Istarsko ulje na krovu sveta

Istarsko ulje na krovu sveta

Najnovije izdanje „Flos Olei” svetskog vodiča za ekstra devičanska maslinova ulja, Istra je proglašena najboljom svetskom maslinarskom regijom za 2016. godinu!

U vodiču se našlo ukupno 500 maslinara iz 49 zemalja, s pet kontinenta, među kojima čak 50 iz Istre, čime su pretekli dosad vodeće Italijane i Toskanu, koja je gotovo po pravilu držala primat u broju predstavnika. Uspeh Istrijana utoliko je veći ako se zna da je Istra prvi put uvedena u vodič „Flos Olei” 2005. godine i tada su se u njemu našla tek dva proizvođača iz ovog dela Hrvatske.

- Vodič objektivno vrednuje autohtone različitosti, a Istra ima bjankeru, bužu, karbonacu, bjelicu, sorte koje su naši proizvođači sačuvali i kvalitetno iskoristili – kažu u Turističkoj zajednici Istarske Županije.

Olea BBOlea BB, najbolje ocenjeno istarsko ulje u „Flos Olei“ za 2016. godinu

Ovo je veliki uspeh regije i maslinara koji na ovaj način dobijaju dodatne pluseve na svetskom tržištu maslinovog ulja, a gosti koji budu letovali u Istri, preporuku must buy za divna i zdrava maslinova ulja.

Inače, kvaliteta ponuđenih ulja meri se po definisanom sistemu bodovanja. Od maksimalnih 100 bodova, najbolje ocenjeno istarsko ulje sa 97 poena je Olea B.B. iz Rapca, dok su samo bod manje osvojili vodnjansku ulje OPG Matteo Belci, zatim ulje porodice Ipša iz Oprtlja, Stancija Meneghetti iz Bala, te vodnjansko Tonin.

nazad na vrh

Srodni tekstovi