Umetnost belog vina Negotina

  • Objavljeno u Vesti
Umetnost belog vina Negotina

Jedno od najboljih belih vina Srbije u godini na odlasku prema izboru Vino.rs je novi barikirani  Aglaja Chardonnay 2015 vinarije Vimmid iz Negotinske krajine. Iz iste te nevelike vinarije, poznate kod nas uglavnom po crvenoj etiketi Aglaja Cabernet, došlo je ove godine još jedno odlično belo vino Aglaja Sauvignon & Semillon 2015. Ako se zna da su već uvažena bela vina Terasa Chardonnay i Terasa Sauvignon Blanc iz vinarije Matalj takođe iz Negotinske krajine, nekako se samo nametnulo pitanje koliko je ovaj deo Srbije, inače nadaleko poznata po crvenim vinima, zapravo dobar i za bela vina?

Ali, krenimo s ovom pričom iz Bordoa. Ovaj najpoznatiji francuski vinski region stekao je svetsku slavu crvenim sortama, ali jedna bela sorta tamo je pobrala veliki deo kolača slave, a to je semijon. Malo severnije, u Burgundiji caruje pino noar, ali pravu krunu na glavi nosi šardone. E sad, ako se setimo da je u doba filoksere, koja je pogodila francuske vinograde u drugoj polovini 19. veka, baš Negotinska krajina određena da se tu sačuvaju dragocene francuske vinske sorte, ne bi bilo previše čudno zaključiti kako je ovaj deo istočne Srbije zapravo vinska Francuska u malom.

- Negotinska krajina poznata je odavno po vinogradima i vinu – priča Vlada Frunzarelović, mladi vlasnik vinarije Vimmid. – Obično se ovde pominje rujno i crveno vino, ali tako je širom Srbije gde je retko koji region poznat kao dobar za bele sorte, s izuzetkom Fruške Gore i Vršca, te još nekih severnih delova. I baš zato što Negotin nije poznat po belim vinima, imali smo posebnu želju da u tom segmentu iznesemo na tržište nešto vredno pažnje.

web chardonnay barrique aglaja

Šta je to što ove dve bele Aglaje čini posebno zanimljivim na tržištu Srbije? Možda je glavni „krivac“ sam lokalitet u Negotinskom vinogorju, na brdu Bukovo, gde se nalaze Vimmidovi vinogradi šardonea. To su istočne strane na kojima ima najviše sunca, a Negotin je poznat po velikom broju sunčanih dana. U knjigama u staroj Jugoslaviji, a to malo ljudi zna, stajao je podatak da ovaj grad u Srbiji ima najviše sunčanih sati uz Hvar! Međutim, to da su leta topla, za bela vina i nije dobra vest, jer preti opasnost da postanu previše ekstraktivna. Ali, na drugoj strani, noći su veoma hladne, pa u vinu ostane dosta održivih kiselina, tako da ako se izabere pravi momenat berbe, grožđe bude odlično za vrhunska vina. Zato se ovde šardone i sovinjon beru već sredinom avgusta i do 10. septembra nema više ni jednog grozda na čokotu.

Aglaja Sauvignon & Semillon 2015 Vimmid

Sauvignon SemillonKupaža je snažne strukture sa zelenkasto-žutim odbljescima raskošnog bukea. Posebna svežina citrusnih ukusa sa mineralnom završnicom daje ovom vinu specijalan karakter i mnogo elegancije. Slasne arome limete i meda uvode ga za sto kao idealnog pratioca bele ribe, jela sa pečurkama, ali i kolača. Grožđe stiže iz Rajačkog vinogorja, vinograda starih preko četiri decenije u Smedovcu. Petina fermentiše tri meseca u bariku, a ostatak u inoksu.

U vinariji Vimmid nam kažu da je njihov osnovni cilj dobijanje vina s autohtonim karakterom Negotinske krajine, maksimalnim otiskom teroara. Kako se to postiže, objašnjava Vlada Frunzarelović:

- Momenat branja grožđa kod belih sorti krucijalno je bitan i određujući. Zbog velikih vrućina preko dana, ukoliko idealnu granicu prekoračite makar za nekoliko sati, umesto suvog možete dobiti polusuvi, čak slatkasti proizvod sa prejakim koncentratom. Naprotiv, uhvativši momenat, uhvatili ste istinsku sliku prirode sa kojom sadejstvujete. Kada do tančina proniknemo u tu čaroliju, Francuska možda i neće biti toliko daleko!

 

Aglaja Chardonnay 2015 Vimmid

Mlado vino, još pomalo zatvoreno na nosu, ali iz njega dopiru divne zrele arome kruške, jabuke, a čini se i meda. Ili tu iluziju čini prisutnost diskretnih vanilinskih materija koji dolaze od hrastovine.

shardone malo pojacan 7

Lepih kiselina, sveže, s očiglednim potencijalom sazrevanja, tek će iskazati sve kvalitete, mada je i sad izvrsno. Nastalo je kupažiranjem većeg dela vina fermentisalog i odležavalog u buradima od 300 i 225 litara punih devet meseci, po principu sur lie tehnologije, uz kasniji dodatak manjeg dela šardonea iz inoksa.

nazad na vrh