Redakcija Vino.rs

Redakcija Vino.rs

Plavinci u oranž programu VinItaly

Sedamdeset vinarija koje proizvode oranž i prirodna vina predstaviće se 3. aprila na festivalu Orange Wine koji se održava u okviru sajma VinItaly u Veroni.

Tikveš iskazao najveći rast izvoza

Nagradu za kompaniju sa najvećim rastom izvoza u regionu u 2022. godini dobila je vinarija Tikveš kao jedina makedonska kompanija u pomenutoj kategoriji. Nagradu dodeljuje Komorski investicioni forum šest zemalja Zapadnog Balkana u saradnji sa Evropskom komisijom a ona je rezultat kontinuiranih napora i aktivnosti vinarije Tikveš na promociji vrhunskih makedonskih vina i plasmana na inostrano tržište.

Najbolji pokazatelj uspešnosti strategije je rast izvoza od 64 procenta ostvaren tokom prošle godine čemu je u velikoj meri doprineo plasman Tikveš vina na tržište regiona.

- Regionalno tržište vidimo kao teritoriju sa najvećim potencijalom za održivi rast zbog činjenice da u regionu postoji visoka svest o brendovima Tikveša i prepoznatljivost kvaliteta naših vina. Promovišući region kao odličnu turističku destinaciju istovremeno promovišemo vinograde, tradiciju i što je najvažnije naše autohtone sorte i njihov prepoznatljiv kvalitet u vinarstvu - rekao je generalni direktor vinarije Tikveš Radoš Vukićević istovremeno ističući značaj i prednosti regionalne saradnje. - Ovakva saradnja će stvoriti veće mogućnosti za razvoj vinogradarstva i unaprediti lanac proizvodnje tradicionalne hrane u čitavom regionu.

Komorski investicioni forum zemalja Zapadnog Balkana je zajednička inicijativa privrednih i industrijskih komora koja zastupa interese više od 350.000 kompanija iz regiona, a nagrada za najuspešnije kompanije u regionu, koju podržava i Evropska komisija, ustanovljena je povodom treće godišnjice od početka primene Akcionog plana za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, kao i 30. godina od stvaranja zajedničkog tržišta EU.

Dodelom nagrada najavljen je i skup pod nazivom „Jedan region, jedna ekonomija – napredak ka jedinstvenom tržištu EU za biznise sa Zapadnog Balkana“ koji će biti održan u Skoplju, u okviru platforme za ekonomsku saradnju između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.  | 

Vreme je za žlahtinu

Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera u opatijskom hotelu Ambasador 31. marta će se održati jedinstveni autorski projekat Žlahtina – Kraljica Kvarnera, jednog od vodećih hrvatskih somelijera Klaudia Jurčića, na kojem će se ustanoviti organoleptički opisni standard vina od te autohtone sorte vinove loze.

Salon vina Kragujevac 2023

Jedna od značajnijih domaćih vinskih manifestacija, Salon vina Kragujevac održaće se po osmi put 31. marta i 1. aprila u hotelu Kragujevac, s tim što je prvi dan (petak) posvećen isključivo profesionalcima, poslovnim i drugim kontaktima po modelu B2B.

Grand Tasting dovodi u Beograd najbolje vinare regiona

Manifestacija koja je proteklih godina stekla ugled najprestižnijeg vinskog okupljanja u regionu, Grand Tasting 2023 dovodi 22. aprila u Beograd u Hotel Metropol Palace 50 top vinarija s prostora nekadašnje Jugoslavije. Tom prilikom vinari će lično predstaviti publici najbolja vina iz svojih podruma, među kojima i veliki broj etiketa koje nikada nisu bile u Srbiji ili ih jednostavno više nema na tržištu.

Pretplatite se na RSS feed