeni tartufi iz Lagune

Pozlaćeni tartufi iz Lagune

Na Global Cheese Awards, najdugovečnijem takmičenju sireva u Engleskoj, kravlji sir s tartufima u pčelinjem vosku Sir Laguna okitio se zlatom, a srebrno odličje dobio je mešani Sir Laguna.

Na ovogodišnjem ocenjivanju Global Cheese Awards održanom u Fromeu u Engleskoj, pred sedamdeset sudija, sirevi Sir Laguna potvrdili su kvalitet u jakoj konkurenciji sireva iz celog sveta. Tako se kravlji sir s tartufima u pčelinjem vosku dobijen po posebnoj tehnologiji na osnovu dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji tvrdih sireva okitio zlatom u kategoriji najboljih sireva u vosku, a srebrnu medalju osvojio je mešani Sir Laguna u kategoriji najboljih mešanih sireva u mleku.  

Istarski sir s tartufima Sir Laguna dobijen je od mleka i tartufa s istarskog područja i negovan je u specijalnim uslovima. Proizveden je po istoj tehnologiji kao istarski kravlji sir, s tim da se u određenoj fazi prerade dodaju crni tartufi (1%) i maslinovo ulje s ukusom tartufa. Kora sira je slamasto žuta, prošarana sitnim komadićima crnog tartufa, konzistencija testa je tvrda, pogodna za rezanje, a okus i miris specifični na kravlje mleko i dragocene gljive.

Istarski mešani Sir Laguna, od samih začetaka proizvodnje 2004. godine, vrlo brzo se proslavio na tržištu. To je tvrdi punomasni sir, mešavina kravljeg i ovčijeg mleka i proizvodi se po tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje metodom presovanja. Kora mu je slamasto žuta, konzistencija testa tvrda, boja testa tamno žuta, zavisno od stadijuma zrenja. Miris sira je karakterističan za sireve dobijene od mešanog mleka, ukus je pun, s karakteristikama ovčijeg i kravljeg  mleka ali je pomalo i slatkast. Sir je pogodan za rezanje i može se poslužiti  kao samostalni delikates, kao sir za dobrodošlicu uz aperitiv, ili kao dižestiv za druženje uz čašu vina. 

Prestižne nagrade za sireve Sir Laguna rezultat su kontinuiranih ulaganja Agrokora u proizvodnju sireva u Agrolaguni još od 2004. godine. Takođe, prošle je godine otvoren proizvodno-turistički kompleks u koji je Agrolaguna samo u toj fazi uložila pet miliona evra i zaposlila četrdesetak ljudi. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija sirane „Sir Laguna” i obnova zgrada gazdinstva Špin, uređena je nova degustaciona prostorija i izgrađena „cesta sira”, pa se posetioci mogu prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama