Uparivanje maslina, sira i vina

 • Tekst  Nevena Stajčić
 • Objavljeno u Maslinovo ulje
 • Bookmark and Share
Uparivanje maslina, sira i vina

Mediteransko sveto trojstvo!

Masline su zabavne, ukusne i pogodne kao posluženje za svaku vrstu okupljanja sa prijateljima. Otkrijte vašu omiljenu kombinaciju ukusa!

Masline su nezaobilazan sastojak mediteranske kuhinje. Amfissa, barnea, doramt, kalamata, maalot, souri, picual... samo su neke od vrsta koje se uzgajaju, a mogućnosti njihovog uparivanja sa drugom hranom i vinom su beskonačne.  Evo nekoliko primera uprivanja maslina sa sirevima i nekim sortama grožđa.

Mešavina maslina uz chardonnay & parmezan
Krispi chardonnay i mešavina maslina poput kalifornijskih zelenih, kalamata i mamut crnih maslina, uz sveže narendan parmezan sklapaju harmoničan marijaž prijatnih ukusa.

Info

Masline se beru od oktobra do decembra. Prvo se beru nezreli, zeleni plodovi, a na kraju zrele, crne masline. Stepen zrelosti određuje boju ploda. Zrelije masline imaju 15 do 45 % više masnoće od nezrelih maslina. Mogu se naći zelene, braon, crvene i crne masline ražličitih veličina, što zavise od sorte i regiona u kojem rastu. Miris i ukus ulja razlikuju se od oblasti do oblasti, a miris svežeg maslinovog ulja podseća na miris artičoka.

masline-sir-vino-01Masline punjene sušenim paradajzom uz sauvignon blanc & kozji sir
Rustika sušenog paradajza i mlad, mekan kozji sir punog ukusa odlično idu uz sauvignon blanc, bilo da je reč o mladom, svežem vinu koje će naglasiti ukus paradajza, ili o odležalom vinu sa aromama vanile i hrasta kao odličnim pratiocima ove staro-mlade kombinacije.

Salata od maslina uz riesling & colby sir
Raznobojna mešavina papričica, hrskavih cvetića svežeg karfiola, pucketavih štapića šargarepe i mesnatih i slanih maslina nadmeće se sa blagim colby sirom, dok riesling ovoj mešavini daje sladak završni ukus.

Super supreme zelene masline uz pinot grigio & asiago sir
Iako je sam naziv maslina u superlativu i od njih samih očekujemo mnogo, da bi se izvukao maksimum ukusa potrebna im je potpora oštrog asiago sira, koji po ukusu podseća na parmezan. Uz dobro ohlađen pinot grigio, sa tragovima meda i voća, dobićete čist i krispi završni ukus.

Info

Masline mogu da se stavljaju u vodu, ulje ili sirće, suše se u soli, sa začinskim biljem ili začinima. Služe se uz aperitiv, stavljaju u salate, pohuju, pune bademima, sirom, inćunima, belim lukom...

Kalamata maslina punjena feta sirom uz pinot noir
Mesnata kalamata punjena feta sirom ostavlja slankast trag na jeziku, dok pinot noir daje začinsku notu uz nagoveštaje ruzmarina, cimeta i sasafrasa.

Pikantne zelene masline bez koštice uz cabernet franc & cheddar sir
Sa prvim hrabrim zalogajem osetićete napad ljutih seckanih papričica. Igra se nastavlja sa toplinom kremastog cheddar sira jakog ukusa, a vatra u ustima se ponovo rasplamsa nakon gutljaja vina, ostavljajući u ustima ukus sveže crvene paprike.

Crne masline punjene provolone sirom uz shiraz & orahe
So sa maslina i blag ukus puterastog provolone sira koji naizmenično napadaju i smiruju jezik, odlično su izbalansirani uz shiraz koji za sobom ostavlja arome i ukuse zrelog voća i biberastih tanina.

Info

Stari Grci su cenili stablo masline i njeno blagotvorno dejstvo. Maslinovo ulje se dugo smatralo svetim; koristilo se u miropomazanju kraljeva, stavljalo se u gorionike u hramovima i predstavljalo je „večni plamen“ prvobitnih olimpijskih igara.

Masline punjene gorgonzolom uz sangiovese & sušene smokve
Ako tražite nešto prigodno za slave i praznike, ovo je zanimljiva kombinacija koju biste mogli da probate. Smokve pojačavaju teksturu pošteno slanih maslina i ukus prepoznatljivog sira se dugo zadržava na palatu, a sangiovese zaokružuje priču sa aromama voća i hrasta.

Masline punjene belim lukom uz merlot & taleggio sir
Zreo sir sa jakom aromom, ali i iznenađujućim voćnim ukusom lep je spoj sa belim lukom u maslini – čineći ovu kombinaciju jednom od klasičnih italijaksih uparivanja, dok merlot, odišući džemastim aromama daje dezertni završni ukus.

masline-sir-vino-03
Kolosalne kalabreze masline uz bordeaux & gorgonzolu
Za ljubitelelje zemljanih nota, kombinacija kalabreze maslina sa blažim, puterastim ukusom, koje dolaze do izražaja u kombinaciji sa robusnim gorgonzola sirom, upotpunjuje se uz crveni Bordeaux, zemljanih aroma, voćnih ukusa i začininskog završnog ukusa.

Sicilijanske džambo zelene masline uz zinfandel/kratošiju & fontinella sir
Iako zvuči italijanski, fontinella je sir koji se proizvodi u Severnoj Americi već stotinak godina. Kremasta struktura sira odlično prati puterastu osnovu maslina i savršen je par sa živahnom i kompleksom kratošijom.

Masline punjene plavim sirom uz sherry & kruške
Sherry se lepo slaže sa mesnatim maslinama punjenim jakim plavim sirom. Kriške ohlađene kruške fino zaokružuju ukus i zadržavaju oštrinu sira na vrhu jezika, dok se sherry punog tela lagano kotrlja niz grlo.

nazad na vrh

Online prodvnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama