Srpska senzacija u Sofiji

  • Objavljeno u Vesti
Roze šampion Balkana: Predrag Crnković sa svojim pobedničkim vinom Roze šampion Balkana: Predrag Crnković sa svojim pobedničkim vinom

Rose vinarije Kiš, kupaža frankovke i merloa, zvanično je najbolji roze Balkana, a takmičenje The Balkans International Wine Competition (BIWC), koje se održalo od 5. do 8. juna u Sofiji, iznedrilo je uz ovaj trofej još i 22 medalje za srpske vinare, od čega čak sedam zlatnih!

Ako je prošlogodišnje takmičenje u Bugarskoj, kada je Kremen vinarije Matalj poneo prvo zlato za Srbiju sa ovog ocenjivanja, moglo da se okarakteriše kao istorijski uspeh srpskih vina, onda bi ovogodišnje mirne duše mogli da nazovemo – senzacijom!

Jer, čak 22 medalje za ukupno 30-ak srpskih vina, koliko je bilo prijavljeno, predstavlja nesvakidašnji uspeh za državu u kojoj do pre neku deceniju praktično i nije bilo vina spremnog da se takmiči u međunarodnim okvirima!

biwc-malvasiaApsolutni pobednik BIWC 2014 je Malvasia 2010 grčke vinarije Monemvasia

Posebnu težinu uspehu u Bugarskoj daje sastav žirija u kojem su, pod rukovodstvom Konstantinosa Lazarakisa, grčkog vinskog stručnjaka sa titulom Master of Wine, sedela još dva Master of Wine – Kerolajn Gilbi iz Velike Britanije i Francuz Rod Smit – te iskusne sudije iz Italije, SAD, Turske, Rumunije, Makedonije, Mađarske, Bugarske i jedan predstavnik Srbije, Igor Luković.

aleksandrovic

Najviše odličja u Sofiji od srpskih učesnika pripalo je Vinariji Aleksandrovć, ukupno pet. Na čelu tog pobedničkog niza nalazi se zlato za penušavac Trijumf Noir 2009, a tu su još i srebra za Trijumf Gold 2012 i Regent Reserve 2009, te bronze za Trijumf Noir 2012 i Rodoslov 2006.

Sa četiri medalje vratila se negotinska vinarija Matalj, koja je pored zlata za Kamen Kremen 20011, inače vino koje je osvojilo Grand Prix na poslednjem Velikom testu najboljih vina Srbije u organizaciji Vino.rs, dobila i srebro za Kremen 2012, te bronze za Terasa Chardonnay 2012 i roze Dušica 2013.

Ovde treba primetiti da se zlatom u Sofiji okitio još jedan od pobednika sa poslednjeg Velikog testa najboljih vina Srbije, Bermet Beli Vinarije Kiš, što ukazuje na konzistentnost prepoznavanja kvaliteta pojedinih srpskih vina na različitim ocenjivanjima. Uz šampionski roze, koji je takođe dobio zlato, zlato za bermet, te srebro za vino Misterija 2011, nema sumnje da je Vinarija Kiš najuspešniji srpski predstavnik na BIWC 2014!

Medalje za srpska vina na BIWC 2014

Šampion u kategoriji rozea
Kiš Rose 2013

Zlato
Kiš Rose 2013
Janko Misija 2011
Temet Pinot Grigio 2013
Matalj Kamen 2011
Aleksić Amanet 2011
Aleksandrović Trijumf Noir 2009, penušavo vino
Kiš Bermet Beli

Srebro
Aleksić Arno 2013
Aleksandrović Trijumf Gold 2012
Janko Vrtlog 2012
Kiš Misterija 2011
Aleksandrović Regent Reserve 2009
Matalj Kremen 2012
Pusula Rose 2013
Pusula Traminac 2013

Bronza
Matalj Terasa Chardonnay 2012
Temet Ergo Beli 2012
Aleksić Kardaš Limited 2011
Aleksandrović Trijumf Noir 2012
Aleksandrović Rodoslov 2006
Matalj Dušica 2013
Temet Rose 2013

Veliki uspeh zabeležile su i vinarije Aleksić i Temet. Sestre Aleksić su u Vranje odnele zlato za Amanet 2011, srebro za Arno 2013 i bronzu za Kardaš Limited 2011, dok je Temet uz zlato za Pinot Grigio 2013 dobio i dve bronze (Ergo Beli 2012 i Rose 2013).

Predrag Crnković: Kako je nastao najbolji roze Balkana?

Kažite nam nešto o nastanku rozea koji je proglašen najboljim na Balkanu.
- Vino je moja kreacija, uz svesrdnu pomoć deda Slavka i njegovog iskustva, budući da ja samo nastavljam tu porodičnu tradiciju. Nas dvojica smo zajedno probali, eksperimentisali i dobili zaista odlično vino. 

Priznanje je utoliko zanimljivije s obzirom na dosta uvreženo mišljenje da su baš rozei „najslabija karika” u poređenju srpskih vina sa onima iz sveta!
- Tehnolozi kažu da je najteže proizvesti dobar roze. E, meni nije. Svakom se vinu posvetim  maksimalno, pogotovo tokom berbe, kada se ono zaista i proizvodi. Kasnije, šta mu dodate ili oduzmete, sve se na ocenjivanju oseti i priča ne6px/normal Times;">će, komisija je taj dan bila dobro raspoložena... Ali, za mene nema sumnje da je ovo vanserijski roze!

Šta je bilo presudno da se dobije ovako dobar roze?
- Jedan od faktora je i naš fruškogorski region. Kao što znate, roze je vino koje se pravi od crvenog grožđa po tehnologiji za bela. Zšato ovaj region slovi kao idealan za bela vina? Jedina smo planina u Vojvodini, blizina je Dunava, kod nas su noći fine, prohladne, preko dana ima dosta sunca, formira se aromatski kompleks koji ne može nigde drugde da se dobije i grožđe bude taman. Ovde dovoziti sirovinu iz Makedonije može biti samo kontraproduktivno. Tvrdim da je Fruška gora bogom dana za dobar roze!

Podrum Janko iz Smedereva nagrađen je zlatom za vino Misija 2011, dok je još jedno njihovo belo vino Vrtlog 2012 osvojilo srebro.

Konačno, jedini od nagrađenih srpskih predstavnika koji se nije vratio sa zlatom, ali je zato dobio dva srebra, bila je Vinarija Pusula, sa vinima Rose 2013 i Traminac 2013.

Igor Luković: Neverovatno mnogo medalja

lukovic

Igor Luković je bio srpski predstavnik u žiriju:
- Glavni utisak? Prošle godine je bilo komentara tipa „dobili smo malo medalja”. Ne, dobili smo i ranije dovoljno medalja, ali je mali broj vina bio poslat. Ni ove godine se taj broj nije značajno uvećao, ali smo ove godine dobili neverovatno mnogo medalja! Jedan trofej i puno zlatnih, od tridesetak poslatih vina osvojili smo čak sedam zlatnih medalja. To je maltene svako peto vino prijavljeno, a na kompletnom takmičenju tek se svako deseto vino pozlatilo. Prosta računica kaže da smo po tom pitanju prošli duplo bolje od ostatka Balkana! Apsolutno sjajan rezultat jer procentualno imamo više zlata od bilo koje zemlje u regionu, čemu treba dodati da je čak 3/4 poslatih vina odlikovano. To je najveći utisak.

Da ne zaboravimo, apsolutni pobednik BIWC 2014 i ujedno pobednik u kategoriji slatkih vina je Malvasia 2010 grčke vinarije Monemvasia, za najbolje crveno vino proglašeno je Melnik 55 Logodaj 2012 bugarske vinarije Logodaj, najbolje belo je Sauvignon Blanc 2013 turske vinarije Chamlija Wines, dok najbolje penušavo vino dolazi iz Bugarske sa etiketom EM Brut Rose  2009, vinarije Edoardo Miroglio.

nazad na vrh