Tajac velikog značaja

  • Objavljeno u Vesti
Tajac velikog značaja

Po sudu žirija The Balkans International Wine Competition u Sofiji, srpsko vino kaberne sovinjon Kremen Kamen 2012 Vinarije Matalj najbolje je vino Balkana za 2015. godinu i ujedno najbolje ocenjeno vino u kategoriji crvenih, dok je sovinjon blan Vrtlog 2013, takođe srpske vinarije Janko, poneo naziv najboljeg belog vina. Praktično – redosled „već viđen“ na Velikom testu Vino.rs 2014u Beogradu, uz specijalni dodatak vinariji Despotika, kojoj je uručen Trophy za najbolji dizajn etikete, čime je ovaj generalni trijumf srpskih vina u Bugarskoj ove godine definitivno zapečačen!

Kada je tokom proglašenja pobednika u Sofiji ozvaničeno da su srpska vina najbolja na Balkanu u crvenoj i beloj kategoriji, u svečano ukrašenoj dvorani nastao je dug i gotovo neprijatan tajac. Naravno, ne i za prisutne predstavnike srpske vinske kulture i vinarstva… 

bukurest 02

- Bilo je fascinantno čuti taj muk – kaže Nikola Mladenović Matalj po povratku u Negotinsku krajinu. – Gotovo da nisam mogao da verujem: Veliki trofej, trofej za crveno vino, pa zlato za Kremen i trofej za Jankov Vrtlog. Kao da se ponavljalo sve što se već dogodilo na Velikom testu Vino.rs 2014 krajem prošle godine, ovaj put pred drugim sudijama i u drugoj zemlji! Osećaj je fenomenalan, pogotovo što su se i moja druga vina, Terasa Chardonnay i roze Dušica posrebrila

Vrtlog umalo da ne stigne

Zlato u Bukureštu i zlato u Sofiji, uz Trofej za najbolje belo vino Balkana, postavio je Vrtlog na beli vrh Balkana. 
- Malo je falilo da vino i ne ode – kaže Dragan Vasić Janko. – Nisam hteo da šaljem vina, ali su me ubedili da to ipak uradim. Na kraju je onaj koji me je ubeđivao otišao preko granice bez vina, ali sam ipak uspeo da ga pošaljem u poslednjem momentu. Prošle je godine Vrtlog dobio srebro u Sofiji, sad zlato, očigledan je napredak. A i 2013. je bila bolja berba od prethodne.

antrf 1 Janko

Lično, posebno mi je drago što mi je neko belo vino osvojilo trofej, jer od početka rada s vinima, sva su bela vina odlična ali nikako da zakačim neku od nagrada kako bi se bolje prodavala. Dok sa crvenim vinima koja nose nagrade Decantera i Mundus Vini uopšte nema problema. Baš zbog toga, ljudi kad dolaze u vinariju žele da probaju crvena, a onda kad probaju i bela vina, ozbiljno se iznenade.

Istine radi, Grand Trophy Matalj je podelio s bugarskim penušavcem Eduardo Miroglio Pinot Noir & Chardonnay Special Edition 2005, što ne umanjuje veličinu uspeha, pogotovo ukoliko se pogledaju svi rezultati. Naime, od 30 poslatih uzoraka iz Srbije, čak 25 je dobilo medalju(!), od čega čak osam zlata, dok je prosek na celom takmičenju bio oko 35 % medalja u odnosu na prijavljena vina. 

Ovde treba pomenuti da je i vinarija Braća Rajković dobila srebrno priznanje za dizajn boce 33.

Od trinaest internacionalnih sudija, troje je bilo s titulom MW (Master of Wine), a jedini sudija iz Srbije bio je Igor Luković.

Uspeh ćiriličnih etiketa

antrf 2 despotikaVinarija Despotika zaista je zablistala na istoku Balkana. Merlot Trag 2012 osvojio je zlato i srebro, baš kao i Dokaz iz iste berbe, a novo vino Morava 2014 bronzu u Sofiji. Vlasnik Despotike Veselin Despotović ne krije zadovoljstvo: 
- Ovo je samo rezultat naših višegodišnjih napora i rada u pravcu podizanja kvaliteta. Drago mi je da je region i inostranstvo to počelo da prepoznaje, ne samo u slučaju vinarije Despotika, već uopšteno kad je reč o srpskim vinima jer su rezultati više nego zapaženi. Posebno mi je draga nagrada za dizajn, pošto je osim vina neophodan i imidž, a to je potvrda da smo na pravom putu u kombinaciji modernog i tradicionalnog. Jer, etiketa je čirilićna, u šali da kažemo – balkanski autohtona! U tom smislu, srećan sam zbog zlata i srebrnih medalja, ali možda ponajviše zbog Morave koja je uzela bronzu i sad verujem da se od te sorte može dosta očekivati u budućnosti.

Samo nekoliko dana pre Sofije, značajno internacionalno i daleko šire nadmetanje održano je u Bukureštu, od 21. do 24. maja, gde se u okviru International Wine Contest ocenjivalo oko 1.000 vina iz 27 zemalja. I tamo je žiri dodelilo srpskim vinima čak dvadeset medalja, od čega sedam zlatnih, što je daleko više od bilo koje zemlje iz regiona, izuzev domaćina Rumuna! Prava je šteta što više naših vinara nije poslalo uzorke, jer se u Bukureštu (i Sofiji), na ovim manifestacijama okuplja veliki broj vinskih trgovaca i profesionalaca iz čitavog sveta. Što se medalja tiče, u Bukureštu je Vinarija Aleksandrović još jednom potvrdila visok kvalitet u belom segmentu, osvojivši dve zlatne medalje za Trijumf 2013 i Trijumf barrique 2012, dok je Jankov Vrtlog armatirao zlatni put pred pohod na Sofiju i vrh Balkana. Trag 2013 vinarije Despotika, Kišov Bermet 2014, Potrkanjski Chardonnay 2012 vinarije Jović i DiShiraz vinarije Dibonis, takođe su zlatnim medaljama overili diplomu velike vrednosti za srpsko vinarstvo. 

Epohalan uspeh

lukovicIgor Luković, glavni urednik časopisa „Vino i fino” bio je kao sudija direktni svedok svega što se dešavalo tokom desetak dana na istočnom Balkanu i tamošnjim značajnim ocenjivanjima:
- Bukurešt i Sofija se prilično razlikuju u mom iskustvu. Sofiju poznajem i volim organizaciju, pa me je posebno radovalo veliko interesovanje Rumuna, ali i drugih sudija, za srpska vina, koja su prvi put tu učestvovala. Što se Sofije tiče, to što se tamo dogodilo je epohalno. Kada su čitali rezultate i po treći put izgovorili Srbija u vezi glavnih trofeja, u  sali je nastao tajac. Prisutni su bukvalno bili u neverici. Treba uzeti u obzir i da je žiri bio jači nego ikada, čak trojica sudija s titulom MW, između njih i Džulija Harding, s Džensis Robinson koautorka knjige „Wine Grapes“, jedan izuzetno ozbiljan lik u vinskom svetu, koja je pokazala veliko zanimanje za autohtone sorte i ovaj region. Imao sam sreću da s njom sedim u istom panelu i odgovorno tvrdim da je ona apsolutno najbolji sudija s kojim sam imao priliku i čast da radim.

Treba napomenuti da zbog OIV pravilnika da se ne može dodeliti više od 30% medalja od ukupnog broja etiketa, neka od srebrom ocenjenih vina nisu dobila i medalju (princip koji se primenjuje i na Mundus Vini), ali ni to ne može umanjiti očigledan uspeh i generalni uzlet srpskog vinarstva na međunarodnoj sceni.

Favorit iz senke

Tek kada se dobro analiziraju rezultati oba takmičenja, vidi se da je vinarija Kiš iz Sremskih Karlovaca osvojila pun džak medalja, ukupno sedam. Uz zlata za Bermet 2014, Misteriju polusuvu 2011 (koja je osvojila i jedno srebro), Beli bermet NV, srebro su osvojile etikete Misterija 2013 i Beli bermet 2013, i bronzu Beli bermet NV
I vinarija Jović vratila se sa zlatom i tri srebra, a pozlatili su se Pusula sa Tramincem i Ivanović sa novim adutom No1/2, dok je prava šteta što vinarija Aleksandrović nije učestvovala u Sofiji pošto je iz Bukurešta donela dva zlata i dva srebra.

antrf 5 2

Rezultati BIWC Sofija 2015

antrf 5 kremen kamenZlatne medalje
Dokaz 2012, Vinarija Despotika
No ½ 2013, Vinarija Ivanović
Misterija polusuva 2011, Vinarija Kiš
Traminac 2014, Pusula 
Vrtlog 2013, Podrum Janko
Kremen 2013, Vinarija Matalj
Kremen Kamen 2012, Vinarija Matalj
Bermet beli NV, Vinarija Kiš 
Srebrne medalje
Amanet 2011, Aleksić
Prince  Rskavac 2011, Braća Rajković
Vimmid cabernet sauvignon 2012, Vimmid
Momentum 2012, Vinarija Veritas
Trag Merlot 2013, Despotika 
Terasa chardonnay 2013, Matalj
Misterija 2013, Vinarija Kiš
Pusula chardonnay 2014, Pusula
Dušica rose 2014, Matalj 
Bronzane medalje
33 Premium 2011, Braća Rajković
Bonaca Limited2013, Aleksić
Kardaš Limited 2011, Aleksić
Sevdah 2014, Aleksić
Kardaš 2012, Aleksić
Barbara 2014, Aleksić
Morava 2014, Despotika 
Bermet NV, Vinarija Kiš 

antrf 6medalje bukurest

Medalje za srpska vina IWC Bukurešt 2015

antrf 6 trjiumf bariqueZlatne medalje
Trijumf  2013, Vinarija Aleksandrović
Trijumf  barrique 2012, Vinarija Aleksandrović
Vrtlog 2013, Podrum Janko
Trag 2013, Vinarija Despotika
DiShiraz  2009, Vinarija Dibonis
Potrkanjski  Chardonnay  2012, Vinarija Jović
Bermet 2014, Vinarija Kiš 
Srebrne medalje
Misterija Polusuva 2011, Vinarija Kiš
Potrkanjski  Riesling  2011, Vinarija Jović
*rezultati za srebro
Kardaš 2011, Vinarija Aleksić 
Rodoslov 2009, Vinarija Aleksandrović
Trijumf Noir 2012, Vinarija Aleksandrović Dokaz 2012, Vinarija
Despotika
Rogan Shiraz 2012, Vinarija Rogan
Arsenijević Merlot  2013, Vinarija Arsenijević
Jović Sauvignon Blanc 2013, Vinarija Jović
Jović Cabernet Sauvignon 2011, Vinarija Jović
Bermet Beli 2013, Vinarija Kiš
DiCabernet 2008, Dibonis
DiMerlot 2008, Dibonis

Zbog OIV pravilnika da se ne može dodeliti više od 30% medalja od ukupnog broja etiketa, neka od srebrom ocenjenih vina nisu fizicki dobila i medalju, sto je princip koji se primenjuje i na Mundus Vini, ali se etikete racunaju kao nosioci srebra.
nazad na vrh