Chardonnay Sur lie Premium 2016 Vukoje: Rađanje velikog vina

Chardonnay Sur lie Premium 2016 Vukoje: Rađanje velikog vina

Poslednjih godina vinari sve više pažnje posvećuju vinima od autohtonih sorti. I to je lepo. Doprinosi prepoznatljivosti dotičnog regiona i raznolikosti sveukupne ponude.

S druge strane, ne treba gubiti iz vida da mnoga vina u regionu i dalje nastaju od internacionalnih sorti poput kaberne sovinjona, šardonea, merloa, sovinjon blana, širaza, pino noara... Uostalom, od tog grožđa se i dalje prave vina koja dobijaju najveće ocene svuda u svetu. Jednostavno, jedna je stvar biti autentičan i orginalan u izboru sortnog sastava vina, sasvim druga je napraviti vrhunsko vino. A pred nama je sada upravo jedno takvo, Chardonnay Sur lie Premium 2016 Vukoje.

Radovan Vukoje spada među najistaknutije vinare regiona, a njegova vinarija Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja stekla je zavidnu reputaciju zahvaljujući pre svega vinima od lokalnih sorti žilavke i vranca. Ali, Radovan je vinar koji neprestano traži nove izazove. Jedan od njih bio je da pod svojom etiketom napravi šardone u kojem bi se pored snage sorte iščitavale i osobenosti hercegovačkog podneblja. Na toj premisi nastao je Chardonnay Sur lie Premium 2016.

Radovan Vukoje 2018 7
Vinar koji ispisuje istoriju modernog hercegovačkog vinasrtva, Radovan Vukoje

Berba je obavljena u dva navrata, krajem avgusta i početkom septembra u 12 godina starom vinogradu Zasad polje, nekadašnjem rečnom koritu gde u sastavu tla dominira kamen oblutak. Nakon 48 sati maceracije usledilo je dve godine odležavanja na finom talogu u barik buradima od francuskog hrasta. Vino je pokupilo s taloga ne samo zavidnu strukturnost, već i crtu rustičnosti koja vas sa prvim gutljajem povede u neka prošla vremena kada su se mnoga bela vina i radila na sličan način. Već tu vam je jasno da u čaši imate vino koji je sve samo ne još jedan šardone! Pogotovo ne onaj iz Novog sveta, kakvih je najviše na tržištu i čiji se stil raširio svuda poslednjih decenija.

Struktura vina je poput suhozida, red po red poslaganih čistih sortnih senzacija, a između naleti mineralnosti, veoma nalik vrhunskim primerima iz Burgundije. Ali, odmah je jasno i to da je njegovo podneblje škrtije od onog u Francuskoj, surovije, sa više sunca i mediteranskog uticaja. U neku ruku, u odnosu na barikrani šardone iz Burgundije ovaj hercegovački mu dođe poput velikog, snažnog, temperamentnog brata od tetke. Vidi se da su rod, ali su stasali u drugačijem okruženju. I svako ima svoju čaroliju, nosi u sebi tu malu tajnu koja ga čini prepoznatljivim. Šardone je sorta koja u zavisnosti od terena i klime pokazuje veoma različita lica. Ovaj hercegovački upravo to ilustruje.

Dok se zlatnožutkasto vino lagano ljulja u čaši, polako vas obuzimaju arome kruške i jabuke, dobro znane začinske note cimeta i vanile koji šalju blage talase zadovoljstva do mozga. Ima tu i cvetnih tonova mediteranske bašte, i med se oseća u vazduhu, a sve skupa predstavlja zavodljivu uvertiru za ono što donosi prvi gutljaj. Toplinu aromatskih senzacija u ustima smenjuju pun ukus, čvrsta struktura, naglašena mineralnost i konstantni naleti vibrantne svežine. Uticaj drveta je tu, na palatu se smenjuju jabuka, ananas, lelujavi dodiri vanile, da bi na kraju zakoračili u meditativnu, dugotrajnu, izbalansiranu završnicu.

Ovo je tek prva berba ovog novog vina Podruma Vukoje 1982. Svega 2.200 boca, u neku ruku najava su velikog belog vina u nastajanju, najava onoga šta još može da se očekuje, ne samo od ovog vina u narednih šet-sedam godina, već i od narednih berbi. Jer Chardonnay Sur lie Premium Vukoje ima sve preduslove da postane još jedno prepoznatljivo vino ove  renomirane vinarije.  |

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh