Svetozar Savić

Svetozar Savić

Gotovo do bola nepopravljivi vinadžija. U tom djelokrugu napisao nekolike knjige lektorisane najčešće Vin de liqueurom na Trgu od oružja; neke su i prevedene! Na tu temu odbranio i doktorat na Belgrade University. Ovo je njegov prvi blog, sa simboličnim naslovom i pozdravom – Bahus sa vama!

Otkrivene nove crnogorske loze

Početkom leta izašla je iz štampe monografija Crnogorska ampelografija, autora Svetozara Savića, u izdanju CANU-a. Promocija ovog vrednog naučnog dela u prostorijama Crnogorske akademije nauka i umetnosti otkrila je da na gotovo 600 strana Crnogorska ampelografija obuhvata podatke prikupljene i analizirane u dvadesetpetogodišnjem naučno-istraživačkom radu dr Savića.

U raljama vinskih laži

sveto

Neki dan ranije na moju adresu pristigao je dopis u kojem se kao (pozitivan) moto navode riječi dobitnika Pulitzerove nagrade g. Arta Buchwalda – kada god dođe do toga da pišem o vinu, uradim ono što urade gotovo svi – lažem.  U ovoj rečenici autor se zaštitio s onim – gotovo svi. Po profesiji kolumnista satiričar, pulitzerov laureat veoma je dobro procijenio da je nešto trulo u državi vinskoj. 

Na dnu čaše: istorija & nacionalizam (I deo)

Blog-ssavic

Zinfandel - primitivo, kratošija ili kaštelanski crljenak? Vino Novog ili vrlo starog sveta, crnogorsko, hrvatsko, italijansko, mediteransko? Tokom ove 2013. godine dosta smo se približili zaključcima koji se iz čitave priče mogu izvesti. Ali i mnogim drugim. Pa da vidimo šta se zaista krije na dnu čaše nakon ispijanja ovog nesumnjivo muškog vinca...

Balada o Jin i Jangu: kratošija ili zinfandel

Bottle-Fight

Da li su sorte koje mi danas gledamo slične onima koji su naši predaci gledali? Naravno da nijesu. Da li su današnje sorte sačuvale, i u kolikoj mjeri, osobine svojih predaka? Iz navedenog u orethodnim tekstovima može se zaključiti da u backgroundu svih sorti postoji koncentrisana višemilenijumska evolucija, slobodno ukrštanje u prirodi i dugotrajni proces odabiranja od strane čovjeka. Priznaćete da je i dijelom filosofsko promišljanje pitanje tipa: da li su sorte koje mi danas gledamo slične onima koji su naši predaci gledali? Naravno da nijesu.

Ampelografsko B: „B"aš vam je ovo grožđe autohtono!

amfore oAutohtonost sorti vinove loze

Što znači izraz autohton? To je složenica grčkog porijekla (αὐτο – auto, sopstveno i χθων – zemlja) koja u literarnom prevodu znači - sopstvena zemlja ili, u izvedenom: domaći, starosjedioc, samonikli, indigeni, aborigeni.

Autohton kao termin u svakodnevnom životu najčešće podrazumijeva da su oba roditelja neke jedinke (rase, vrste, sorte) rođena (nastala) u istom području (državi) kao i njihov potomak, dok termin alohton podrazumijeva da jedan od roditelja nije rođen (nastao) u istom području kao i potomak.

A kao ampelografija

lozaaA propos današnje teme i onih koje ubrzo slede, želim da apostrofiram da pojedinci (i oni koji su po vokaciji inženjeri poljoprivrede, ampelografi i dr.) teško razlikuju lozu i vinovu lozu, autohtonost i porijeklo sorte, da često sorte smještaju u nacionalne okvire i da time pokazuje da ne poznaju zakonomjernosti prostiranja flore.
Bahus sa vama!

Pretplatite se na RSS feed