Plantaže ljubiteljima ulja

Plantaže ljubiteljima ulja

Početkom oktobra na srpsko tržište konačno je stiglo Extra devičansko maslinovo ulje Plantaže proizvedeno od plodova iz najvećeg maslinjaka u jednom komadu u Crnoj Gori.

Maslinovo ulje premijum kategorije proizvod je ručne berbe 12 većinom internacionalnih sorti odgajenih u Plantažama gde dominira lećino sa oko 50% zasada, te maurino, arbekino, istarska bjelica, frantoio, a uključena je i autohtona Barska žutica. Maslenik je posađen 2005. godine sa ciljem da se konačno dostigne broj od 20.000 stabala te se neprestano širi. U ovom trenutku to je oko 18.000 stabala od čega je 8.000 u punom rodu sa kojih je prošle godine obrano 100 tona masline čime su se stekli uslovi da se razmišlja i o prodaji i izvozu ovog dragocenog hladno ceđenog maslinovog ulja koje je već osvojilo i vredne nagrade i priznanja.

Maslinovo Plantaze 5

Zlatno i zeleno maslinovno ulje raskošnog je mirisa u kome se mogu osetiti zreli agrumi, prvenstveno smokva, potom korica mandarine i razna lekovita bilja, ono je skladnog i pikantnog plemenitog ukusa sa tek minimalnom notom gastronomske gorkosti.

Kako bi se što bolje sačuvali polifenoli masline se u Plantažama beru dok su još zelene, cede isključivo fizičkim pritiskom bez zagrevanja i razvoja hemijskih procesa zbog čega se devičansko ulje smatra najfinijim maslinovim uljem. Ono ne sme sadržati više od 0,8% kiselosti a kod ovog je to na granici 0,16 procenata.

Maslinovo Plantaze 2

Da je reč o vanserijskom proizvodu svedoči bronzana medalja osvojena u Neumu na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2019 u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacija i pre nego je ulje izašlo na tržište, da bi već naredne godine bronzu zamenilo još sjajnije zlato u Zadru. Na istoj manifestaciji u konkurenciji 423 uzorka maslinovog ulja, najviše iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i BiH, Extra devičansko maslinovo ulje Plantaže osvojilo je zlato što se smatra velikim uspehom.

Maslinovo ulje bogato vitaminima i masnim kiselinama, krucijalni je simbol mediteranske kuhinje kao verovatno najzdravije ishrane koja vodi do zdravlja i dugovečnosti ljudi koji ga redovno konzumiraju. Brojna naučna istraživanja dokazuju da redovna upotreba maslinovog ulja smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara i da ima blagotvoran uticaj na ljudski organizam. Na žalost, na prostorima Crne Gore i Srbije ono se relativno malo konzumira, čak i ispod pola litra po glavi stanovnika dok je u Hrvatskoj to oko dva litra, u Španiji i Italiji oko 11 litara a u Grčkoj čak i do 20.

U ovom trenutku je zbog još relativno malih količina u Srbiji, Extra devičansko maslinovo ulje Plantaže moguće naći isključivo u vinotekama i odabranim restoranima.  |

Foto: PR Plantaže
nazad na vrh

Srodni tekstovi