Sedmi ASI somelijer Srbije

  • Objavljeno u Vesti
Znanje i veština, Milan Tanjga Znanje i veština, Milan Tanjga

Udruženje somelijera Srbije SERSA organizovalo je po peti put polaganje prestižnog ispita za sticanje Internacionalne ASI somelijer diplome. Ovaj ispit osmišljen je s idejom da se izjednači znanje svih somelijera u svetu, pa je shodno toj tendenciji ispit održan 27. februara na nivou celog sveta. Apliciralo je ukupno 58 somelijera iz 15 zemalja, 47 je uspešno položilo, a između njih i Kragujevčanin Milan Tanjga koji je pokazao izuzetno znanje i veštine, te položio ispit za diplomu srebrnog nivoa.

sersaSrećna SERSA, po završteku ocenjivanja

Na ispit je u Srbiji izašla i Aleksandra Dimitrijević iz Novog Sada, a što je posebno zanimljivo, prvi put se jedan somelijer iz Hrvatske takođe oprobao na ovdašnjem ASI ispitu.

SERSA do sada ima šest ASI sertifikovanih somelijera. Diplomu je prva osvojila Mina Mirković, danas somelijer restorana Iris, a potom  Vlada Stojanov, predstavnik Srbije na Evropskom prvenstvu somelijera koje se u maju održava u Austriji. Narednih godina ovo prestižno priznanje dobili su još i Ivan Nikolić i Vuk Vuletić, somelijeri u hotelu SQ Nine, Vuk Stefanović, somelijer u wine baru Quorum, te Ljubomir Bošković, somelijer na prekookenskom brodu.

nazad na vrh